Tratamente naturale pentru combaterea dăunătorilor de grădină

Ar fi ideal ne imaginăm există un produs model care dus într-un ecosistem acţioneze exclusiv asupra organismului ţintă după care dispară din mediu fără implicaţii secundare pentru oameni, plante, mediu. Asemenea produse chiar pot exista! Tratamentele naturale sunt utilizate din antichitate, însă oamenii de astăzi tind recurgă la alte metode păgubitoare pentru sănătate şi pentru mediu, lăsând în urmă aceste remedii naturale.

1. Tratament pe baza de urzicăDes utilizat în mediul rural pentru nimicirea insectelor şi dăunătorilor din grădină.
Mod de preparare: Se pune o cantitate mare de urzici într-un recipient cu apă, cântărind în jur de 150 litri (dar se poate şi o cantitate mai mică) şi se lasă urzicile la macerat înăuntru câteva zile. După ce procesul de macerare a luat sfârşit, cu această apă se udă plantele ce găzduiesc dăunători. Este o metodă eficace şi la îndemâna oricărui grădinar, fără a întrebuinţa substanţe chimice.
Urzicautilizări
Urzica are un conţinut ridicat de substanţe minerale: potasiu, acid salicilic, azot al plămădelii;
Se poate folosi ca îngrăşământ pentru toate culturile în diluție 1:5 până la 1:10;
– Adaosul de urzică îmbunătăţeşte compostul;
Acoperământ pentru sol;
Hrană pentru creşterea puilor de găină şi alte animale mici, tocată;
Plămădeală de urzici este foarte bună pentru tomate;
– Combate păduchii de frunză, musca morcovului (stropire 2-3 ori).

2. Tratament pe baza de usturoi
Ceaiul din usturoi pisat alungă ciupercile care afectează toată suprafaţa frunzelor. În limbaj popular se mai numeşte şi făinarea frunzelor. Plantele bolnave trebuie mutate în locuri bine aerisite pentru tratare.
Mod de preparare: Se mărunţeşte aproximativ 150 g de usturoi, apoi se amestecă bine compoziția în 5 litri de apă. Se lasă 30 de minute iar după se filtrează apa şi se lasă se răcească. Înainte pulverizaţi plantele adăugaţi puţin săpun de casă sau lapte şi amestecaţi astfel încât obţineţi o omogenizare. Aplicaţi soluţia repetat la interval de 14 zile până când ciupercile sunt eliminate.

3. Tratament pe bază de pelin
Pelinul este o plantă medicinală miraculoasă cunoscută încă din antichitate. Ceaiul de pelin este foarte sănătos şi benefic plantelor, uşor de pereparat acasă.
Mod de preparare: 250 g frunze de pelin se fierb în 2 litri de apă. Se răceşte, se strecoară astfel încât nu mai rămână resturi de organe. Se adaugă o linguriță de lapte sau săpun de casă după care se stropesc plantele invadate de afide sau omizi dăunătoare. Pentru o distrugere completă se stropeşte direct deasupra dăunătorilor dacă este posibil.
De asemenea, pelinul îmbunătăţeşte sănătatea pomilor şi arbuştilor fructiferi când este plantat în apropierea acestora.

4. Tratament cu hrean
Hreanul este un remediu naturist moştenit de la daci, un dar al naturii plin de însuşirii minunate. Însă astăzi a devenit un leac uitat, lipsind cu desăvârşire din farmacia casei.
Cum se prepară ceaiul de hrean? Se dau în clocot 3 litri de apă, după care se apa la o parte de pe foc şi se adugă un sfert din rădăcina de hrean tăiată bucăţele. Se lasă 30 de minute, se răceşte, se strecoară şi apoi poate fi folosit sub formă de pulverizator contra afidelor şi musculiţelor albe. Este foarte bun de utilizat şi împotriva omizilor sau gândacului de Colorado. Un adevărat fungicid ecologic.

5. Tratament pe baza de frunze de soc
Socul este cunoscut ca plantă a magiei, folosit din timpuri de vrăjitoare pentru vindecarea unor boli. Frunzele, florile şi fructele sunt extrem de utilizate sub diferite forme pentru tratarea unor boli şi dăunători ai plantelor cât şi ai organismului uman.
Cum se obţine ceaiul de soc? Se fierb aproximativ 250 g de frunze de soc în aproximativ 0,5 l de apă timp de 30 de minute. După asta se strecoară şi se lasă la răcit. În alt vas se pune 0,5 l apă călduţă în care se dizolvă 1 lingură de săpun de casă. Se adaugă apa cu săpun în ceaiul de frunze de soc, se lasă se răcească şi se stropeşte cu această soluţie. Combate eficient ciupercile instalate pe organele plantelor, însă poate fi folosit şi împotriva insectelor.

Alte soluţii naturale
Usturoi cu ceapăSe macerează 80 g usturoi şi 500 g de ceapă în 8 l de apă timp de 12 ore după care se filtrează. INSECTICID; FUNGICID: afide, păianjeni, melci, rugină
Urzica – 1kg la 10 l de apă, după care se filtrează. INSECTICID; FUNGICID: afide
Vetrice – Se infuzează 150 de grame de plantă tăiată mărunt în 5 l de apă fierbinte, după care se filtrează. INSECTICID: afide, furnici, carpocapsă, viermele zmeurului
Pelin – Se infuzează 150 g de plantă tăiată mărunt în 5 l de apă fierbinte după care se filtrează. INSECTICID: afide, furnici, carpocapsă, viermele zmeurului
Busuioc – Se infuzează 150 g de busuioc tăiat mărunt în 5 l de apă fierbinte. INSECTICID: afide
Coriandru – Se infuzează 150 g de coriandru tăiat mărunt în 5 l de apă fierbinte. INSECTICID: afide, păianjeni
Flori de socSe infuzează 150 g de flori de şoc tăiate mărunt în 5 l de apă fierbinte. INSECTICID: afide.
Mentă infuzieSe infuzează 150 g de mentă tăiată mărunt în 5 l de apă fierbinte. INSECTICID: furnici
Revent Rheum rhabarbarum infuzie. Se infuzează 150 g de revent tăiat mărunt în 5 l de apă fierbinte. INSECTICID TOTAL: afide, păianjeni
Piper infuzie  – Se infuzează 150 g de plantă de piper tăiată mărunt în 5 l de apă fierbinte. REPULSIV TOTAL: afide, păianjeni
Ardei iute macerat  – Se macerează 250 ml de ardei iute în 500 ml de apă timp de 24 de ore, după care se diluează 15 ml din preparat în 4l de apă pentru tratament. REPULSIV TOTAL: afide, păianjeni.  Sursa:pinterest.de