Tratatele de la Roma împlinesc 60 de ani. Europa celei mai lungi perioade de pace.

Șaizeci de ani în urmă se constituia Europa Unită. În urmă cu șaizeci de ani, la Roma, au fost puse bazele Europei pe care o cunoaștem astăzi, inaugurându-se astfel cea mai lungă perioadă de pace din istoria scrisă a acestui continent. Tratatele de la Roma prevedeau o piață comună, în care oamenii, bunurile, serviciile și capitalul pot circula liber, creând totodată condițiile necesare pentru prosperitatea și stabilitatea cetățenilor europeni. Cu prilejul acestei aniversări, Europa se uită în urmă cu mândrie și cu speranță către viitor. Timp de 60 de ani, am construit o Uniune care promovează cooperarea pașnică, respectarea demnității umane, a libertății, democrației, egalității, precum și solidaritatea între națiunile și popoarele europene. Acum, suntem noi cei care putem construi un viitor comun mai bun pentru Europa.

În acest articol veți găsi o prezentare generală a tuturor evenimentelor din România și Europa, dedicate celebrării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, precum și o trecere în revistă a momentelor marcante care au modelat Europa, așa cum o cunoaștem astăzi.

Pentru celebrarea celor 60 de ani împliniţi de la semnarea Tratatelor de la Roma, Reprezentanta Comisiei Europene în România va organiza, alături de centrele EDIC din ţară, o suită de evenimente aniversare, printre care:

 – 14 martie, ora 17.00 – Festivalul de film documentar One World Româniaproiecţia unui scurtmetraj urmat de o sesiune de discuţii şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul.
– 24 martie, ora 10 – şeful Reprezantei Comisiei Europene în România, doamna Angela Cristea, va participa la dezbaterea cu tema „Uniunea Europeană: priorităţi şi provocări după 6 decenii de existenţa”, organizată de BIPE
– 27 martie – inaugurarea oficială a expoziţiei aviversare, găzduită de Institutul universitar european la Ministerul afacerilor externe, alături de ambasada Italiei.
– 27 martie – transmiterea on-line a prezentării expoziţiei profesorului Varsori (Membru al comitetului ştiinţific al expoziţiei aniversare)
– 30 martie – vernisajul expoziţiei aniversare în cadrul Târgului de carte de la Braşov.
– 1 aprilie – dezbatere pe tema 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană în contextul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, alături de scriitori români Adrian Buz, Tatiana Tibuleac şi Mircea Cărtărescu) În caadrul târgului de carte de la Braşov.
Începutul lunii aprilie – vernisarea expoziţiei aniversare la Camera de comerţ din Făgăraş.
– Lunile aprilie–maiProiecţii a unor testimoniale video în cadrul evenimentului JOIA de film, la Spaţiul Public European.
– 5 maiorganizarea unei dezbateri pe teme europene, în colaborare cu EPIO, întruna din universităţile din Bucureşti. Vor participa şi membri ai Parlamentului European dar şi un comisar european.
– 04-11 maiproiecţia unui film tematic în cadrul Festivalului Filmului European, urmat de o sesiune de discuţii şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
– 09-24 maiTema ediţiei de anul acesta a Festivalului de Bandă Desenată este „Respect” şi are la baza conţinutul articolelor 1 şi doi din Tratatul de la Lisabona. Festivalul găzduieşte, totodată, mai multe sesiuni de discuţii.
Pe parcursul anului 2017 – expoziţia aniversară va fi vernisată în cinci centre EDIC din România. (Sursa:

Despre cum a fost semnat Tratatul de la Roma  aflăm și pe wikipedia: ,,Tratatul de la Roma se referă la tratatul prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC) şi a fost semnat de Franţa, Germania de Vest, Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg la 25 martie 1957. Iniţial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunităţii Economice Europene. Totuşi, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul „Economic” atât din numele comunităţii cât şi al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunităţii Europene sau Tratatul CE.
În aceaşi zi a mai fost semnat un tratat care instituia Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, Euratom) : cele două tratate, împreună cu Tratatul de instituire a Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, care a expirat în 2002, au devenit Tratatele de la Roma. Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.  Tratatul iniţial a fost modificat de către toate tratatele ulterioare; Tratatul de la Nişă a încercat consolideze toate tratatele într-un singur document, dar Tratatul CE a rămas o secţiune de sine stătătoare în cadrul acestuia.
Deşi intrarea în vigoare în 1993 a Tratatului de instituire a Uniunii Europene a fost un nou pas în direcţia integrării europene, luarea majorităţii deciziilor în cadrul Uniunii se face încă după baza legală a Tratatului CE, care rămâne principala sursă a legislaţiei comunitare. Tratatul a fost semnat de către următorii:
Paul-Henri Spaak şi J. Ch. Snoy et d’Oppuers din partea Belgiei.
Konrad Adenauer şi Walter Hallstein din partea Germaniei.
Christian Pineau şi Maurice Faure din partea Franţei.
Antonio Segni şi Gaetano Martino din partea Italiei.
Joseph Bech şi Lambert Schaus din partea Luxemburgului.
Joseph Luns şi J. Linthorst Homan din partea Olandei.,,

Astăzi, se pregătește o întâlnire nu doar omagială. La Roma va avea loc un summit. Şefii de stat sau de guvern din UE se vor reuni la Roma, Italia, la 25 martie, pentru cea de a 60-a aniversare a tratatelor de la Roma. Cu această ocazie, se aşteaptă ca aceştia adopte o declaraţie referitoare la procesul de reflecţie politică privind viitorul UE
,,Cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, temelia construcției europene, trebuie să fie ‘o oportunitate pentru a asocia într-un prim cerc țările gata să progreseze mai repede’ în cadrul UE, în special în problema securității și a apărării,,
este de părere președintele francez Francois Hollande.

Ieri deja s-a stabilit o Europa la două viteze…  Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE) s-a reunit la Bruxelles, în cadrul unei ședințe formale, având ca teme de discuție securitatea și apărarea, migrația, relațiile UE-Egipt, Balcanii de Vest sau procesul de pace din Orientul Mijlociu, scrie site-ul oficial al Consiliului UE