Treizeci de semne care pot fi cauzate și de CANCER vă invită să mergeți urgent la medic

Multe dintre așa-numitele simptome ale cancerului, enumerate pe scurt în cele ce urmează, se pot datora și altor probleme de sănătate benigne sau non-canceroase.

Este esențial totuși să NU VĂ AUTODIAGNOSTICAȚI și nici speria până să discutați cu medicul dumneavoastră când unul dintre următoarele simptome le resimțiți, pentru un diagnostic corect.

De ce să mergeți urgent la medic? Fiindcă o boală tratată corect, din pripă, ajută la vindecarea rapidă și fără grave urmări…

Un nodul în partea din față a gâtului

Un nodul suspect la gât poate fi un semn al cancerului pulmonar, al gâtului, al tiroidei sau a sânului, precum și al leucemiei, a limfomului Hodgkin și a unor forme de cancer de piele. În timp ce nodulii pot fi ceva benign sau necanceros, acestea sunt o problemă majoră dacă aveți și factori de risc, cum ar fi fumatul, băutul sau trezirea prea dimineață de ani de zile.

Fiți atenți la modul în care se comportă nodulul. Pot fi nodulii tiroidieni, care se mișcă în sus și în jos când înghițiți, majoritatea celorlalte forme de noduli nu se mișcă.

Pielea îngălbenită

Icterul este termenul medical pentru îngălbenirea pielii și a ochilor și derivă din acumularea de bilă, un indiciu că trupul tău nu este în stare să descompună bilia. Icterul este unul dintre cele mai clare simptome ale cancerului pancreatic.

Adesea, pacienții se simt bine până într-o zi când un prieten observă că ochii dumneavoastră arată galbeni, așa că mergeți la medic și constatați că aveți cancer pancreatic avansat. Icterul poate provoca, de asemenea, mâncărimi ale pielii. Pielea îngălbenită este un simptom al tumorilor vezicii biliare și hepatice, precum și a multor alte boli și afecțiuni.

Schimbări evidente ale unor negi sau alunițe

Modificările de culoare, formă sau mărime ale unei veruci, alunițe sau pistrui ar putea fi melanomul, un tip de cancer de piele. A avea pielea palidă este un factor de risc principal, deși persoanele de orice culoare a pielii pot avea melanom; să vedeți un dermatolog în fiecare an, mai ales dacă tenul este palid, aveți un istoric familial de melanom sau aveți peste 50 de alunițe pe corp. Dacă pistruii, semnele de înfrumusețare sau alunițele încep să sângereze, discutați urgent cu medicul dermatolog.

Dureri persistente la stomac sau dureri abdominale

Puteți crede că durerea abdominală este pur și simplu indigestie sau crampe menstruale. Cu toate acestea, dacă disconfortul este localizat în zona superioară dreapta a abdomenului, acesta ar putea fi un simptom al cancerului vezicii biliare. Crampele persistente ale stomacului ar putea fi, de asemenea, un simptom al leucemiei sau cancerului esofagian, hepatic, pancreatic, colorectal sau testicular. Țineți cont de aceste semne ascunse ale cancerului vezicii biliare.

Umflarea stomacului

Cancerul ovarului, pancreasului, stomacului, colonului, ficatului, uterului și sânului poate provoca umflarea abdominală severă. Cu cancerul ovarian, nu numai că tumorile pot crește suficient de mari, dar pot provoca o creștere fluidă în jurul lor, ceea ce poate duce la o extensie abdominală destul de dramatică. Dacă abdomenul crește în timp ce fața și brațele pierd mușchi și grăsime, s-ar putea să nu fie doar o creștere în greutate.
Și invers, dacă aruncați kilogramele pe neașteptate, luați în considerare aceste motive pentru pierderea în greutate neașteptată ca fiind un cancer și dați fuga la medic.

Cefalee persistentă

A spune diferența dintre o durere de cap comună și cefaleea cancerului este o provocare, chiar și pentru medici. Cel mai bun indicator al cancerului este, însă, o nouă durere de cap zilnică care nu va dispărea cu niciun tratament, cum ar fi calmantele. Aceste dureri de cap tind să se agraveze în timp și apar adesea pentru prima dată dimineața, când presiunea intracraniană este ridicată, până la a rămâne în pat pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, nu există un tip specific de dureri de cap care să poată prezice dacă o persoană are sau nu cancer la creier. Tumorile cerebrale, ale măduvei spinării și ale gâtului superior, precum și unele forme de limfom, tumorile glandei hipofize și alte tumori care se răspândesc la creier, pot provoca, de asemenea, dureri de cap.

Dificultate de formare a cuvintelor

Tumorile orale și ale creierului pot afecta limbajul, în special cele din lobii frontali sau temporali. Oamenii pot pierde funcții motorii de bază, cum ar fi înțelegerea limbajului și a vorbirii și pot ajunge să se bâlbâie sau au dificultăți în numirea obiectelor. În cazul cancerului de buze, gingie, limbă și gât, apar probleme de vorbire.

Sângerarea anormală din tractul reproducător

Cele mai frecvente semne subtile de cancer de col uterin sunt sângerare anormală de orice fel. Aceasta include sângerare între perioade, mai intensă decât menstruația obișnuită sau sângerare după menopauză. Alte tipuri de cancer care produc sângerare vaginală anormală sunt cancerul de col uterin, uterin și ovarian.

O umflătură nedureroasă în testicul

Unul dintre cele mai frecvente simptome de cancer testicular este o masă nedureroasă în testicul. Este important ca bărbații să conștientizeze că, de cele mai multe ori, o tumoare nu provoacă niciun disconfort semnificativ, de unde și importanța unei auto-examinări testiculare regulate. De multe ori bărbații nu vor observa masa până când nu vor primi o vătămare fără legătură, aducând tumora în atenția lor, așadar, asigurați-vă că vă verificați în mod regulat eventuale umflături în saculă.

Oboseală, moliciune și lentoare

Leucemia și tumorile cerebrale pot cauza oboseala legată de cancer. Pentru persoanele cu leucemie, acest lucru se datorează de obicei anemiei (o deficiență a globulelor roșii), ceea ce agravează epuizarea fizică. Oamenii cu o tumoră cerebrală, cu toate acestea, prezintă slăbiciune și letargie din cauza semnalelor nervoase perturbate. Există, de asemenea, unele tipuri de cancer de colon sau stomac care pot provoca pierderi de sânge care duc la oboseală. Ultimele etape ale cancerului de rinichi vă vor lăsa fără energie. Consultați medicul dacă apar aceste simptome, pot fi urmări ale tumorii cerebrale.

Tusea cronică

Dacă aveți o tuse persistentă mai mult de trei săptămâni, fără alte simptome de răceală sau alergie, ar putea fi un semn precoce al cancerului pulmonar sau al gâtului. (Cu toate acestea, există multe alte cauze ale tusei cronice, inclusiv astmul.) Leucemia poate provoca, de asemenea, simptome care arată ca bronșita sau răceli ale pieptului. Nu este surprinzător că tusea cu sânge poate fi un alt simptom al cancerului, mai ales dacă este roșu aprins și arată crocant atunci când este amestecat cu aer și mucus. Vizitați imediat medicul dacă observați aceste simptome ale cancerului pulmonar.

Unghii întunecate la aspect

Melanomul unghiilor, cunoscut oficial sub denumirea de melanom subungual, afectează până la 3,5% dintre persoanele cu melanom. Oricât de rar este, este important să ne amintim acest semn de prevestire: o linie neagră sau maro închisă printr-o unghie, sau unghia din ce în ce mai întunecată la culoare.

Cheaguri de sânge sau sânge în urină

Leucemia, cancerul vezicii urinare, prostata și rinichii ar putea provoca sânge în urină și, prin urmare, nu este ceva de ignorat. Sângele în urină este semnul cel mai frecvent al cancerului vezicii urinare. Sângele în urină poate fi, de asemenea, un semn al unei infecții a tractului urinar sau alte afecțiuni. Sângele nu trebuie să apară întotdeauna roșu aprins. Uneori pare maro, asemănător cu coca cola. Dacă observați sânge în urină, consultați imediat un medic.

Durere sau arsură la urinare

Durerea sau senzația de arsură la urinare pot fi un indicator al cancerului vezicii urinare. Sau chiar, mai frecvent, o infecție sau o altă afecțiune. Mulți pacienți, pe măsură ce îmbătrânesc, vor avea modificări la urinare. Modificările treptate sunt în regulă, dar dacă apar brusc noi simptome neplăcute, consultați imediat un medic.

O schimbare a obiceiurilor intestinale

Acesta este unul dintre cele mai evidente simptome ale cancerului de colon. Dacă aveți probleme de constipație pe termen lung, diaree sau diferențe de dimensiuni ale scaunului, adresați-vă medicului dumneavoastră. Acesta poate fi un simptom al multor alte afecțiuni, dar ar putea fi și un semn al cancerului ovarian, fie pentru că boala s-a răspândit la colon sau a declanșat acumularea de lichide în zonă.

Pierderea relativ subtilă a vederii

Tumorile care încep în creier sau măduva spinării sau care s-au răspândit acolo, pot provoca vederea încețoșată, vedere dublă sau pierderea vederii. De multe ori, pacienții nu vor observa problema până când nu vor da seama că se lovesc continuu de lucruri pe o parte a corpului sau au accidente de mașină repetate pe partea care sunt simțurile deteriorate.

Secreție vaginală neobișnuită

Cancerul uterin sau cervical poate provoca secreții vaginale neobișnuite. Secreția persistentă care are o culoare diferită sau care are un miros ar putea fi rezultatul unui țesut mort sau muribund. Este normal și sănătos ca evacuarea să se schimbe în cursul lunii și poate varia în grosime, opacitate și consistență. Dar orice secreție vaginală palidă, apoasă, mirositoare, brună sau sângerare ar putea fi un semn al cancerului de col uterin.

Senzația de lipsă de aer

Ca atât de multele simptome de cancer, acesta este indistinct: lipsa respirației ar putea însemna leucemie, cancer pulmonar sau …nimic. Pe măsură ce boala se înrăutățește, pacienții cu leucemie pot prezenta, pe lângă oboseală și slăbiciune, lipsa respirației care rezultă din anemie sau, în cazuri mult mai rare, din lichide în piept. Pentru persoanele cu cancer pulmonar, lipsa respirației poate rezulta dintr-o tumoră care blochează traheea sau o acumulare de lichide în piept. Dificultatea de a respira stând șezut sau la culcare poate fi, de asemenea, un semn de luat în seamă pentru a vă grăbi vizita la medic.

Pierdeți greutatea 

Pierderea în greutate inexplicabilă de 10 kilograme sau mai mult, poate fi primul semn al cancerului. Acest lucru apare cel mai adesea cu tumorile pancreasului, stomacului, esofagului, plămânului și ficatului. Majoritatea persoanelor cu cancer pierd în greutate la un moment dat.

Pierderea poftei de mâncare

Dacă vă săturați mai repede și nu puteți mânca la fel de mult ca în mod normal, este posibil să fiți afectată de cancerului ovarian. De fapt, majoritatea cancerelor vor interfera cu pofta de mâncare, deoarece de multe ori declanșează modificări ale metabolismului. Cancerul de stomac, pancreas, colon și ovar pot pune presiune pe stomac și vă pot face să vă simțiți prea plini pentru a mânca. Excesul de lichid din burtă vă poate face să vă simțiți mai repede sătul dacă aveți cancer la ficat

Dureri de gât persistente

Dacă nu sunteți bolnav, dar nu reușiți a vă stăpâni o zgârietoare durere de gât, poate fi unul dintre primele simptome ale cancerului la gât. Rețineți că există multe lucruri care provoacă dureri în gât, care nu sunt cancer. Tumorile care se formează în zonă sub corzile vocale cauzează adesea acest simptom al cancerului la gât.

Schimbări în voce

O voce răgușită poate fi simptomul cancerului limfomului sau al gâtului, plămânului, laringelui sau al tiroidei. Uneori răgușeala este un simptom ulterior al cancerului de sân sau pulmonar, care se răspândește și apasă pe nervi în apropierea casetei vocale. Dacă răgușeala nu dispare în două săptămâni, consultați un medic.

Dureri de spate

Acest simptom este foarte frecvent și foarte des nu se datorează cancerului. Cu toate acestea, persoanele cu cancer de colon, rectal sau ovarian pot avea dureri de spate. Persoanele cu cancer pulmonar pot avea și dureri de spate: presiunea unei tumori poate provoca stres la spate. Un lucru similar se întâmplă pentru persoanele cu cancer de col uterin, vezică sau pancreas. Foarte des, însă, durerile de spate cauzate de cancer înseamnă că s-a răspândit sau a crescut și este însoțit cel mai probabil de alte simptome.

Vânătăi excesive sau spontane

Toată lumea își procură vânătăi ocazional, dar dacă aveți vânătăi excesive și inexplicabile în locuri ciudate, acesta ar putea fi un prim semn de leucemie. În timp, leucemia afectează capacitatea sângelui de a transporta oxigen și cheaguri și acest lucru poate duce la vânătăi spontane.

Urină întunecată la culoare

Cancerul la rinichi, pancreas sau ficat ar putea provoca urină întunecată. Aceeași acumulare de bilă care contribuie la icter sau îngălbenirea pielii conferă urinei o culoare mai închisă.

Secreția sfârcurilor

Dacă alăptați sau sunteți gravidă, secreția de sân nu este un semn de îngrijorare. În caz contrar, orice secreție trebuie verificată de către un medic; după o limfă, secreția sfârcului este cel mai frecvent simptom al cancerului de sân. Secreția spontană a sfârcurilor, altele decât cele colorate, poate fi îngrijorătoare.

Febră

Ori de câte ori temperatura corpului dvs. crește, este un semn că sistemul dumneavoastră imunitar luptă cu un fel de intrus. Ar putea fi un virus, o bacterie sau potențial o tumoare. Febra persistentă și recurentă care nu poate fi explicată prin simptome de gripă, trebuie evaluată urgent de un medic. În cazuri rare, febra este un simptom precoce al cancerului de sânge precum leucemie, limfom și cancer la rinichi.

Plăgi persistente

Plăgile de lungă durată (sau un herpes ce nu mai trece) ar putea fi cancer oral și trebuie tratate imediat, în special la persoanele care fumează sau beau alcool. Unele tipuri de cancer de piele pot sângera și apar ca niște ulcerații care nu s-au vindecat.

Plete albe în gură sau pe limbă

Aceste pete ar putea fi leucoplakia, o afecțiune pre-canceroasă care ar putea progresa până la cancerul bucal, dacă este lăsată netratată. Obiceiurile care irită gura, cum ar fi fumatul sau tutunul de mestecat adesea provoacă leucoplakia. Petele se dezvoltă lent, în săptămâni sau luni și pot fi dificil de înlăturat.

Probleme de înghițire

Acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului esofagian, deși poate apărea și la persoanele cu cancer la gât, stomac sau plămâni. Se pot resimți ca niște spini  în gât sau ceva care ne sufocă. Persoanele cu acest simptom totuși, pot lua mai mici mușcături din alimente sau își pot schimba obiceiurile alimentare și dietetice pentru a facilita înghițirea, nefiind musai cancer, deși un medic vă poate spune mai exact cauza, făcând analizele necesare, potrivit readersdigest.ca.

Am enumerat doar o mică parte dintre semnele unor forme de cancer, dumneavoastră totuși, va trebui să mergeți la medic ori de câte ori corpul vă dă semne evidente manifestate prin anormalități.

Medicina actuală este substanțial avansată și multe forme de cancer pot fi vindecate, așadar, nu vă alarmați, panica vă poate ucide mai repede decât înseși boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.