Trollstigen – Drumul Trolilor

Norvegia, ţara cu peisaje care îţi taie respiraţia, are şi secrete ascunse în legendele sale păstrate de mii de ani. o legendă povesteşte despre troli şi drumul lor ascuns din munţi. Drumul Trolilor, cunoscut şi sub denumirile de Trollstigen sau Trolls Path, este unul dintre cele mai spectaculoase şi dramatice drumuri ale Norvegiei. Construcţia acestuia a început în anul 1928 şi s-a finalizat 8 ani mai tîrziu, fiind inaugurat pe 31 iulie 1936 de către regele Haakon al VII-lea.

Este o şosea cu o complexitate ridicată, fiind considerată o adevărată realizare inginerească la momentul punerii ei în funcţiune. Drumul şerpuit, tăiat în versanţi abrupţi şi înconjurat de munţi înalţi, se închide pe timpul iernii, fiind deschis doar în perioada mai-octombrie.

Trollstigen se desfăşoară pe 106 kilometri din coasta vestică a Norvegiei şi cuprinde 11 curbe în ace de păr, traversarea acestuia fiind o adevărată aventură! Se spune că morocănoşii troli se ascund în pădurile dese din împrejurimi, dar conform folclorului norvegian, aceştia nu îşi fac niciodată apariţia în timpul zilei deoarece soarele îi transformă în stana de piatră. Cu toate acestea, să nu fiţi surprinşi dacă veţi întâlni semne de circulaţie care va avertizează cu privire la troli, Drumul Trolilor fiind singură şosea din Norvegia unde veţi primi un asemenea avertisment.

De-a lungul acestuia, turiştii pot opri la punctele de belvedere pentru o panoramă deosebită asupra văii Isterdalem sau pot vizită magazinele de suveniruri de unde pot aduce acasă un trol în miniatură.