Trump &Putin și nu Trump vs Putin!

intalnire de inalt nivel
7.07.17
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

G20 – Hamburg – 7.07.17.Durata prevăzută iniţial era de 35-45 minute. În schimb, acest face to face între preşedintele american, Donald Trump, şi şeful de la Kremlin, Vladimir Putin, în paralel cu summitul G20 de la Hamburg, a continuat timp de mai mult de două ore. Şi, la final, cele două ţări au găsit un acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei, care va intra în vigoare duminică 9 iulie, la 12 ora Damascului.

Întâlnirea, prima dintre cei doi, a fost mult aşteptată. Preşedintele rus a spus este fericit vadă în persoană omologul SUA: „Am vorbit la telefon de mai multe ori pe probleme bilaterale şi internaţionale foarte importante, dar conversaţiile telefonice nu sunt niciodată de ajuns“, a spus Putin. „Dacă vrem se rezolve problemele bilaterale şi internaţionale, avem cu siguranţă nevoie de întâlniri directe. Sunt fericit va cunosc şi sper, aşa cum aţi spus, întâlnirea noastră va aduce rezultate pozitive.“
Atât Trump cât şi Putin s-au declarat mulţumiţi de confruntarea pe care au avut-o în prima parte a întâlnirii şi plini de optimism pentru cea de a două jumătate. Dar nu putea lispi şi un pic de tensiune, mai ales după ce şeful Casei Albe, în ajunul Summit-ului Mondial, a acuzat Moscova este „agresivă şi destabilizatoare“.

Totuși, se pare interviul a avut loc într-o atmosfera cordială: preşedinţii au schimbat amabilităţi, şi-au strâns mâna şi au spus se aşteaptă rezultate pozitive după întâlnirea lor. „Preşedintele Putin şi cu mine am discutat diverse chestiuni şi cred mergem foarte bine“, a declarat Trump, vorbind lângă liderul de la Kremlin. „Am avut discuţii foarte bune. Avem o întrevedere acum şi, evident, acest lucru va continua. Aşteptăm cu nerăbdare se întâmple foarte multe lucruri pozitive pentru Rusia, pentru Statele Unite şi pentru toţi cei implicaţi. Şi este o onoare fiu cu dumneavostră,“ a adăugat Trump.

Temele discutate:
Printre altele, situaţia din Ucraina şi Siria, lupta împotriva terorismului şi despre securitatea cibernetică: „Am avut o lungă conversaţie cu preşedintele Statelor Unite, au existat multe teme, cum ar fi Ucraina, Siria, alte probleme, unele bilaterale”, a declarat Putin la începutul întâlnirii sale cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe. „Suntem din nou pe problemele luptei împotriva terorismului şi securitatea Web“, a adăugat Putin.

Încetarea focului în Siria  – Ministrul rus de externe Sergei Lavrov, a confirmat acordul de încetare a focului stabilit de preşedintele Vladimir Putin cu omologul sau american, pentru încetarea focului în sud-vestul Siriei. Vorbind presei după confruntarea între cei doi şefi de stat, Lavrov a descris întâlnirea constructivă, subliniind interviul a confirmat intenţia atât pentru a ajunge la acorduri care fie bilateral pozitive. ”Atât Putin cât şi Trump, afirmă secretarul de stat american, Rex Tillerson, speră extindă încetarea focului în întreaga Sirie. ”Preşedinţii, a mai adăugat Tillerson, au vorbit şi despre alte zone în care pot fi posibile încetările luptelor. Sperăm, a adăugat el, putem produce acordul de încetare a focului oriunde în ţară.“ Şi a concluzionat preşedintele sirian, Bashar al-Assad, va abandona puterea.

Amestecul în alegerile americane.  – Nu a existat nici o interferenţă rusă în alegerile americane, a declarat Putin în cadrul întrevederii. Aşa cum declarat secretarului de stat american Tillerson, Trump a ridicat direct problema de la începutul întâlnirii cu omologul rus. Casa Albă a refuzat anterior spună dacă această chestiune va fi ridicată în timpul interviului sau nu. Serviciile americane au acuzat Moscova de atacuri cibernetice prin care s-a intervenit în alegeri, dar ieri Trump a reiterat faptul , în măsură în care Moscova este, probabil, în spatele atacurilor, ar putea fi totuşi implicate şi alte naţiuni.

Securitatea cibernetică  – O atenţie specială a fost acordată de către cei doi preşedinţi, siguranţei pe net: SUA şi Rusia vor înfiinţa un grup de lucru comun pentru a realiza un acord-cadru privind securitatea cibernetică şi aspura neinterferentei. Lavrov a subliniat preşedinţii văd problema cadin ce în ce mai riscantă din punct de vedere al ameninţării teroriste.“ (sinteză La Repubblica)

g20
7.07.17
Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •