Trump se va întâlni cu Kim Jong-un: Elveția se oferă să găzduiască summit-ul

Decizia vine după invitația liderului nord-coreean trimisă președintelui american de a se confruntă pe problema denuclearizării. Reacțiile pozitive ale Chinei și ale Rusiei.

Președintele american Donald Trump a declarat că este dispus să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-un până în luna Mai. Acest lucru a fost raportat de responsabilul pe securitate națională sud-coreean, Chung Eui-yong, care a intervenit la Casă Albă. Delegația din Seul a fost la Washington pentru a informa oficialii americani despre discuțiile recente cu Phenian. Elveția a declarat că este dispusă să găzduiască întâlnirea.

Kim scrie lui Trump: „Gata pentru a opri testele nucleare“ – Decizia lui Trump a venit în urmă unei scrisori trimise de către liderul nord-coreean prin care a fost invitat de Kim la un ”față în față” pentru a discuta despre denuclearizare. În aceeași scrisoare, emisă de reprezentanții Coreei de Sud, liderul nord-coreean a declarat, de asemenea, că este în favoarea întreruperii testelor cu rachete nucleare.

Ora și locul întâlnirii urmează a fi definită – Calendarul și locul de întâlnire dintre Donald Trump și liderul Coreei de Nord urmează a fi definite. Casă Albă afirmă acest lucru, subliniind că se urmărește o denuclearizarea Phenianului.

Coreea de Sud: „Optimiști” – Chung Eui-yong, la finalul întâlnirii cu Trump, a declarat că este „optimist” în legătură cu o soluție pașnică a crizei peninsulei coreene. Între timp, consilierul pentru securitatea națională, generalul Herbert Raymond McMaster, va informa Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite cu privire la situația din Coreea de Nord și va discuta cu delegația sud-coreeană.

Reacțiile pozitive din China și Rusia – China „salută aceste semnale pozitive din partea SUA și a Coreei de Nord deschise către un dialog direct”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a declarat acest lucru, comentând acordul de summit care va avea loc în luna Mai între președintele Donald Trump și liderul Kim Jong-un. „Următorul pas din partea tuturor partidelor este de a sprijini acest impuls și de a crea sinergii, lucrând împreună pentru a restabili stabilitatea pe peninsula coreeană”. Rusia discută, de asemenea, despre un dialog pozitiv. Acesta este „un pas în direcția cea bună”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de Interfax. Potrivit lui Lavrov, întâlnirea ar trebui să conducă la o „soluție politică completă” a situației peninsulei coreene și a „denuclearizării” acesteia.