Trump vrea ca Statele Unite să părăsească NATO?

Fostul consilier pentru securitate națională John Bolton a avertizat un public privat că o realegere a lui Trump ar reprezenta o amenințare serioasă pentru supraviețuirea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord [NATO], iar președintele ar putea fi „complet izolaționist” dacă este reales, conform unui raport recent al NBC – și comentariile au apărut miercuri, când Trump și-a încheiat călătoria la summitul NATO pentru aniversarea a 70 de ani, în Marea Britanie.

Discutând probabilitatea ca SUA să se retragă din NATO în cazul realegerii lui Trump, fostul consilier al campaniei Obama și oficialul Departamentului de Stat, David Tafuri, a declarat că nu crede că președintele îl va înfăptui.

„Este confuz ceea ce își dorește cu adevărat [Trump]”, a spus Tafuri în „Deep Dive”. „Cred că președintele Trump este un izolaționist, cred că are preocupări cu privire la articolul cinci”, a spus el, referindu-se la principiul NATO că un atac asupra unui aliat este considerat ca un atac asupra tuturor.

”Dar, a continuat el, scopul inițial al NATO este încă acolo – acela de a ține piept cu Rusia”.

Fostul consilier adjunct al securității naționale KT McFarland s-a alăturat și el discuției, apărând nemulțumirea președintelui față de starea actuală a alianței.

„Nu cred că președintele încearcă într-adevăr să iasă. Cred că joacă cu siguranță mingea tare pentru a-i plăti … și folosind pârghia pe care o avem, face lucrurile bine”, a spus el.

Dar, a continuat el, „în urma a două războaie nereușite, consensul național s-a schimbat și cred că asta reflectă”.

„Și ar trebui să anticipăm pierderi de vieți, sânge și valori americane și nici nu te vei mai putea apăra?” a adăugat el, referindu-se la cheltuielile cu apărarea scăzută ai unora dintre cei 29 de membri ai NATO.

„Cred că Trump a surprins nemulțumirea publicului american față de rezultatele războiului din Irak și războiul din Afganistan, a fost de acord Tafuri, dar cred că a exagerat.”

Potrivit unui raport din New York Times din ianuarie 2019, Trump și-a exprimat în mod repetat dorința de a se retrage din alianța militară.

„În zilele din preajma unei reuniuni tumultuoase la NATO, din vara anului trecut … Trump le-a spus oficialilor săi de securitate națională că …nu a văzut nodul alianței militare, pe care a prezentat-o ​​ca pe o scăpare pentru Statele Unite” , A raportat The Times.

La acea vreme, Bolton s-a spus că „s-a certat cu Trump să mențină strategia americană pe calea ei, fără a menționa o retragere care ar reduce drastic influența Washingtonului în Europa și care ar fi putut încuraja Rusia pentru zeci de ani”.

Nemulțumirea raportată de Trump față de organizație – înființată în 1949 – a ridicat îngrijorarea oficialilor de securitate națională, care au spus că consideră mișcarea potențială ca muniție pentru președintele rus Vladimir Putin.

Deși McFarland a spus că nu crede că Trump se va retrage în cele din urmă din alianța veche de 70 de ani, el a cerut o „redefinire și recalibrare a relațiilor dintre Statele Unite și Națiunile Europene”, încurajând membrii NATO să găsească un teren comun cu privire la aspecte mai actuale, inclusiv cele referitoare la China

Apariția lui Trump la summit-ul NATO din acest an a fost întreruptă când președintele a anulat brusc o conferință de presă planificată cu jurnaliștii, după ce a apărut un videoclip al unor lideri de top din lume care par să râdă de el.

„Când se vor termina întâlnirile de astăzi, mă voi întoarce la Washington”, a replicat Trump. „Nu vom face o conferință de presă la finalul NATO, deoarece am făcut multe în ultimele două zile. Călătorii sigure pentru toată lumea!” Scrie Foxnews.

Pentru a auzi răspunsul participanților și pentru o mai bună înțelegere a relației Statelor Unite cu NATO de-a lungul anilor, urmăriți cel mai recent episod din „Deep Dive”.

Unora le-ar părea gestul ieșirii americanilor din NATO o …trumpenie… altora o justă decizie care ar putea aduce pacea în lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.