Turcia ține 50 de bombe nucleare americane ”ostatice” la o bază aeriană…

Situația din Orient devină tot mai spinoasă. Rusia se vrea un tampon între forțele beligerante. UE pretinde că blochează vânzarea de armament Turciei, SUA retrag armata din Siria de Nord…

Oficialii americani examinează planurile de evacuare a până la 50 de bombe nucleare americane, care au fost depozitate de mai mult timp la baza aeriană Incirlik din Turcia, în urma ofensivei militare a Ankara în nordul Siriei.

Armele sunt acum în esență „sechestrate” de liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni un oficial pentru The New York Times.

Potrivit The Guardian, bombele nucleare B61 din epoca războiului rece sunt situate la 100-250 de mile de granița cu Siria. Un fost oficial american a declarat că diplomații turci au răspuns la sugestiile cu privire la modul de mutare a bombelor, spunând că Turcia va începe să se dezvolte …de la sine.

„Problemele potențiale au fost discutate de mai bine de un deceniu”, a spus fostul oficial. „Și acum am ajuns în sfârșit la punctul în care aceasta este o problemă pe care nu o mai putem ignora”.

Erdogan și-a exprimat anterior dorința de a consolida arsenalul nuclear al Turciei.

„Unele națiuni au rachete cu focoase nuclearenu doar una sau două. Dar [spun] nu ar trebui să avem rachete cu focoase nucleare. Nu le accept „, a spus Erdogan luna trecută, potrivit agenției conduse de stat Anadolu.

Președintele Trump a anunțat pe 6 octombrie că Statele Unite vor retrage toate trupele din nord-estul Siriei, deschizând calea către un raid aerian și unui atac pe teren din partea turcilor. Trupele lui Erdogan au lansat un atac și forțele terestre au invadat Siria în acea zi.

Pentagonul a declarat vineri că trupele americane din apropierea orașului de frontieră Kobane din nordul Siriei au fost supuse unui foc de artilerie din pozițiile turcești. Niciun soldat american nu a fost rănit.

Într-un interviu pentru Fox News, un consilier principal al lui Erdogan a negat că Turcia a tras asupra trupelor americane.

„Cred că aceasta este prima țară cu arme nucleare americane staționate în interiorul ei, care trage literalmente cu artileria în forțele americane”, a spus Jeffrey Lewis, de la James Martin Center, pentru California, pentru Studii de Neproliferare, din California.

Trump a declarat apoi că trupele americane din nord-estul Siriei vor fi retrase din țară așa cum a fost planificat și vor fi redistribuite „în regiune pentru a monitoriza situația și a preveni repetarea anului 2014”, când grupul terorist ISIS a obținut câștiguri semnificative teritoriale.

„După ce am învins 100% califatul ISIS, am mutat în mare parte trupele noastre din Siria. Lăsând Siria și pe președintele Bashar al Assad să-i protejeze pe kurzi și să lupte cu Turcia pentru pământul lor”, a tweetit președintele american. „Le-am spus generalilor mei, de ce să luptăm pentru ca Siria […] și Assad să protejăm țara de inamici? Oricine dorește să ajute Siria să-i protejeze pe kurzi este bine cu mine, indiferent dacă este Rusia, China, sau Napoleon Bonaparte. Sper să se descurce bine, suntem la 7000 de mile distanță!

O „mică urmă” de forțe americane va rămâne într-o garnizoană din sudul Siriei pentru a continua prinderea rămășițelor ISIS, a declarat președintele într-un comunicat. Nu a fost clar când vor fi retrase cele aproximativ 1.000 de trupe americane din Siria.

Forțele militare ruse au mers luni să patruleze lângă granița dintre Siria și Turcia, indicând că Moscova încearcă să umple un gol de securitate în urma retragerii trupelor americane din regiune săptămâna trecută.

Trump a declarat luni, în declarația sa, că Statele Unite „vor folosi agresiv sancțiunile economice pentru a-i viza pe cei care permit, facilitează și finanțează aceste acte amețitoare în Siria”.

„Sunt pe deplin pregătit să distrug rapid economia turcă dacă liderii turci continuă pe acest drum periculos și distructiv”, a spus Trump.

Luni, țările membre ale UE au promis că vor suspenda exporturile de arme în Turcia pentru operațiunile sale militare din Siria. Mișcarea nu se conformează unui embargou de arme oficial, dar întrerupe licențele de export de arme în zona Orientului Mijlociu.

Statele membre ale UE au denunțat incursiunea celor de la Ankara în nordul Siriei, care a ucis sute de oameni și creat coloane noi de refugiați.

Turcia acum, ține 50 de bombe nucleare americane ostatice la o bază aeriană…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.