Ucraina – începutul unui război major pe continentul european?

Rusia a lansat joi un atac amplu asupra Ucrainei, lovind orașe și baze militare cu lovituri aeriene, în timp ce civilii se îngrămădeau în trenuri și mașini pentru a părăsi zona.

Guvernul ucrainean a susținut că tancurile și trupele rusești au trecut granița și a acuzat Moscova că a declanșat un „război la scară largă” care ar putea rescrie ordinea geopolitică și ale cărui consecințe au avut deja reverberații în întreaga lume.

Anunțând o operațiune militară majoră, președintele rus Vladimir Putin a răspuns la condamnarea globală și introducerea de noi sancțiuni în cascadă și a făcut o referire înfricoșătoare la arsenalul nuclear al țării sale, în timp ce amenința orice țară străină care încearcă să interfereze cu „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată”.

Sirenele au sunat în capitala Ucrainei și oamenii s-au înghesuit în gări și au ieșit în stradă, în timp ce guvernul a spus că fosta republică sovietică asistă la o invazie mult așteptată din est, nord și sud și a raportat că mai mult de 40 de soldați au fost uciși și zeci de răniți.

„Un război pe scară largă a început în Europa”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak. „Rusia nu atacă doar Ucraina, ci regulile vieții normale în lumea modernă”.

Liderii mondiali au denunțat atacul, care ar putea provoca victime uriașe, ar putea răsturna guvernul ales democratic al Ucrainei, schimba ordinea de securitate post-Război Rece și poate cauza un impact economic sever în întreaga lume, de la creșterea facturilor la utilități, până la creșterea prețurilor la alimente.

„Ne-am trezit astăzi într-o altă lume”, a spus ministrul german de externe, în timp ce NATO a fost de acord să întărească forțele aeriene și terestre pe flancul său estic, lângă Ucraina și Rusia.

Piețele financiare globale s-au prăbușit, iar prețurile petrolului au crescut, iar guvernele din Statele Unite până în Asia și Europa au pregătit noi sancțiuni după săptămâni de încercări eșuate de a găsi o soluție diplomatică.

Puterile globale au spus că nu vor interveni militar pentru a apăra Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a rupt relațiile diplomatice cu Moscova și a declarat legea marțială.

Ucrainenii care s-au pregătit de mult pentru perspectiva unui atac au fost îndemnați să stea acasă și să nu intre în panică, deși oficialii au spus că trupele ruse se îndreptau spre Ucraina și s-au auzit explozii mari în capitala Kiev, în Harkov la est și Odesa la vest.

După săptămâni în care a negat planurile de invazie, Putin și-a justificat acțiunile într-un discurs de noapte televizat, spunând că atacul era necesar pentru a proteja civilii din estul Ucrainei – o afirmație falsă pe care SUA a prezis-o că va servi drept pretext pentru o invazie, acuzând că Statele Unite și aliații săi de a ignora cererile Rusiei de a preveni aderarea Ucrainei la NATO și pentru garanții de securitate, afirmând că Rusia nu intenționează să ocupe Ucraina, ci va trece să o „demilitarizeze” și să-i aducă în fața justiției pe cei care au comis crime.

Atacurile au venit mai întâi din aer. Autoritățile ucrainene au anunțat ulterior invazia în mai multe regiuni, iar polițiștii de frontieră au lansat joi imagini cu camerele de securitate care arată o linie de vehicule militare rusești care traversează teritoriul deținut de guvernul ucrainean din Crimeea anexat Rusiei.

Armata rusă a declarat că a distrus întreaga apărare antiaeriană a Ucrainei în câteva ore, iar autoritățile europene au declarat spațiul aerian al țării o zonă de conflict activ.

Nu a fost posibil să se verifice imediat afirmațiile Rusiei și nici afirmațiile ucrainene că au doborât mai multe avioane rusești.

Sistemul de apărare aeriană și aviația ucrainei datează din epoca sovietică și sunt depășite de puterea aeriană masivă și armele de precizie ale Rusiei.

Președintele american Joe Biden a promis noi sancțiuni pentru a pedepsi Rusia pentru „atacul nemotivat și nejustificat”.

Președintele a spus că plănuiește să vorbească cu americanii joi, după o întâlnire a liderilor G7. Se aștepta să fie anunțate noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a descris atacul drept o „invazie pe scară largă” și a spus că țara „se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Este timpul să acționăm”.

În Capitala Ucrainei, primarul Vitaly Klitschko i-a sfătuit pe locuitori să stea acasă dacă nu sunt implicați în activități critice și i-a îndemnat să-și împacheteze bagajele cu cele necesare și documentele în caz de necesitate de evacuare.

Zelensky a îndemnat liderilor mondiali să ofere asistență de apărare Ucrainei și să ajute să-și protejeze spațiul aerian de „agresor”.

Ministerul rus al Apărării a spus că nu vizează orașe, ci folosește arme de precizie și a spus că „nu există nicio amenințare pentru populația civilă”.

Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne ucrainean, a declarat pe Facebook că armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra structurilor militare de comandă, bazelor aeriene și depozitelor militare ucrainene din Kiev, Harkov și Dnipro.

Consecințele conflictului și sancțiunile care au urmat asupra Rusiei au început să rezoneze în întreaga lume.

Bursele mondiale au scăzut, iar prețul petrolului a crescut cu aproape 6 dolari pe baril. Indicele de referință au scăzut în Europa și Asia, iar contractele futures din SUA au scăzut semnificativ sub.

Țițeiul Brent a sărit joi la peste 100 de dolari pe baril din cauza disconfortului cauzat de o posibilă întrerupere a aprovizionării rusești. Rubla s-a depreciat cu peste 33%.

Anticipând condamnarea și contramăsurile internaționale, Putin a emis un avertisment sever către alte țări să nu se amestece.

Referindu-se la potențialul nuclear rusesc, Putin a avertizat că „nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că un atac direct asupra țării noastre va duce la distrugere și la consecințe oribile pentru orice potențial agresor”.

Anunțul lui Putin a venit la câteva ore după ce președintele ucrainean a respins afirmațiile Moscovei conform cărora țara sa reprezintă o amenințare pentru Rusia și a lansat un apel la pace.

„Poporul ucrainean și guvernul ucrainean doresc pace”, a spus Zelensky într-un discurs de noapte emoționant, vorbind în rusă, într-un apel direct către cetățenii ruși.

„Dar dacă suntem atacați, dacă ne confruntăm cu o tentativă de a ne lua din țara noastră, libertatea, viețile și copiii noștri, ne vom apăra. Când ne atacați, ne veți vedea fețele, nu spatele”.

Zelensky a spus că a cerut să aranjeze un apel telefonic cu Putin miercuri seară, dar Kremlinul nu a răspuns.

Într-o aparentă referire la mișcarea lui Putin de a autoriza desfășurarea armatei ruse pentru a „păstra pacea” în estul Ucrainei, Zelensky a avertizat că „acest pas ar putea marca începutul unui război major pe continentul european”.

„Orice provocare, orice scânteie ar putea declanșa un incendiu care va distruge totul”, a spus el.

Atacul a început în timp ce Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite ținea o ședință de urgență pentru a preveni o invazie.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a deschis întâlnirea, cu puțin timp înainte de anunț, spunându-i lui Putin: „Dă o șansă păcii”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au promis ulterior că vor trage la răspundere Kremlinul.

„În aceste ore negre, gândurile noastre sunt la Ucraina și la femeile, bărbații și copiii nevinovați care se confruntă cu acest atac neprovocat și se tem pentru viața lor”, au spus aceștia pe Twitter.

O știre care preocupă vine din cealaltă zonă fierbinte

Taiwan a denunțat incursiunea a nouă avioane militare chineze în zona sa de identificare aeriană, în ceea ce este cea mai mare inițiativă din ultimele două săptămâni a Armatei Populare de Eliberare.

Ministerul Apărării din Taipei a raportat un model Y-8 RECCE și 8 avioane de luptă J-16 la care a răspuns decolându-și avioanele și emițând avertismente.

În urma atacului rusesc asupra Ucrainei, președintele insulei Tsai Ing-wen a cerut armatei să-și consolideze angajamentul față de pacea regională, după un briefing de securitate.

Sunt voci care spun că războiul rus contra Ucrainei nu va fi de durată. În maxim zece zile luptele vor înceta. Consecințele acestuia însă, vor fi de durată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.