UE – 23 de țări semnează astăzi pentru apărarea comună: nu din partea U.K. și a Portugaliei

Statele europene, printre care și România, au parafat „notificarea comună” a voinței de a participa la așa-numitul Pesco. Din acest acord sunt excluse (în afară de Marea Britanie, care se află în plin Brexit și Portugalia, care nu au fost de acord cu proiectul) Danemarca, Irlanda și Malta

Au semnat douăzeci și trei de țări ale UE, cu ocazia întrunirii  Consiliul Miniștrilor de Externe și celor de la Apărare, la Bruxelles, o „notificare comună“, a voinței de a participa la așa-numita Pesco, cooperarea structurată permanentă în domeniul apărării europene. Să nu semneze a fost Marea Britanie, aflată în plin proces Brexit, și s-a opus mereu unei apărări europene comune, Danemarca, Irlanda, Malta și Portugalia.

Cadrul permanent de cooperare în domeniul apărării va permite țărilor care participă la dezvoltarea în comun a capacitățile de apărare, să investească în proiecte comune și de a crește gradul de pregătire operațională și contribuții ale forțelor lor armate la misiunile europene. Aceasta este ceea ce se spune într-o notă a Consiliului UE. Documentul subliniază că va fi posibil să se alăture alte țări chiar și la o dată ulterioară.

„Notificare comună“ stabilește principiile Pesco menționând, în special, că „Pesco este un cadru juridic european ambițios, investiții cu caracter obligatoriu și cuprinzător pentru securitate și apărare a teritoriului UE și a cetățenilor săi“.

În lista angajamentelor comune ambițioase și ”mai mult decât obligatorii” a fost inclusă „creșterea în mod regulat a bugetelor de apărare pentru a atinge obiectivele convenite”. În plus, nota stabilește propuneri pentru guvernarea Pesco.

Decizia oficială de a înființa Pesco așteaptă întrunirea  Consiliului Miniștrilor de Externe din 11 decembrie de la Bruxelles. O primă listă a „peste 50 de proiecte” include domenii precum formarea, consolidarea capacității militare și pregătirea operațională a forțelor armate ale țărilor semnatare.