Ultimele năzdrăvănii ale aleșilor

Trei proiecte de lege care îi vizează pe românii cu datorii la bănci au fost aprobate

Aceste proiecte aduc mai multe schimbări în relație dintre cetățeni și sistemul bancar.

Mai exact, prin aceste trei proiecte de lege ale parlamentarului Daniel Zamfir, sunt plafonate dobânzile la credite, sunt limitate sumele ce pot fi recuperate din creanţe şi este eliminat caracterul de titlu executor al contractelor de credit, inclusiv la leasing.

Astfel, executarea silită devine mult mai dificil de realizat, iar restanţierii vor mai avea de plătit sume infime comparativ cu cele care li se cer în prezent, potrivit capital.ro.
Potrivit proiectelor aprobate, contractele de credit nu vor mai fi titluri executorii,  ceea ce înseamnă că restanţierii nu vor mai putea fi excutaţi silit fără ca banca sau IFN-ul creditor să obţină învestirea cu titlu executoriu a contractului, de la o instanţă. Astfel de procese pot dura mai mulți ani.

În plus, restanţierii „vânduţi” către firmele de recuperare nu vor plăti mai mult decât dublul sumei pe care firma a plătit-o pentru respectivul credit, ceea ce înseamnă reduceri uriaşe pentru datornici.

În prezent, creanţele sunt cumpărate de la bănci cu 15-20% din valoarea lor, dar au fost perioade în care erau vândute şi la 3-5% din valoare. Dacă noua lege intră în vigoare, restanţierul va plăti, prin urmare, cel mult 6-10% din valoarea creditului, până la 40% în cazul împrumuturilor mai recent externalizate.

Totodată, potrivit acestor proiecte, dobânzile pentru creditele acordate persoanelor fizice nu vor mai putea depăşi un anumit plafon.

Proiectele, ce au fost aprobate miercuri de plenul Camerei Deputaților, vor fi transmise la promulgare, dar opoziţia a anunţat deja că le va ataca la Curtea Constituţională, aşa că intrarea lor în vigoare va mai întârzia în aceste condiţii.


A ieșit noua lege a pensiilor de pe masa guvernului

Noua lege a pensiilor a fost adoptată, astăzi, în Parlamentul României, cu 193 de voturi ‘pentru’ şi un singur vot împotrivă.

Camera Deputaţilor a aprobat legea pensiilor, după ce deputaţii au admis, în plenul de ieri un amendament al UDMR, iniţial respins de Comisia de muncă, care prevede că cei care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi a stagiului complet de cotizare.

Potrivit proiectului noii legi a pensiilor, contribuţia de asigurări sociale de sănătate a fost eliminată pentru toate categoriile de pensionari.

Mai mult, legea pensiilor prevede că pensiile sub 2.000 de lei nu vor mai impozitate.

Potrivit iniţiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019.

Noua lege a pensiilor, adoptată în Parlament

Conform proiectului, calculul unui punct de pensie se va face după o formulă standard.

„Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinţă, împărţit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărţit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei.

Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulţesc acestea – nr. de puncte şi cu valoarea punctului de referinţă. Şi am luat şi un exemplu, ca să fie şi mai uşor de priceput pentru toată lumea – 40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani”, a fost explicaţia oferită de Lia Olguţa Vasilescu, fostul ministru al Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.