Un eveniment pentru un public exclusivist – iubitorii de literatură adevărată, cultura italiană și română împreună

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Duminică, 26 martie 2017, în sala de conferințe a Casei de Cultură Villa De Sanctis, Roma, începând cu ora 13.00, la cea de-a XXII a ediție a Cenaclului de la Roma, a avut loc celebrarea Zilei Mondiale a Poeziei, dedicată anul acesta lui Francesco Petrarca  și influențelor sale în cultura italiană, română și, de asemenea, universale. Evenimentul a fost organizat de Asociația Cenaclul Literar de la Roma, împreună cu Asociația Ecomuseum Casilino, reprezentată de Dr. Stefania Ficacci. Un eveniment sub patronajul Primăriei 5 Roma și Ambasada română din Italia, cu participarea reprezentanților diverselor asociații, printre care: Ugo Spinella, Toni R , Maria Bogdan, Simona Vasile (de la  grupul prestigiosul „Arpeggio & Roua“, o trupa care face o mare onoare pentru muzica de cor românească), Emanuele Latgliata de la televiziunea Romit TV, Dr.Tatiana Ciobanu, profesorul Maria Teresa Laudenzi Institutul Via dei Papareschi (ex Colomba Antonietti) și alții.

Evenimentul a început cu mulțumiri pentru instituțiilor care au făcut posibil evenimentul, urmate de conferințele prezentate de reprezentanții asociațiilor citate mai sus, eveniment moderat de poetul Alexandru Popescu, un tânăr student, un membru important al cenaclului de la Roma. Au fost prezentate fragmente din lucrarea lui Francesco Petrarca, despre viața sa și importanța sa pentru cultura literară și gândirii umaniste. Dr. Stefania Ficacci a vorbit despre istoria locului, a nouăzecea aniversare a districtului romanTor Pignattara, locul în care se află mormântul Sf. Elena, una dintre cele mai importante figuri ale creștinismului, sărbătorită pe 21 Mai împreună cu fiul său Sfântul Constantin, fondatorul Constantinopolului. Ugo Spinella a prezentat câteva dintre lucrările sale și a vorbit despre un proiect al asociației sale, foarte util pentru femeile care suferă din cauza violenței în familie. Dr. Tatiana Ciobanu a pre-anunțat celebrarea unirii Moldovei cu România, sărbătorită astăzi, 27 martie, profesorul Maria Teresa Laudenzi a recitat din opera lui Petrarca, Emanuele Latagliata în discursul său a vorbit despre importanța culturii ambelor țări și programele comune italiano-române și a reafirmat îngrijorarea față de participarea scăzută a comunității românești din Roma, la evenimentele cu adevărat culturale, cu toate că este cea mai importantă comunitate cel puțin ca număr. Cele mai plăcute momente au fost create de tineri: Denis Paraschiv, un elev de cincisprezece ani, care a vorbit despre Petrarca, și Alexandru Popescu numit mai sus. O tânără studentă româncă, Dumitrița Lunca, sosită aici, în Italia, pentru un proiect de doctorat, a creat un moment de interes și a obținut participarea la proiectul său din partea membrilor cenaclului literar românesc, deoarece preocupările sale de proiect țin de comunitatea românească și mai ales este interesant argumentul, iubirea. Mult apreciată a fost prezența jurnalistului din Castelli Romani, Federico Carabetta, un adevărat gentleman, prezent întotdeauna la evenimentele comunității românești din Lazio. Din partea Radio Vocativ România a fost prezentă realizatoarea Corina F. Vatavu, și, de asemenea, Rodica Ciobotaru, care a adus ultima ediție a ziarului ,,Emigrantul”. Pauzele pentru bufet, oferit de organizatori în foaer, au fost reale posibilități de socializare și de a realiza fotografiile de grup, apoi, și mai important, expoziția cărților care au fost donate chiar de către autori: Giancarlo Germani, Tania Della Bella, Ugo Spinella, Vasile Tudorache, Maria Ileana Tanase, Mariana Cornea, Stanica Vinatoru, Adrian Melicovici, Viorel Boldis, Liliana Nechita, sau de către elevii care au întâlnit organizatorii campaniei ”Prietenii lui Daniel”  Eviana Euta și Doina Mustățea pentru ajuta un tânăr foarte special și puternic dar care în prezent luptă cu o boală grea. Toate cărțile au fost donate campaniei ”Prietenii lui Daniel” pe bază de ofertă liberă.

Au intervenit la microfonul evenimentului scriitori, membri ai cenaclului literar românesc: Stanica Vinatoru, Alexandru Paraschiv, Mariana Bogdan, Mirela Leahu, Eviana Euta, Mariana Cornea, Maria Ileana Tanase, Doina Mustățea, Vasile Tudorache, Valeriu Barbu și, aproape la încheierea sărbătorii,  a cântat un trio de românce care lucrează aici la Roma și sunt adesea prezente în edițiile de cenaclu: Mara Petruta, Petronela Vlad si Viorica. Evenimentul a fost un succes datorită unui public minunat, iubitori de literatură, atât românii cât și italieni, care au dat valoare prin prezență, motivând pe toți cei care au evoluat în fața lor.

Dacă nu au fost enumerați aici participanții din public este fie pentru că nu știm numele lor sau, lucrul mai mult mai important, publicul rareori este pomenit într-o listă! … Organizatorii mulțumesc tuturor și îi așteaptă la următoarele ediții a cenaclului literar românesc din Roma, acestea vor avea loc ca de obicei lunar, precum și la evenimentele comune cu asociațiile italiene.

GALERIA FOTO

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •