Un guvern disperat și antiromânesc

atac la siguranta energetica

Atac la securitatea energetică! Astfel, un atac la siguranța națională! – Guvernul PSD a pus ochii și pe banii de investiții ai companiilor strategice. Adevărații dușmani ai țării sunt tocmai aleșii săi – nimeni nu-i poate pedepsi!

Disperat nu are destui bani acopere cheltuielile cu pensiile şi salariile, Guvernul a pus ochii pe banii din rezerve ai companiilor de stat. Cele mai bogate sunt cele din energie, dar sumele sunt destinate unor proiecte de importantă strategică.

Investiţiile sunt prioritare în mandatul sau, spune de câte ori iese public, ministrul Energiei, Toma Petcu, vicepreşedinte ALDE Giurgiu. În realitate, cifrele din execuţia bugetară la şase luni ale companiilor mari din subordine îl contrazic. Hidroelectrica a realizat până acum 24% din ce şi-a propus anul acesta, Nuclearelectrica, doar 21%, mai puţin decât realizase anul trecut pe vremea – aceasta, când oricum a avut un program mai mare de investiţii, potrivit datelor comunicate de cei doi mari producători de energie. Companiile au forţat însă obţinerea de profituri uriaşe în acest an, din care vor alimenta bugetul de stat.

Romgaz, „jumulită” de profituri
În plus, aceste companii au rezerve importante de bani, destinaţi unor proiecte foarte mari, precum retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă, dacă vorbim despre Nuclearelectrica. Romgaz avea, în aprilie, circa 3 miliarde de lei în conturi, însă producătorul naţional de gaze a început în acest an construirea unei termocentrale la Iernut, cea mai mare investiţie a statului român în producerea de energie de la Revoluţie încoace, evaluată la peste 268 milioane euro. În plus, societatea trebuie facă investiţii foarte mari pentru îmbunătăţirea şi extinderea sistemului de înmagazinare a gazelor naturale. Cu toate astea, Ministerul Energiei, acţionarul majoritar, a cerut vinerea trecută convocarea de urgenţă a Adunării Generale a Acţionarilor, care aprobe distribuirea suplimentară de dividende în valoare de 750 milioane de lei din profiturile reportate ale anilor trecuţi. Asta după ce Romgaz deja a dat 925 milioane din profitul realizat în 2016.

În acest moment, toate companiile mari din domeniu se tem vor trece prin aceeaşi situaţie. În proiectul de rectificare bugetară publicat vineri de Ministerul Finanţelor, Guvernul vrea obţină două miliarde de lei din dividende suplimentare. Un sfert din bani i-ar veni numai de la Romgaz, proporţional cu participaţia deţinută de Ministerul Energiei în companie, de 70% din capitalul social. OUG 29/2017 permite statului ceară bani din rezerve.

Ultima strigare pentru Reactorul 1
Printr-o situaţie similară a trecut şi Nuclearelectrica, în luna aprilie, când Fondul Proprietatea, care deţine un pachet de 9% din acţiunile companiei, a propus distribuirea sumei de 452,27 milioane lei din rezultatul reportat al societăţii, sub formă de dividende suplimentare. La acel moment, propunerea, venită tot pe fondul OUG 29, a fost respinsă. Dacă s-ar fi aprobat, măsură ar fi lovit rău compania, care are lichidităţi de 1,65 miliarde lei, din care însă 1,2 miliarde lei sunt datoriile făcute pentru reactorul doi, care trebuie plătite până în 2022. Net, compania dispune de 450 milioane lei.

Pus în funcţiune în 1996, primul grup se apropie de expirarea orelor de funcţionare, iar până acum ar fi trebuit fi demarat deja proiectul pentru extinderea duratei de viaţă. Cele 210.000 de ore maxime de funcţionare, cât e perioada normată, se vor atinge la mijlocul lui 2023, dar pregătirea unui astfel de proiect complex de retehnologizare trebuie început cu 8-10 ani înainte, fiindcă implică foarte multe studii, dar şi cumpărarea unor echipamente cu ciclu lung de fabricaţie, care trebuie comandate cu 4-5 ani înainte de începerea lucrărilor.

Soluţia de compromis găsită este obţinerea aprobării de la constructorul canadian (CANDU) pentru prelungirea provizorie cu încă circa 20.000 de ore de funcţionare, care ar permite producţia până în 2026. Soluţii similare au adoptat alte patru centrale nucleare cu aceeaşi tehnologie din lume. Nici această propunere nu a fost votată de reprezentanţii Ministerului Energiei în AGA. Oricum, o decizie în acest sens va fi luată doar dacă un studiu comandat canadienilor va confirmă soluţia. Într-o conferinţă organizată de ziarul Bursă, joia trecută, reporterul de laRomânia liberă” l-a întrebat pe ministrul de resort, Toma Petcu, de ce nu s-a asigurat, de la începutul mandatului, va demara acest proiect. Ministrul a declarat retubarea „trebuie fie o prioritate pentru noi”, … citește întreaga stire: Atac la securitatea energetica! Guvernul PSD a pus ochii si pe banii de investitii ai companiilor strategice