Un guvern disperat și antiromânesc

atac la siguranta energetica

Atac la securitatea energetică! Astfel, un atac la siguranța națională! – Guvernul PSD a pus ochii și pe banii de investiții ai companiilor strategice. Adevărații dușmani ai țării sunt tocmai aleșii săi – nimeni nu-i poate pedepsi!

Disperat nu are destui bani acopere cheltuielile cu pensiile şi salariile, Guvernul a pus ochii pe baniidin rezerve ai companiilor de stat. Cele mai bogate sunt cele din energie, dar sumele sunt destinate unor proiecte de importantăstrategică.

Investiţiilesunt prioritare în mandatul sau, spune de câte ori iese public, ministrul Energiei, Toma Petcu, vicepreşedinte ALDE Giurgiu. În realitate, cifrele dinexecuţiabugetarălaşase luni ale companiilor maridin subordine îl contrazic. Hidroelectrica a realizat până acum 24% din ce şi-a propus anul acesta, Nuclearelectrica, doar 21%, maipuţindecât realizase anul trecut pe vremea – aceasta, când oricum a avut un program maimare de investiţii, potrivit datelor comunicate de cei doi mariproducători de energie. Companiile au forţatînsăobţinerea de profituri uriaşeîn acest an, dincare vor alimenta bugetul de stat.

Romgaz, „jumulită” de profituri
Înplus, aceste companii au rezerve importante de bani, destinaţi unor proiecte foarte mari, precum retehnologizarea Unităţii 1 de laCernavodă, dacă vorbim despre Nuclearelectrica. Romgaz avea, în aprilie, circa 3 miliarde de lei înconturi, însăproducătorulnaţional de gaze a începutîn acest an construirea unei termocentrale la Iernut, ceamaimareinvestiţie a statuluiromânîn producerea de energie de laRevoluţieîncoace, evaluatălapeste 268 milioane euro. Înplus, societatea trebuie facăinvestiţii foarte mari pentru îmbunătăţireaşi extinderea sistemului de înmagazinare a gazelor naturale. Cu toate astea, Ministerul Energiei, acţionarul majoritar, a cerut vinerea trecută convocarea de urgenţă a Adunării Generale a Acţionarilor, care aprobe distribuirea suplimentară de dividende în valoare de 750 milioane de lei din profiturile reportate ale anilor trecuţi. Astadupă ce Romgaz deja a dat 925 milioane din profitul realizat în 2016.

În acest moment, toate companiile maridin domeniu se tem vor trece prinaceeaşisituaţie. În proiectul de rectificare bugetară publicat vineri de Ministerul Finanţelor, Guvernul vrea obţinădouă miliarde de lei din dividende suplimentare. Un sfertdinbani i-ar veni numai de la Romgaz, proporţional cu participaţiadeţinută de Ministerul Energiei în companie, de 70% dincapitalul social. OUG 29/2017 permite statuluicearăbanidin rezerve.

Ultima strigare pentru Reactorul 1
Printr-o situaţiesimilară a trecut şi Nuclearelectrica, înluna aprilie, când Fondul Proprietatea, caredeţine un pachet de 9% dinacţiunile companiei, a propus distribuirea sumei de 452,27 milioane lei din rezultatul reportat alsocietăţii, sub formă de dividende suplimentare. La acel moment, propunerea, venitătot pe fondul OUG 29, a fost respinsă. Dacă s-ar fi aprobat, măsură ar fi lovit rău compania, care are lichidităţi de 1,65 miliarde lei, dincareînsă 1,2 miliarde lei sunt datoriile făcute pentru reactorul doi, care trebuie plătitepânăîn 2022. Net, compania dispune de 450 milioane lei.

Pusînfuncţiuneîn 1996, primul grup se apropie de expirarea orelor de funcţionare, iar până acum ar fi trebuit fi demarat deja proiectul pentru extinderea duratei de viaţă. Cele 210.000 de ore maxime de funcţionare, cât e perioadanormată, se vor atinge la mijlocul lui 2023, dar pregătirea unui astfel de proiect complex de retehnologizare trebuie început cu 8-10 ani înainte, fiindcăimplică foarte multe studii, dar şicumpărarea unor echipamente cu ciclu lung de fabricaţie, care trebuie comandate cu 4-5 ani înainte de începerealucrărilor.

Soluţia de compromis găsită este obţinereaaprobării de la constructorul canadian (CANDU) pentru prelungirea provizorie cu încăcirca 20.000 de ore de funcţionare, care ar permite producţiapânăîn 2026. Soluţii similare au adoptat alte patru centrale nucleare cu aceeaşi tehnologie din lume. Nici această propunere nu a fost votată de reprezentanţii Ministerului Energiei înAGA. Oricum, o decizie în acest sens vafiluată doar dacă un studiu comandat canadienilor vaconfirmăsoluţia. Într-o conferinţăorganizată de ziarul Bursă, joia trecută, reporterul de laRomânialiberă” l-a întrebat pe ministrul de resort, Toma Petcu, de ce nu s-a asigurat, de laînceputul mandatului, vademara acest proiect. Ministrul a declarat retubarea „trebuie fie o prioritate pentru noi”, … citește întreaga stire: Atac la securitatea energetica! Guvernul PSD a pus ochii si pe banii de investitii ai companiilor strategice

SURSĂnews20
Articolul precedentBăncile din România cu probleme
Articolul următor”București: primărița capitalei pe calea credinței!”
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno