Un joc de putere cu risc ridicat: Xi Jinping și supunerea Hong Kong-ului

Beijingul și-a făcut anunțul dramatic: securitatea națională în stil chinez vine în cel mai liber oraș al Chinei, Hong Kong

Un joc de putere cu risc ridicat: Xi Jinping și supunerea Hong Kong-ului

HONG KONG – Pentru liderul chinez Xi Jinping, este un joc de putere cu risc ridicat.

Mișcarea sa de a impune legi severe de securitate națională în Hong Kong a readus la viață protestele pentru democrație care…

…au cufundat orașul în haos anul trecut și riscă, de asemenea, să crească tensiunile într-o relație deja tensionată cu Statele Unite și pentru a submina statutul de centru financiar global al Hong Kong-ului. Potrivit JapanTimes

În urma protestelor de anul trecut, Beijingul este hotărât să se opună oricărei noi rebeliuni împotriva autorității Partidului Comunist asupra fostei colonii britanice.

Parlamentul chinez și Congresul Național al Poporului se pregătesc să ”ocolească” organul legislativ al orașului, Consiliul legislativ, la elaborarea noilor legi.

Teama multora din Hong Kong este că China intenționează să anuleze de fapt libertățile existente, inclusiv criticile aduse guvernului central și politicilor sale.

Este ultimul și cel mai mare pas în efortul concertat de la Beijing de a-și afirma controlul asupra Hong Kong și a celor 7,4 milioane de oameni.

Mii de oameni au participat duminică la Hong Kong la protest în masă împotriva noilor legi.

Poliția a tras cu tunuri de gaze lacrimogene și apă pentru a dispersa mulțimea și a arestat aproape 200 de oameni. Mai multe proteste sunt așteptate mâine, miercuri, la Hong Kong.

Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat marți că proiectele de lege de la Beijing nu vor călca pe drepturile și libertățile orașului și i-au chemat pe cetățenii săi să aștepte să vadă detaliile legislației.

„Nu trebuie să ne facem griji”, a spus Lam în timpul unei conferințe de presă săptămânale, dar nu a explicat modul în care libertățile Hong Kong vor fi respectate.

Consensul emergent între consilierii lui Trump în China a fost testat de dezbaterea de la Hong Kong.

Taiwanul promite „asistența necesară” oamenilor din Hong Kong pe măsură ce protestele se reaprind.

Cererea Hong Kong pentru autonomie crește în urma planului legilor de securitate chineze
Liderul din Hong Kong neagă că legile de securitate dăunează drepturilor și libertăților orașului.

„În ultimii 23 de ani, ori de câte ori oamenii au fost preocupați de … libera exprimare și libertatea de exprimare și protest din Hong Kong, din când în când, Hong Kong a arătat că susținem și păstrăm aceste valori.” a adăugat Lam.

Comandantul garnizoanei militare chineze din Hong Kong a declarat într-un interviu că garnizoana a susținut cu tărie noua legislație de securitate din Hong Kong a parlamentului chinez.

Chen Daoxiang a declarat televiziunii de stat din China că garnizoana a avut determinarea și capacitatea de a proteja suveranitatea națională a Chinei și prosperitatea și securitatea pe termen lung a orașului.

Armata chineză a rămas în cazarma din Hong Kong pe parcursul ultimului an, lăsând Poliția să se înfrunte cu activiști democratici.

În ultimele săptămâni, s-au făcut multe speculații cu privire la faptul că Beijingul plănuia această mutare, descrisă de unii comentatori locali drept o „opțiune nucleară”.

Cu toate acestea, anunțul Chinei de joia trecută a uimit pe parlamentarii orașului, lideri de afaceri și avocați democratici.

Ei au spus să văd un moment de cotitură istoric: sfârșitul „unei țări, a două sisteme”, formula pe care Beijingul a promis-o va permite Hong Kongi să își păstreze stilul de viață și libertatea timp de cel puțin 50 de ani după independența sa din 1997.

„Acest lucru reprezintă o adevărată demolare a țării unice, a ideii de două sisteme și, de asemenea, a autonomiei Hong Kong-ului”, a declarat avocatul Wilson Leung, membru al grupului Progresiștilor.

Leung a spus că sentințele extrem de dure pentru dizidenți, jurnaliști și avocați de pe continent sunt exprimate în legi vag exprimate, dar draconice.

„Aceste aceleași concepte vagi sunt acum introduse și în Hong Kong”, a spus el.

Multe detalii privind noile legi și modul în care acestea vor fi absorbite în statutele existente din Hong Kong rămân neclare.

Însă Beijing și-a exprimat în mod deschis intențiile în ultimele luni.

Acesta dorește să pună capăt ciclului de proteste în masă care au împiedicat administrațiile post-coloniale ulterioare de fiecare dată când s-au mutat pentru a alinia orașul mai strâns cu sistemul politic și juridic chinez.

Lam a fost nevoit să renunțe la proiectele de lege care ar permite extrădarea procesului în instanțele din China continentală, după ce manifestațiile au convulsionat orașul.

În mod alarmant pentru Beijing, mulți tineri protestatari au început să apeleze la sloganul „eliberarea Hong Kongului” și au devenit din ce în ce mai violenți, în timp ce poliția s-a luptat să restabilească ordinea.

Noile legi vor fi anexate mini-constituției din Hong Kong, cunoscută sub numele de Legea fundamentală, care…

…interzice secesiunea, subversiunea și terorismul – și prevede staționarea agențiilor de securitate națională continentală din oraș.

Această intenție provoacă îngrijorare în Hong Kong pentru că informațiile și polițiștii chinezi nu vor avea doar sediul în oraș, dar vor avea o supraveghere formală pentru prima dată.

Planul mai prevede că „organele judiciare” din Hong Kong, împreună cu guvernul și legiuitorul său

„trebuie să prevină, să oprească și să pedepsească în mod eficient actele care pun în pericol securitatea națională”.

Judecătorii de rang înalt din oraș au declarat luna trecută că independența sistemului judiciar din Hong Kong este atacată de conducerea Partidului Comunist, reprezentând o amenințare serioasă pentru statul de drept.

Noua legislație propusă este de așteptat să fie aprobată joia viitoare de Congresul Național al Poporului, deși nu este clar cum și când exact Hong Kong o va pune în aplicare.

Cercetătorii legali nu sunt siguri dacă protecțiile generale privind drepturile omului din Legea fundamentală se vor aplica noii legislații impuse.

Legea de bază împiedică în prezent instituțiile de securitate ale continentului să ia în mod obișnuit acțiuni de aplicare a legii în oraș.

Shiu Sin-por, un fost ex-asistent al predecesorului lui Lam în calitate de lider al orașului, a declarat că aplicarea noilor legi în Hong Kong ar putea avea loc „imediat”.

„Pentru a-l anunța deja la Beijing, cel mai probabil ca au ceva în minte”, a spus Shiu. „Nu este dificil de intuit, așa că se poate întâmpla oricând”.

„Când este prea mult, este prea mult”

Oficialii chinezi spun că decizia de a adopta legislația prin Congresul Național al Poporului este pentru că știu că nu va fi aprobată de Consiliul legislativ din Hong Kong.

„Hong Kong nu a completat încă legislația de securitate națională de la întoarcerea la China”

… a spus un agent cu cunoștințe directe despre gândirea Beijingului. „După protestele interminabile, este timpul ca Beijingul să spună că …este suficient.”

Protestatarii nu au însă nicio intenție să renunțe.

„Beijingul încearcă să reducă la tăcere vocile critice ale Hong Kongului prin forță și teamă”, a declarat activistul democrat Joshua Wong pe Twitter.

„Până la urmă, noi demonstranții știm că nu insistăm pentru că suntem puternici, ci pentru că nu avem altă opțiune”.

Este o mișcare decisivă, dar potențial împovărătoare pentru conducerea chineză, într-un moment în care Beijingul se confruntă cu cea mai intensă presiune internațională și internă din ultimele decenii.

Pandemia COVID-19 care a început la sfârșitul anului trecut în orașul chinez Wuhan afectează economia globală.

Numărul morților depășește acum 348.000 în întreaga lume.

Incapacitatea Chinei de a stăvili inițial virusul și dovezi care suprimă informațiile despre epidemie – au afectat poziția sa internațională.

Un raport prezentat mai devreme de Ministerul Securității de Stat și alți lideri chinezi conținea un avertisment sever, a informat Reuters: sentimentul global anti-China a fost la apogeu de la izbucnirea Pieței Tiananmen din 1989.

Pentru a complica neliniștile de la Beijing, guvernul taiwanez sub președintele Tsai Ing-wen se bucură de aclamări internaționale pentru succesul său în stăvilirea infecției și evitarea daunelor economice grave.

Până în prezent, Taiwanul a avut 441 de cazuri de coronavirus confirmate și doar șapte decese.

China revendică Taiwanul ca teritoriu și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a afirma această suveranitate.

Pe măsură ce pandemia se răspândește, Beijingul a dezlănțuit, ceea ce comentatorii chinezi se îndoiesc, diplomații „războinici lupi” – trimiși care dezlănțuie certuri sau critice cu ton derizoriu și amenințări de represalii comerciale, un soi de propagandă și dezinformare.

China poate interpreta greșit starea de spirit internațională.

După ce Australia a solicitat o anchetă independentă asupra originilor și răspândirii pandemiei COVID-19 luna trecută, ambasadorul chinez a spus că și consumatorii chinezi ar putea boicota carnea, vinul și turismul australian.

Până la urmă, Beijingul a acceptat să sprijine o anchetă atunci când a devenit clar în cadrul reuniunii din această lună a Adunării Mondiale a Sănătății…

…organul decizional al Organizației Mondiale a Sănătății, că există un sprijin global enorm pentru o anchetă.

„Gata de luptă în această seară”

Tensiunile militare și economice cu Statele Unite cresc și ele.

Administrația Trump transmite semnale puternice că va rezista oricărei mișcări chineze pentru a-și extinde amprenta în Marea Chinei de Sud sau dacă va căuta câștiguri teritoriale, în timp ce lumea este distrasă de criza de sănătate publică.

La începutul acestei luni, flota Pacificului SUA a Marinei a făcut pasul neobișnuit de a anunța că toate submarinele sale de atac desfășurate se aflau în patrulare în vestul Pacificului.

Poziția submarinelor americane este, în mod normal, secretă, cu excepția cazului în care Pentagonul dorește să transmită un avertisment că este gata să contracareze o amenințare.

În Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est, navele de război ale SUA și bombardierele cu rază lungă de acțiune au organizat o serie continuă de patrule și exerciții în largul coastei Chinei.

În Hong Kong, Statele Unite avertizează că Washingtonul ar putea riposta economic dacă libertățile orașului sunt amenințate.

Statutul special al Hong Kong în relațiile sale cu Statele Unite este în joc, ceea ce prevede o gamă largă de cooperare comercială, economică, politică, socială și de aplicare a legii.

Hong Kong este tratat separat de continent de către Statele Unite din punct de vedere vamal și imigrație.

Joi, un grup bi-partizan de senatori americani a prezentat un proiect de lege pentru a impune sancțiuni oficialilor sau entităților chineze care încalcă libertățile pe care China s-a angajat să le păstreze în Hong Kong.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, penalități pentru orice bancă care are relații semnificative cu acești oficiali și entități.

Oficialii chinezi se confruntă cu încercările americane de a dicta modul în care Beijingul ar trebui să se ocupe de Hong Kong, care este un oraș chinez.

În special, unii indică departamentului de stat că ar întârzia publicarea unui raport că Hong Kong este suficient de autonom pentru a continua să primească tratament special din partea celei mai mari economii din lume.

„Beijingul nu se înclină la amenințări ca acesta”, a sous un agent. „Pentru Beijing, Hong Kong este China și atât”

Deteriorarea rolului Hong Kong ca centru financiar ar putea agrava provocarea cu care se confruntă Beijing în revigorarea economiei chineze.

Activitatea comercială a încetinit chiar înainte de pandemie; COVID-19 doar i-a dat lovitura de grație…

Datele oficiale au înregistrat o scădere a producției economice de 6,8 la sută în primul trimestru.

O măsură a problemelor țării: autoritățile au anunțat săptămâna trecută că, din cauza incertitudinii create de pandemie, nu vor stabili o țintă anuală de creștere...

…o schimbare accentuată pentru o țară ale cărei statistici au arătat o expansiune neîntreruptă vreme de zeci de ani în contexte virtuale cu previziuni guvernamentale.

Hong Kong este un instrument vital în economia chineză.

În timp ce China are în continuare controale de capital extinse și intervine adesea pe piețele sale financiare și în sistemul bancar…

…Hong Kong este una dintre cele mai deschise economii din lume și una dintre cele mai mari piețe pentru finanțarea capitalurilor proprii și a datoriilor.

China folosește piețele de monedă, capitaluri proprii și datorii pentru Hong Kong pentru a atrage fonduri străine, în timp ce companiile internaționale folosesc Hong Kong ca o trambulină pentru a se extinde în China continentală.

Majoritatea investițiilor străine directe în China continuă să fie canalizate prin orașul Hong Kong.

Și multe dintre cele mai mari companii chineze sunt listate la Hong Kong, adesea ca un avânt pentru expansiune globală.

Camera americană de comerț din Hong Kong a arătat într-o declarație că mișcarea Chinei „ar putea pune în pericol perspectivele viitoare pentru afacerile internaționale”, inclusiv capacitatea de a „recruta și păstra virtuozitatea la nivel înalt” în oraș.

„Nimeni nu câștigă dacă fundamentele rolului Hong Kong ca principal centru financiar și comercial internațional sunt erodate”, a declarat Robert Grieves, președintele grupului corporativ.

Rolul mai direct

Punctul crucial al problemei pentru Xi și alți lideri proeminenți este că Partidul Comunist și sistemul politic autoritar pe care acesta îl impune continentului rămân profund nepopulare în zona liberă din Hong Kong.

Pe măsură ce se apropie cea de-a 23-a aniversare a cedării, liderii chinezi sunt rareori văzuți în oraș.

Atunci când apar, de obicei la evenimente organizate cu atenție, ei sunt înfășurați în cordoane de siguranță concepute pentru a se asigura că nu se confruntă niciodată cu tipul de proteste turbulente sau critici publice pe care liderii din Hong Kong le suportă în mod curent.

Ultimul guvernator colonial din Hong Kong, Chris Patten, rămâne o figură populară aici și un comentator obișnuit asupra afacerilor politice locale.

„Cred că a avut loc o schimbare semnificativă în China, la Beijing, de când Xi Jinping a devenit președinte sau dictator pe viață, complet cu un cult al personalității care este extraordinar”, a spus Patten pentru corespondenții străini ai orașului.

„Cred că cel mai trist lucru este că Xi Jinping și elita sa au considerat libertățile din Hong Kong și Hong Kong-ul ca pe o problemă existențială pentru că Hong Kong reprezintă atât de mult ceea ce nu le place.”

Autoritățile continentale și delegații lor au lucrat neobosit pentru a obține sprijin din partea populației locale încă din momentul predării, dar aceste eforturi par a fi ineficiente.

Grupurile pro-democrație au obținut o victorie dramatică la alegerile locale organizate după punctul culminant al protestelor de anul trecut, în ceea ce a fost văzut pe scară largă ca un referendum pentru performanța administrației Lam.

Un sondaj efectuat pentru Reuters în martie a constatat că sprijinul pentru cererile manifestanților democrați a crescut chiar dacă manifestațiile s-au oprit din cauza pandemiei.

Activiștii politici veterani din oraș prezic că toți candidații democratici își vor repeta succesul la scrutinul Consiliului Legislativ programat pentru septembrie.

Rezistența în Consiliul legislativ și protestele în masă au ucis prima încercare a Beijingului în 2003 de a introduce legislația națională în materie de securitate.

Legile de extrădare propuse anul trecut au avut o soartă similară.

Impunerea acestor legi prin Congresul Național al Poporului înseamnă că Beijingul nu va trebui să riște un alt regres similar pe mâna legiuitorilor aleși și a susținătorilor lor pe străzi.

„Hong Kong are un grad ridicat de autonomie, dar Hong Kong nu este cu siguranță independent de China”, a spus Leung Chun-ying, fostul lider al orașului și acum consilier al guvernului chinez.

„Hong Kong face parte din China și, prin urmare, Hong Kong are obligația de a proteja securitatea națională a Chinei”.

Deși reglementările pandemice și de distanțare socială au limitat protestele la Hong Kong la începutul acestui an, există semne că Beijingul se pregătea să joace un rol mult mai direct în conducerea orașului.

Printre mișcările cheie s-a făcut numirea a doi înalți oficiali, ambii cu reputație de duritate și ambii cu legături strânse cu Xi, pentru a supraveghea Hong Kong.

Luo Huining, pe care Xi îl angajase anterior ca secretar al partidului pentru a stabili o rețea de corupție în provincia Shanxi, a fost numit pentru a conduce biroul de legătură cu Beijing din Hong Kong.

Un alt fost secretar provincial al partidului, Xia Baolong, a preluat biroul de afaceri din Hong Kong și Macau la Beijing, principalul organism guvernamental responsabil de gestionarea orașului.

Xia a fost adjunctul lui Xi când liderul chinez a fost secretar al partidului în provincia Zhejiang între 2002 și 2007.

După ce cei doi lideri și-au luat noile poziții, Biroul de legătură a stârnit o controversă atunci când au spus într-o declarație luna trecută că dețin puterea, împreună cu Biroul Afaceri din Hong Kong și Macao, de a gestiona Afaceri din Hong Kong.

„Susținătorii democrației din oraș au condamnat mișcarea ca o amenințare clară la autonomia Hong Kong-ului.”

Biroul de legătură și biroul de afaceri din Hong Kong și Macao nu au răspuns imediat la întrebări.

Într-un discurs din 15 aprilie, Luo a mai raportat că sunt în pregătire noi legi de securitate națională.

„Timp de aproape 23 de ani de la întoarcerea Hong Kong-ului la patria mamă, sistemul de protecție a securității naționale din Hong Kong a avut deficiențe și ar putea fi fatal în momente critice”, a spus Luo. Au fost necesare noi legi „fără întârziere”, a adăugat el.

La cinci săptămâni după ce Luo a vorbit, joi, Beijingul și-a făcut anunțul dramatic: securitatea națională în stil chinez vine în cel mai liber oraș al Chinei, Hong Kong

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.