Un medic tibetan tratează spiritul şi trupul

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lama Tulku Lobsang, un medic tibetan ayurveda ne vorbeşte într-un interviu, despre viaţă, sănătate spirit şi vindecare.

Reporter:  – Când un pacient vine la consultaţie, cum descoperi care este boala lui ?

Lama Tulku Lobsang: – Observând cum se mişcă, postura sa, felul în care mă priveşte. Nu este nevoie să-mi vorbească, nici să-mi explice ce i se întâmplă. Un doctor de medicină tibetană experimentat ştie de ce suferă pacientul când se apropie la mai puţin de 10 metri de acesta.

R: – Totuşi iei pulsul bolnavului.

L.T.L. – Aşa obţin informaţii necesare despre sănătatea bolnavului. Prin citirea ritmului pulsului se pot diagnostica 95 % din boli, inclusiv cele psihologice. Informaţia pe care o oferă ritmul pulsului este la fel de riguroasă ca cea a unui calculator. Citirea acestei informaţii însă, cere multă experienţă.

R: – Şi apoi, cum vindeci ?

L.T.L.– Cu mâinile, cu privirea şi cu ajutorul preparatelor din plante şi minerale.

R: – Conform cu medicina tibetană, care este originea bolilor?

L.T.L. – Ignoranţa noastră.

R: -Scuză ignoranţa mea, dar ce înţelegi tu prin ignoranţă?

L.T.L. – Să nu ştii că nu ştii. Să nu vezi cu claritate. Când vezi cu claritate nu trebuie să gândeşti. Când nu vezi cu claritate, pui în mişcare gândirea. Şi cu cât gândim mai mult, cu atât mai ignoranţi suntem şi mai multă confuzie creăm.

R: – Cum pot să fiu cât mai puţin ignorant ?

L.T.L. – O să-ţi dau o metodă foarte simplă: practicând compasiunea. Este felul cel mai simplu în care poţi să-ţi reduci gândurile. Şi iubirea. Dacă iubeşti o persoană cu adevărat, adică, dacă nu o vrei doar pentru ţine, creşte compasiunea ta.

R: – Ce probleme vezi în Occident?

L.T.L. – Frică. Frică este asasinul inimii omului.

R: – De ce?

L.T.L. – Pentru că este imposibil să fii fericit când ţi-e teamă. Şi de asemenea este imposibil să-i faci fericiţi pe ceilalţi când îţi este frică.

R: – Cum putem înfrunta frica?

L.T.L. – Cu acceptare. Frica este rezistenţa faţă de necunoscut.

R: – Şi ca medic, în ce parte a corpului întâlneşti mai multe probleme?

L.T.L. – La coloana vertebrală, în partea de jos a coloanei vertebrale: va aşezaţi prea mult timp în aceeaşi postura. Din punct de vedere al vitalităţii aveţi prea multă rigiditate.

R: – Avem multe probleme.

L.T.L. – Credem că avem multe probleme, dar în realitate, problema noastră este că nu avem probleme.

R: -Ce vrei să spui cu asta ?

L.T.L. – Că ne-am obişnuit cu un nivel de necesităţi bazice acoperite, aşa că, orice mică contradicţie ne pare o problemă. Atunci activăm mintea şi începem să ne învârtim în cerc fără să găsim un răspuns, o soluţie.

R:- Atunci tu ce recomanzi?

L.T.L. – Dacă problema are soluţie, atunci nu este o problemă. Dacă nu are soluţie, cu atât mai puţin.

R: – Şi pentru stres ?

L.T.L. – Pentru a evita stresul, cel mai bine este să fii nebun.

Reporter: – … ?

L.T.L. – Este o glumă. Deşi, nu în totalitate. Adică, să pari normal pe dinafară şi pe dinăuntru să fii nebun: este cea mai bună formă de a trăi.

R:- Ce relaţie ai cu mintea ta ?

L.T.L. – Sunt o persoană normală, adică, gândesc foarte des. Dar mintea mea este antrenată. Asta ar vrea să spună că nu-mi urmăresc gândurile. Ele vin dar nu-mi afectează mintea şi nici inima.

R: – Dvs. râdeti mult, aşa-i ?

L.T.L. – Când cineva râde îşi deschide inima către noi. Dacă nu-ţi deschizi inima nu poţi avea simţul umorului. Când râdem, totul este clar. Este limbajul cel mai puternic: ne conectăm direct unii cu alţii.

R: – De asemenea ai înregistrat un CD electronic cu Mantras pentru publicul occidental.

L.T.L. – Muzica, Mantrele şi energia corpului sunt acelaşi lucru. Ca şi râsul, muzica este un canal foarte bun de conectare cu aproapele tău. Prin muzică putem să ne deschidem şi să ne transformăm: aşa o folosim în tradiţia noastră.

R: – Ce vrei să te faci când vei fi mare ?

L.T.L. – Mi-ar place să fiu pregătit pentru moarte.

R: – Şi nimic altceva?

L.T.L. – Restul nu este important. Moartea este cea mai importantă parte a vieţii. Dar înainte de moarte, trebuie să ne ocupăm de viaţa noastră. Fiecare moment este unic. Dacă dăm un sens vieţii noastre, ajungem la moarte cu pace interioară.

Reporter: – Aici trăim cu spatele la moarte.

L.T.L. – Ţineţi moartea în secret. Până când vine o zi din viaţa voastra când moartea nu va mai fi un secret: nu vă puteţi ascunde.

R: – Şi viaţa ce sens are?

– Viaţa are sens şi nu are sens. Depinde cine eşti. Dacă-ţi trăieşti cu adevărat viaţa, atunci viaţa are sens. Toţi avem viaţă (suntem vii), dar nu toată lumea şi-o trăieşte. Toţi avem dreptul să fim fericiţi dar trebuie să exercităm acest drept. Dacă nu o facem, viaţă nu are sens.

Sursa: Astrodeva

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •