Un mineral misterios descoperit recent …uimește planeta

Un singur grăunte de rocă, adăpostit într-un diamant, conține un mineral …necunoscut.

Și acea substanță nouă ar putea dezvălui reacții chimice neobișnuite care au loc în adâncurile mantalei terestre, stratul Pământului care se află între crusta planetei și miezul exterior.

Oamenii de știință au descoperit mineralul dintr-un sit vulcanic din Africa de Sud cunoscut sub numele de conducta Koffiefontein.

Diamante strălucitoare pun în evidență roca întunecată și înflăcărată care învelește un tub, iar diamantele în sine conțin fragmente minuscule de alte minerale de la sute de kilometri sub suprafața pământului.

În interiorul uneia dintre aceste pietre sclipitoare, oamenii de știință au descoperit un mineral opac de culoare verde închis, despre care au spus că a fost creat la aproximativ 170 de kilometri sub pământ.

Ei au numit noul mineral „goldschmidtite” în onoarea apreciatului geochimist Victor Moritz Goldschmidt, potrivit studiului, publicat pe 1 septembrie în revista americană Mineralogist.

Întreaga manta este de aproximativ 2.802 mile (2.900 km), potrivit National Geographic, ceea ce face ca regiunile inferioare ale stratului să fie dificil de studiat de către oamenii de știință.

Presiunea intensă și căldura din mantaua superioară transformă depozitele de carbon în diamante superbe; rocile prind alte minerale ale mantalei în structurile lor și pot fi împinse pe suprafața planetei prin erupții vulcanice subterane.

Analizând incluziunile minerale din diamante, oamenii de știință pot arunca o privire asupra proceselor chimice care apar mult sub crustă.

Autorii studiului au observat că, pentru un mineral de manta, goldschmidtite are totuși o compoziție chimică particulară.

Goldschmidtitul are concentrații mari de niobiu, potasiu și elemente de elemente rare lantanum și ceriu, în timp ce restul mantalei este dominat de alte elemente, cum ar fi magneziul și fierul”, spune co-autorul studiului, Nicole Meyer, doctorand la Universitatea Alberta din Canada.

Potasiul și niobiul sunt majoritare părți ale mineralului, ceea ce înseamnă că elementele relativ rare au fost reunite și concentrate pentru a forma substanța neobișnuită, deși alte elemente din apropiere sunt mai abundente, a spus el.

„Goldschmidtite este foarte neobișnuit pentru o incluziunea capturată în diamant și ne oferă o imagine a proceselor fluide care influențează rădăcinile profunde ale continentelor, în timpul formării diamantului”, a spus geochimistul Graham Pearson, co-supervizor al lui Meyer.

Mineralul ciudat se găsește acum în Muzeul Regal Ontario din Toronto, a declarat Meyer la Live Science printr-un e-mail.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.