Un nou inamic extrem de periculos – O plantă ”amenință” oamenii

Se numește Pànace, ”crucea-pământului” asemănătoare plantei ”brânca ursului” de la noi, dar mai înaltă, (denumire științifică: Heracleum mantegazzianum) planta care este totuși frumoasă și înflorește o singură dată în viața ei dar… este o specie de plantă incredibil de invazivă și foarte toxică: contactul cu frunzele poate provoca inflamarea pielii, arsuri profunde și chiar orbire temporară sau permanentă în contactul cu ochii.

Originară din Caucaz, introdusă în Marea Britanie ca plantă ornamentală, s-a extins treptat ”crucea-pământului” pe întregul continentul european, ajungând, firește, și în Italia. Vestea proastă este că se răspândește tot mai mult, cel puțin de peste ocean: experți de la Massey Herbarium, a Universității Virginia Tech, tocmai au descoperit planta în Clarke County, invitând cetățenii să manifeste prudență extremă și să raporteze alte prezențe ale acesteea. Virginia a devenit al nouălea stat american „colonizat” de către plantă.

Pànace, despre a cărei otravă amintea și Genesis în piesa „The Return of the Goggle Hogweed”, face parte din familia umbeliferă și poate depăși cinci metri înălțime. Are flori albe și frunze mari; limfa sa conține așa-numitele furanocumarine, substanțe fotomutagene, care pot să se schimbe, devenind toxice pentru ființa umană, dacă sunt expuse la lumină. Acesta este motivul pentru care atingerea plantei este atât de periculoasă: furanocumarinele, activate de lumina, intra în nucleul celulelor epiteliale și se leagă de ADN-ul lor, ucigându-le și cauzând inflamații severe cu leziuni buloase pe scară largă, care pot lăsa cicatrici de neșters. Dacă limfa intră în contact cu ochii, poate duce la orbire temporară sau chiar permanentă.

Din păcate, planta este prezentă și în Italia. Cu toate că, în prezent, nu e prezentă într-atât încât să fie prea alarmant, ar trebui totuși să avem mare -mare atenție, mai ales ținând cont de faptul că aceasta este o specie foarte invazivă, se poate ajunge să răspândească până la 30 de mii de semințe într-o rază de câteva zeci de metri. În special, ”crucea-pământului” este prezentă în regiunile alpine și subalpine, în Italia în special în Veneto, Trentino Alto Adige, Lombardia și Valle d’Aosta, și face parte din lista de 49 de specii invazive cele mai periculoase elaborată de Uniunea Europeană și implementată de către țara noastră la 14 în februarie.

Recomandare – în cazul în care ați atins planta mergeți urgent la medic sau, dacă nu, nu o atingeți absolut deloc, pentru nici un motiv și să faceți o fotografie sau mai multe pentru a marca prezența în acel loc și aviza autoritățile municipale, comunale, care o va eradica și va monitoriza spațiul. Sursa la repubblica.