Un obiect din spațiul îndepărtat trimite semnale radio pe Pământ la fiecare 16 zile, iar cercetătorii nu știu de ce

Un obiect din spațiul adânc trimite semnale radio pe Pământ la fiecare 16 zile, iar cercetătorii nu știu de ce

Oamenii de știință au descoperit o serie de unde radio aflate la 500 de milioane de ani lumină distanță care pare să urmeze un model precis.

Un obiect misterios aflat la 500 de milioane de ani lumină distanță a fost descoperit prin transmiterea de semnale pe Pământ conform unui model repetat, iar cercetătorii nu pot înțelege de ce.

Oamenii de știință s-au concentrat pe o zonă a cerului unde semnalele radio rapide, cunoscute sub numele de FRB, au avut loc la fiecare 16,35 de zile, potrivit CNN.

FRB de obicei se eliberează o singură dată, dar, dacă se repetă, este aproape întotdeauna într-un grup neregulat. Aceasta este prima dată când un FRB a fost văzut după un model uniform.

„Descoperirea unei periodicități de 16,35 zile într-o sursă repetată de FRB este un indiciu important asupra naturii acestui obiect”.

În progresia de 16 zile observată de oamenii de știință, obiectul transmite câte unu-două impulsuri radio în fiecare oră timp de patru zile, apoi rămâne tăcut 12 zile înainte de a repeta secvența din nou.

„Conchidem că aceasta este prima periodicitate detectată de orice fel într-o sursă FRB”, au spus cercetătorii.

Primele 28 de cicluri ale acestui tipar au fost observate între septembrie 2018 și în octombrie 2019, cu ajutorul telescopului radio canadian pe bază de hidrogen, Intensity Mapping Experiment, situat în Columbia Britanică.

Cercetătorii au urmărit localizarea semnalelor într-o galaxie spirală aflată la 500 de milioane de ani lumină de pe Pământ. Deși acest obiect este la distanță inimaginabil de mare față de sistemul nostru solar, el este cel mai apropiat FRB până acum găsit, a raportat CBS. Însă, amplasarea semnalelor oferă oamenilor de știință câteva indicii cu privire la ce le-ar putea cauza.

„Având în vedere amplasarea sursei la periferia unei galaxii spirale imense, un însoțitor cu o gaură neagră super-masivă pare puțin probabil, deși găurile negre cu masă inferioară sunt viabile”, au explicat autorii.

Deoarece FRB-urile apar la întâmplare și numai pentru milisecunde la un moment dat, acestea sunt dificil de studiat, a adăugat Phys.org.

Primul FRB a fost detectat în 2007. În timp ce multe altele au mai fost identificate, însă, doar 10 dintre ele s-au mai repetat.

Potrivit CBS, cercetătorii speră să detecteze FRB-uri similare în viitor pentru a-i ajuta să identifice cauza. Până atunci, comunitatea astronomică nu a lansat o ipoteză, vreo sursă populară în spatele semnalelor: extratereștrii.

„Dacă ar fi un emițător extraterestru, aș aștepta să emită mai repede, deoarece o perioadă de 16 zile nu este eficientă pentru comunicare”, a declarat Leon Oostrum, de la Institutul olandez de radio-astronomie din New Scientist, potrivit New York Post.

„Imaginează-ți că primești un semnal la fiecare 16 zile”, a adăugat el. „Ar fi nevoie de o veșnicie pentru a primi un mesaj complet.”

Pasionații, amatori nespecializați în științe, la astfel de chestii considerate bizare se încing la presupuneri, consideră că extratereștrii vor să intre în contact cu umanii, ne cere ajutor probabil sau vor să ne ajute… Tot atât de bine poate fi și o anomalie sau semnale rătăcite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.