Un om de aproximativ 50 ani a fost găsit mort pe stradă la Roma

Un clochard de aproximativ 50 ani a fost găsit mort în această dimineață în Piazza Mancini, în cartierul Flaminio din Roma.

Este un om, probabil, din Europa de est. A avizat Poliția un trecător care a observat corpul nemișcat pe o bancă lângă un chioșc. S-ar ipoteza o moarte prin hipotermie, dar va fi autopsia cea care va clarifica exact cauzele decesului.

Până în prezent, de la începutul sezonului rece, decesele în stradă printre cei fără adăpost doar la Roma au fost 10, cifre înregistrate de cei de la Sant’Egidio, una dintre cele mai active asociații care în fiecare noapte, în special în acest sezon, încearcă să dea un ajutor pentru mulți cei care stau pe străzi.

Prima victimă a frigului datează din 22 noiembrie, când o persoană fără adăpost a fost găsită lipsită de viață pe plajele din Ostia. Și apoi o listă lungă de morți. Pe 30 decembrie, David a fost găsit lipsit de viață, care viețuise în Via Peano, în zona Marconi. Un altul în zona Marancia, găsit cadavru pe o bancă în Piazza Lorenzo Lotto. La 4 ianuarie un trecător semnalează trupul lipsit de viață al unui om de pe malurile Tibrului, la înălțimea de Lungotevere di Pietra Papa. Și tot așa…

În noaptea de 7 ianuarie în Corso d’Italia,  o mașină pirat a secerat și ucis pe Nereo, un om fără adăpost care trăia în zonă. Moartea sa a stârnit un val puternic de emoție și o mișcare de solidaritate pentru a-l adopta pe Lilla, câinele său inseparabil.

La 8 ianuarie un alt clochard moare carbonizat luând foc de la un jar folosit pentru a se încălzi, în refugiul său improvizat pe Tibru. La fața locului se găsesc niște lămpi cu ulei care ar fi putut amplifica incendiul.

Al 15-lea a fost găsit mort Cornel, 62 ani, de asemenea, din Europa de Est, în spatele unui chioșc de ziare în Piazza Irnerio unde își construise un pat din cutii de carton, la adăpost de frig și umiditate. Și lista tragică e și mai lungă.

În Roma sunt aproximativ 8000 de bărbați și femei care locuiesc pe stradă și asociațiile (în special) dar și primăriile de sector, încearcă să procure adăposturi – au reușit până acum doar pentru 4-5000. Ceilalți stau în frig, afară.

Între timp, Virginia Raggi, primarul Romei, continuă să caute posibilitatea legală de a obliga pe cei fără adăpost să accepte propunerea ca noaptea să intre în centrele de primire, în structurile de interior oferite de către primăria Roma, măcar atunci când temperaturile scad foarte mult. În prezent, de fapt, nu este nicio lege care să-i forțeze pe oameni să se refugieze în centrele puse la dispoziție de către administrație.

Cererea primarului apare din faptul că adăposturile planului rece încă mai au locuri goale, în timp ce persoanele fără adăpost care decid să rămână în stradă, își  pun în pericol propria lor viață.

Dar așteptând o ordonanță probabilă, sau cine știe ce lege, pe stradă vor continua să moară bieții oameni. Adaptare la repubblica.it

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here