Un sat întreg trăiește din exploatarea pedofiliei, expunându-și copiii

Satul indian unde exploatarea sexuală a copiilor este normalitate cotidiană

Discriminarea pe caste și generalizarea sărăciei face ca mai toți copiii din Sagar Gram, un sat din India, să fie tratați de către familiile lor drept marfă pentru abuzurile sexuale.

Multe familii din India încă mai plâng de nașterea unei fete. Mai puțin la Sagar Gram, satul  din centrul Indiei care este unic. Aici, fetele sunt mai numeroase decât băieții. Când o femeie se căsătorește, familia mirelui plătește zestrea.

Femeile sunt ”capul familiei” din Sagar Gram. Atunci când sunt considerate suficient de mari, cam pe la vârsta de 11 ani, majoritatea fetelor trebuie să înceapă …să facă sex.

India a abolit oficial discriminarea de castă cu aproape 70 de ani în urmă. Dar tradiția nu este ușor de șters. Pentru majoritatea indienilor, casta are încă o influență decisivă asupra cine cu cine se poate căsători și cine ce mănâncă. De asemenea, devine sursă de milioane de oameni pentru locurile de muncă foarte dure și umilitoare.

Copiii exploatați și traficați la Sagar Gram și în zeci de alte sate din hinterlandul indian este una dintre cele mai spinoase manifestări.

„Este sclavie de castă dar și de gen“, spune Ashif Shaikh de la Jan Sahas, un grup de avocați care lucrează cu membrii celor mai de jos caste din India, comunități care erau numite anterior „untouchables“, de neatins, așa cum se spuneau și nomazilor rromi ajunși din Asia îndepărtată în Grecia, tiganoi, adică …atât de murdar încât nu poate fi atins.

„Estimăm că în această situație se găsesc peste 100.000 de femei și fete, dar probabil că sunt mai multe față de câte am identificat, este o problemă invizibilă”.

Fetele din Sagar Gram cresc ascultând o poveste: ”A fost odată, în trecutul cețos al mitului hindus, un rege care s-a îndrăgostit de o dansatoare. Regina lui, înfuriată, i-a dat femeii dansatoare o provocare: dacă reușește să meargă pe o funie peste râu, până pe malul celălalt, s-ar putea apoi alătura familiei regale și ar putea să-și depășească permanent statutul ei de castă.

Când femeia se apropia de malul opus al râului, la un pas distanță de succes, regina a tăiat brusc frânghia. Ca răzbunare, dansatoarea a spus: „Până acum, am atras pe bărbații voștri doar prin dans, dar de acum încolo, îi voi acapara pe toți bărbații cu trupul”.

Leena, de 22 de ani, își amintește uimirea pe care o simțea atunci când fetele mai mari din casta sa, din Bacchara, aveau dintr-odată suficienți bani să-și cumpere machiaj și haine frumoase.

Își amintește și ce au sfătuit-o adulții din satul ei când avea 15 ani, iar familia ei avea probleme cu banii: „Părinții tăi trec printr-o perioadă atât de dificilă”, au spus ei. „Cum poți merge la școală? Trebuie să lucrezi”.

Atunci a început ea. „Restul fetelor din satul meu au făcut-o, așa că am simțit că trebuie să o fac și eu”, spune ea. ”A fost pe responsabilitatea mea, asumată deplin”.

Fetele din Sagar Gram, care stau pe marginea șoselei, au fost pregătite pentru această viață practic de la naștere.

Părinții decid care dintre fiicele lor vor obține cel mai bun preț. Fetele mai mari le învață pe cele mai mici cum să atragă clienții: șoferii camioanelor și ale autoturismelor. Fetele prea mici sunt puse să se ascundă sub paturi, să învețe de acolo ce fac cele deja ”în exercițiul funcțiunii”.

Sexul era totuși un mister pentru Heena. „Când eram mică, cel mai important lucru era să iau banii pe care îi oferea clientul”, spune ea. „Nu înțelegeam ce îmi făceau, doar că banii veneau.” Virginitatea ei a fost apreciată, a făcut 5.000 de rupii (55 de lire sterline) în prima noapte. Prețul său, firește, a scăzut apoi. O altă femeie de 29 de ani, din Bacchara, spune că maximul pe care îl poate face pentru o întâlnire este de 200 de rupii. Putea ”rezolva” cinci sau șase bărbați într-o singură zi.

Preferința Indiei pentru a naște băieți și nu fete, a creat un dezechilibru profund de gen. Mai puțin în satul Sagar Gram, unde, problema este răsturnată: aici sunt 3595 de femei și  2.770 de bărbați, potrivit celui mai recent recensământ.

Cu toate acestea, vizitând satul spre seară, pot fi văzute puține femei sau fete. „Toate s-au aciuat la hotel sau s-au dus să oprească mașinile la șosea”, spune un om mai în vârstă, îndreptându-se spre șoseaua din apropiere. La fiecare câteva sute de metri de-a lungul drumului, înșirate, fetele stau întinse pe paturile de bambus improvizate, salutând și îmbiind șoferii oricărui vehicul care încetinește.

Vârsta legală pentru sex în India este de la 18 ani în sus. Madhya Pradesh, provincia în care este satul Sagar Gram, recent, a instituit pedeapsa cu moartea pentru oricine care violează un minor de sub 12 ani, mărind de asemenea pedeapsa cu închisoarea pentru adulți care fac sex cu fete de vârsta sub 18 ani.

Polițiștii spun că șapte persoane au fost arestate anul trecut pentru exploatarea sexuală a minorilor în satul Sagar Gram, cinci dintre acestea fiind femei care și-au vândut fiicele minore. Legea este clară, dar …influențează prea puțin obiceiurile sociale unde prevalează chestiunea economică.

„Este o afacere tradițională”, spune superintendentul adjunct Nagendra Singh Sikarwar, de la stația de poliție Jeeran din apropiere. „Chiar și fetele pe care încercăm să le reabilităm, sfârșesc iarăși să facă acest lucru. Problema principală este că nu avem locuri de muncă alternative pentru ele. Și, astfel, familiile lor sunt încântate ca fetele …să-și continue activitatea.“

Majoritatea bărbaților din Bacchara nu au un serviciu. Sunt disponibile pentru ei doar locurile de muncă cel mai prost plătite sau cele mai degradante. Deci, astfel, ei se bazează pe fetele lor.

Tații așteaptă pe la porțile caselor lor, împreună cu restul familiei, în timp ce fiicele lor se află înăuntru cu clienții.

Un singur sătean, Balram Chauhan, ar fi putut să fie cel mai bogat om din sat. Are cinci fiice. Dar Chauhan, de 52 de ani, este singurul tată din acest sat care refuză cu îndârjire să-și trimită fetițele să facă sex.

„Când salvezi un copil, victimă a traficului sexual, este ca și cum ai salva o viață”

Nu-și poate muta familia în altă parte, departe de Bacchara: nimeni nu ar închiria o locuință unuia din casta lui. Comunitățile de castă „superioare” din vecinătate, privesc prezența celor din Bacchara ca fiind ”poluantă”, nocivă, demnă de dispreț. Astfel, și-a deschis un mic magazin în Sagar Gram, unde vinde biscuiți și dulciuri, încercând să câștige măcar cât pentru a plăti școala fiicelor sale.

„Mulți oameni văd cu ochi răi pe fiicele mele”, spune el. „Dacă le văd vorbind la un telefon mobil, zece oameni vin în magazinul meu să-mi spună că… fiicele mele se află pe vreun chat cu bărbații. Ei încearcă astfel să spună că și fetele mele sunt …pierdute. Dar eu știu că nu este așa.”

Mai adaugă: „Dacă aș fi avut doar o fiică, aș fi putut să mă descurc fără probleme, dar când sunt cinci …nu e deloc ușor”. (adaptare după the guardian)


Adevărata dramă este că nu doar în India se petrec astfel de moduri de viață, adică prostituarea propriilor copii, ci mai în toate țările lumii foarte sărace și cu densitate mare.

Decalajul dintre prea bogați și cei prea săraci este strigător la cer. Pare că nimeni și nimic nu ar putea vreodată să îndrepte lucrurile, să aducă un dram de civilizație, să ofere copiilor statutul lor natural de copii, în care să nu fie nevoiți să fie mutilați sufletește și trupește pentru bani, pentru a putea supraviețui.

Probabil o campanie de educație contraceptivă ar ajuta, deși nu cred, la aceste populații sărăcia declanșează mecanismele conservării speciei și …se înmulțesc exponențial…

Și totuși, ne întrebăm CINE SUNT CLIENȚII care plătesc să facă sex cu acești copii? Probabil de aici ar trebui început să se facă ceva în sprijinul copiilor.

Pedepsirea drastică a clienților, zic tații acestor copii din Sagar Gram,  i-ar îndepărta de sat iar acești copii ar muri de foame – Așadar, mai bine cu burta plină și dezonorați, abuzați sexual, mutilați… Inacceptabilă oricare perspectivă și, din păcate, nicio soluție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.