Un sfert dintre români trăiesc sub limita sărăciei

Un studiu relevă că mai mult de un sfert dintre români trăiesc de pe o zi pe alta

Un procentaj de 60% dintre români declară că au credite și 37% susţin că au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat, relatează Agerpres, citând un studiu conceput de iSense Solutions și publicat joi.

Studiul mai relevă faptul că 30% dintre cei care au deja credite ar dori să acceseze un nou împrumut în anul următor, dar că accesarea unui nou împrumut ar viza stingerea unuia anterior, situație ce poate conduce la „spirala datoriilor”.

În ceea ce priveşte accesarea unui împrumut, românii au cea mai mare încredere în bănci, 83% dintre aceştia spunând că ar apela la astfel de instituţii în cazul în care ar avea nevoie de bani.

Pe de altă parte, 14% dintre cei chestionaţi au menţionat că ar lua un împrumut de la o instituţie financiară non-bancară, dacă o instituţie bancară ar refuza să le acorde împrumutul.

De asemenea, 70% dintre românii care au accesat un nou împrumut pentru a acoperi o datorie anterioară cred că situaţia lor se va îmbunătăţi în viitor.

În plus, 45% dintre români nu au economii în familie, iar motivul pentru care românii fac totuşi economii sunt mai ales situaţiile neprevăzute cărora trebuie să le facă faţă.

Potrivit sursei citate, 58% dintre respondenți s-au declarat dispuși să participe la sesiuni de pregătire on-line gratuite pentru a învăţa cum să-şi administreze bugetul lunar.

Studiul sociologic efectuat de iSense Solutions a vizat obiceiurile financiare ale românilor și a fost comandat de Kruk România cu ocazia „Zilei fără Datorii”, iniţiativă aniversată pe 17 noiembrie.

Metodologia de cercetare implementată de iSense Solutions a fost sondajul online, pe un panel reprezentativ la nivel naţional de aproximativ 900 persoane, din mediul urban şi rural, cu o distribuţie de 600 de respondenţi, persoane fără datorii şi aproximativ 300 de respondenţi, persoane cu datorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.