Un uter artificial ar putea reduce mortalitatea prematură la bebeluşi

Un dispozitiv care reproduce mediul unui uter poate îmbunătăți supraviețuirea nou-născuților foarte prematuri și de a reduce consecințele acestora, potrivit unui studiu al unor cercetători din Philadelphia. Studiul a obținut rezultate încurajatoare.

Cercetatorii de la Spitalul de Copii din Philadelphia au dezvoltat un dispozitiv ce constă dintr-o pungă de plastic umplută cu lichid, legată cu un cablu de oxigen, ce reconstituie astfel mediul lichid, în care fătul se dezvoltă înainte de naștere.

Cu acest aparat, au reușit să crească timp de patru săptămâni, un fetus de miel. Rapoartele de studiu au fost publicate în revista Nature Communications.

Fetușii de miel au fost introduşi în aparat de la 15 până la 16 săptămâni de gestație, o etapă în dezvoltarea plămânilor lor este echivalentă cu cea a unui fetus uman, adică „sfârșitul prematur“ de 23 până la 24 de săptămâni, a explicat Alan Flake, unul dintre autorii studiului.

Șapte dintre ei au putut fi menținuţi în viaţă timp de 25 zile. Este pentru prima dată când un sistem extern poate menține funcțiile vitale și asigură dezvoltarea unui făt atât de mult timp, a spus studiul.

Acest dispozitiv, folosit pe nou-născuții prematur, şi menținându-i acolo până la gestație de 28 de săptămâni, „ar coborî rata de mortalitate de la 90% la mai puțin de 10%, iar riscul sechelelor, de la 90% la 30% a spus Alan Flake.  Sursa:  journalmetro.com