Un vis frumos e gata sa se realizeze: Energie «stelară» pentru toată lumea!

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Un obiectiv ambiţios al oamenilor de ştiinţă a fost realizarea unui reactor nuclear de fuziune, care să poată produce energie în aceeaşi manieră în care o produce… Soarele. Sau alte stele similare. Noua tehnologie ar putea oferi întregii planete energie în mod nelimitat. O energie nepoluantă! Acum, oamenii de ştiinţă anunţă că s-au făcut noi paşi în această direcţie.

Conform unui material recent publicat în jurnalul Nature Comunications, Wendelstein 7-X, o instalaţie experimentală germană de obţinere a energiei prin fuziune, funcţionează exact aşa cum a fost anticipat şi, prin urmare, ne aflăm pe drumul cel bun pentru obţinerea de energie ieftină, curată, pentru toată lumea. Noul sistem, demn de era spaţială, este numit şi stellarator. Acesta a generat o primă tranşă de plasmă de hidrogen, atunci cînd a fost pus în funcţiune (la începutul lui 2016). Complexa instalaţie funcţionează într-un mod diferit de un reactor tradiţional, de fisiune, care desface elementele grele în părţile lor componente. Wendelstein 7-X este un reactor de fuziune care uneşte nucleele atomilor uşori, formînd atomi grei.

Prin acest proces, care se petrece şi în miezul Soarelui (producîndu-se heliu prin fuziunea atomilor de hidrogen), rezultă imense cantităţi de energie, fără a rămîne în urmă substanţe primejdioase, deşeuri radioactive. Ce „combustibil” ar fi necesar pentru un astfel de reactor? Hidrogenul, un element găsit la tot pasul, în apă (H2O). Oceanul planetar, mările, lacurile, rîurile sunt sursele cele mai la îndemînă de hidrogen.

O problemă mai mare a fost ridicată de către temperaturile colosale, care sunt generate pentru a aduce hidrogenul în stare plasmatică. Plasma e atît de fierbinte încît nu există pe Terra vreun material care să-i reziste la un contact nemijlocit. Dar aici intervine spiritul inovator al oamenilor de ştiinţă.

Instalaţia W7-X încorporează o soluţie tehnică prin care plasma aflată la 80 de milioane de grade Celsius nu intră în contact direct cu pereţii containerului. Se folosesc bobine supraconductoare, pentru a produce cîmpuri magnetice ce delimitează plasma de pereţii containerului special, în apropierea cărora sunt generate temperaturi extrem de scăzute, vecine cu zero absolut.

W7-X este cel mai mare şi mai complex stellarator din lume, fiind deservit de către Institutul Max Planck pentru Fizica Plasmei (Germania). Pentru continuarea proiectului este necesară o largă colaborare internaţională.

În program s-au implicat şi cercetătorii americani. Unul dintre aceştia, pe nume David Gates, susţine că, dacă sunt utilizate în mod adecvat, reactoarele de fuziune pot furniza tuturor consumatorilor de pe Terra o energie curată, sigură şi, cel mai important, inepuizabilă. Numai resursele de hidrogen ale Terrei ne-ar furniza suficient „combustibil” cît să ne ajungă zeci de mii de ani. Singura substanţă ce rezultă de pe urma producţiei de energie prin fuziune este heliul, un gaz inert.

Toate naţiunile de pe planetă ar putea avea acces la o astfel de energie, dacă proiectul se va desfăşura bine, fără dificultăţi neaşteptate care ar surveni pe parcurs, dar este necesară o vastă colaborare internaţională, pentru a fi materializat acest deziderat. Vi se pare prea frumos ca să fie adevărat?

Vestea cea nouă e de natură să-i bucure pe toţi oamenii obişnuiţi. Dar ar fi interesant de ştiut, de exemplu, cum sunt receptate astfel de noutăţi la nivelul marilor operatori din domeniul extracţiei şi procesării combustibililor fosili sau a operatorilor economici care menţin în funcţiune termocentrale.

Un mic amănunt: Germania are planuri serioase de închidere a centralelor nucleare clasice, mai ales după ce s-a întîmplat la Fukushima în 2011. O centrală nucleară nemţească înfiinţată în 1981 a fost deja închisă. Este urmărită trecerea pe energii regenerabile.

Sursa: www.livescience.com

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •