Unele noi calcule indică 17 iunie ca fiind data reală a Crăciunului și nicidecum 25 decembrie

Potrivit unui studiu al astronomilor australieni de la Port Macquarie Observatory, ar trebui să strângem instalațiile luminoase de pe bulevarde, să încetăm comercializarea brazilor și să oprim goana după cadouri, întrucât noi calcule indică 17 iunie ca fiind data reală a Crăciunului și nicidecum 25 decembrie.

Cercetătorii au refăcut traseul stelei vestitoare a nașterii Mântuitorului, despre care Biblia susține că a fost urmărită de trei magi, pentru a-L găsi pe Acesta.

Astronomul australian Dave Reneke s-a folosit de programe complexe de calculator pentru a cartografia pozițiile exacte ale tuturor corpurilor cerești și a reface aspectul cerului nopții așa cum era el deasupra Țării Sfinte cu mai mult de 2.000 de ani în urmă.

Astronomul a descoperit că o stea strălucitoare a apărut într-adevăr deasupra orașului Bethlehem acum 2.000 de ani, dar ea indică nașterea lui Christos pe dată de 17 iunie, și nu pe 25 decembrie, așa cum știu creștinii dintotdeauna.

Oamenii de știință susțin că “steaua Crăciunului” a fost cel mai probabil o aliniere a planetelor Venus și Jupiter, care s-au apropiat atât de mult încât au strălucit neobișnuit de puternic, că o singură sursă de lumina, formată aproape brusc.

Reneke presupune că cei trei magi au interpretat lumina ca pe un semn mult așteptat și au urmat “steaua” până la locul de naștere a lui Iisus, într-un staul din Bethelehem, după cum descrie Biblia.

Cercetările ulterioare au plasat această naștere undeva în perioada anilor 3 i.Hr. și 1 d.Hr. Folosind Evanghelia Sfântului Matei că punct de referință, oamenii de știință au localizat conjuncția planetară în constelația Leului, în dată exactă de 17 iunie a anului 2 i.Hr.

Reneke susține că el și echipa să dispun de software-ul necesar recreerii cerului nopții exact așa cum arată el la o dată oarecare din ultimele câteva mii de ani.

“Nu decretăm că este cu siguranță vorba despre steaua Crăciunului, dar este cea mai plauzibilă explicație științifică din câte s-au formulat până în prezent.” “25 decembrie este o dată arbitrară pe care am acceptat-o, dar nu înseamnă că atunci s-a întâmplat neapărat evenimentul, iar această nu este o încercare de a defăima religia. De fapt chiar o susține, arătând că a existat într-adevăr un obiect strălucitor in acea vreme pe cerul Estului.”, a mai adăugat Reneke. Sursa: Dailymail

Nu se cunoaște data reală a nașterii lui Isus (anul și ziua): nu este raportată explicit de Evanghelii, sursele principale despre Isus și nici de alte surse ale vremii. Întrucât Evangheliile o plasează în ultimii ani ai Regelui Irod cel Mare, savanții datează în general la nașterea lui Isus între 7 și 4 î.Hr. Potrivit celor mai mulți istorici, de fapt, Irod ar fi murit în anul 4 î.Hr., chiar dacă ar fi existat în trecut și există propuneri repetate de alte date astăzi.

Datarea tradițională din anul 1 î.Hr., al cărui an următor este primul din calendarul iulian-gregorian (numărul zero nu este folosit pentru a indica un an în aproape toate sistemele cronologice) datează de la călugărul Dionisie cel Mic din secolul al VI-lea. Totuși, această datare diferă doar un an sau doi de datarea oferită de Părinții Bisericii, începând cu secolul II-III.

Instituția sărbătorii liturgice a Crăciunului, ca aniversare anuală a zilei nașterii lui Isus, și amplasarea acesteia pe 25 decembrie a calendarului solar roman (iulian, apoi gregorian) este documentată începând cu 336.


Deși Biblia nu dă un răspuns direct la întrebarea: „Când s-a născut Isus?“, ea menționează două evenimente petrecute în preajma nașterii sale, motiv pentru care mulți au ajuns la concluzia că Isus nu s-a născut în 25 decembrie.

Nu s-a născut iarna

Recensământul. Cu puțin timp înainte ca Isus să se nască, Caesar Augustus a emis un decret „ca toată lumea să se înregistreze“. Fiecare trebuia să se înregistreze „în orașul lui“, ceea ce presupunea efectuarea unei călătorii de o săptămână sau chiar mai mult (Luca 2:1–3). Această poruncă — dată probabil pentru a afla care era numărul locuitorilor în vederea strângerii impozitelor și a efectuării serviciului militar — ar fi stârnit nemulțumirea iudeilor în orice anotimp. De aceea, este puțin probabil ca Augustus să fi făcut greșeala de a-și provoca și mai mult supușii, obligându-i pe mulți dintre ei să parcurgă distanțe mari iarna, când era frig

Turmele de oi. Păstorii „trăiau sub cerul liber și  făceau noaptea de strajă lângă turmele lor“ (Luca 2:8). O carte remarcă faptul că oile stăteau sub cerul liber începând cu „săptămâna dinaintea Paștelui [sfârșitul lunii martie]“ până la jumătatea lunii noiembrie. Apoi adaugă: „Iarna [oile] stăteau în staule, iar acest amănunt este suficient pentru a înțelege că data la care se ține de obicei Crăciunul, într-o lună de iarnă, este puțin probabil să fie corectă, deoarece Evanghelia spune că păstorii se aflau pe câmp“ (Daily Life in the Time of Jesus).

S-a născut la începutul toamnei

Putem afla cu aproximație când s-a născut Isus dacă facem un calcul luând ca reper ziua în care a murit el. Era 14 nisan, în primăvara anului 33 e.n., când evreii sărbătoreau Paștele (Ioan 19:14–16). Întrucât Isus avea în jur de 30 de ani când și-a început serviciul pământesc, care a durat trei ani și jumătate, înseamnă că el s-a născut la începutul toamnei, în anul 2 î.e.n. (Luca 3:23).

De ce se celebrează Crăciunul în 25 decembrie?

Întrucât nu există nicio dovadă că Isus Cristos s-a născut în 25 decembrie, de ce se celebrează Crăciunul în această zi?

În Encyclopædia Britannica se spune că, din câte se pare, capii religioși au ales o dată care „să coincidă cu sărbătoarea romană păgână a «nașterii soarelui invincibil»“, ținută cu ocazia solstițiului de iarnă. Potrivit cu The Encyclopedia Americana, mulți erudiți cred că s-a ales această dată „pentru ca păgânii convertiți să se simtă mai atrași de creștinism“.

CITEȘTE Portretul-robot al MÂNTUITORULUI? Cum arăta cu adevărat Iisus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.