Unele țări africane sunt cu mult mai avansate decât pretinsele …țări din Europa!

Kenya, patru ani de închisoare pentru cei care vând …pungi de plastic

Guvernul din Nairobi a interzis sacoșele de polietilenă distribuite în magazine și supermarketuri. Măsuri masive pentru cei care nu respectă interdicția.

În Kenya, pungile de plastic nu mai pot fi folosite. Pentru cei care produc, vând și distribuie, există doi sau patru ani de închisoare și amenzi de la 14.200 la 31.800 de euro. Decizia guvernului kenyan este luată în martie și intră în vigoare începând cu luni, 28 august: o mișcare de protejare a mediului și de evitare a abuzului de pungi care nu sunt biodegradabile.

În fiecare an, doar supermarketurile din Kenya distribuie aproximativ 100 de milioane de pungi din plastic nebiodegradabile, care sunt dispersate în mediul înconjurător. Interdicția privind producerea, distribuția și vânzarea de pungi este o opțiune care ține cont de protecția mediului: activitățile comerciale sunt alertate și trebuie să găsească în curând soluții alternative pentru a nu trece prin sancțiunile furnizate. Deja în alte țări africane precum Camerun, Guineea-Bissau, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Mauritania și Malawi, această interdicție este deja în vigoare.

Nerespectarea eliminării pungilor de plastic este cauza multor probleme de mediu, cum ar fi infiltrațiile și poluarea solului, deoarece acestea sunt fabricate din materiale nebiodegradabile. Producătorii de pungi au pus accentul pe problemele cauzate de această interdicție economiei țării, în primul rând pierderea locurilor de muncă. Ministrul kenyan de mediu, Judi Wakhungu, a asigurat totuși antreprenorii: transformarea fabricilor dedicate în prezent producției de pungi de plastic în fabrici de pungi realizate cu materiale care respectă natura, poate duce la crearea de noi locuri de muncă.

Plasticul este, de asemenea, o problemă pentru supraviețuirea multor specii de animale, în special a peștilor și a păsărilor, care confundă pungile cu vreun aliment. În plus, solul poluat devine teren fertil pentru țânțarii care provoacă malarie și febră dengue. ONU avertizează: în cazul în care ratele actuale de poluare vor continua această etapă – în fiecare an 8 milioane de tone de deșeuri nebiodegradabile sunt dispersate în ocean – în 2050 vor exista mai multe materiale plastice în mare decât pești.