”Unirea Principatelor Române sau supliment la cadoul lui Putin” – Tatiana Ciobanu

Contele Cavour, adresându-se Ministrului de Externe a Moldovei Vasile Alecsandri în vizită oficială la Torino pentru a da notă despre dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în Moldova și Valahia în martie 1859, scria: „Românii, acești frați îndepărtați ai italienilor au demonstrat patriotism și un exemplu de concordie pe care noi, italienii suntem gata să-l urmăm.Uniunea Principatelor și consultarea votului popular este un început de eră nouă în sistemul politic european. Acestea vor pregăti cu triumful lor uniunea tuturor italienilor într-un singur corp, astăzi nimeni nu poate să împiedice ca minunatul act care s-a înfăptuit în zona Carpaților să nu se realizeze și la poalele Alpilor”. („I Romeni, questi fratelli lontani degli italiani, hanno dato prova di patriottismo ed un esempio di concordia che noi, italiani, siamo pronti a seguire (…). L’Unione dei Principati e la consultazione del voto del popolo è l’inizio di una nuova era nel sistema politico dell’Europa. Esse prepareranno, col loro trionfo, l’unione di tutti gli italiani in un solo corpo, giacchè oggi nessuno può più impedire che il meraviglioso atto compiutosi alle falde dei Carpazi non si realizzi anche ai piedi delle Alpi.)

Sunt sigură că geograful italian Bartolomeo Borghi (1750-1821 )autorul hărții Moldovei dăruite de către Vladimir Putin lui Igor Dodon ar fi dedicat o hartă de toată frumusețea Țării Românești și românilor care le-au inspirat italienilor unirea, tot așa cum nu ar fi trecut cu vederea nici Războiul din Crimea, cel care a fost unul din factorii hotărâtori care au permis Unirea Principatelor Românești odată cu înfrângerea Rusiei și susținerea țărilor Occidentale în dezlegarea problemii principatelor dunărene.
Nu reușesc să mă abțin de la paralela cu situația legată de anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și anume aducându-ne aminte că acum 160 de ani cot la cot cu husarii luptau și batalioane de cazaci, cu siguranță printre miile de morți și răniți fiind și ucraineni ca actualmente Crimea să fie doar a Rusiei. Țarul Nicolai I, acel țar autoritar persecutor a lui Dostoevschii, Pușchin, Turghenev, Gogol, prigonitor al decembriștilor, care a murit înainte de sfârșitul războiului de pneumonie, în realitate a dat start acestui război pentru a apăra popoarele creștine ortodoxe de pe teritoriile vasale Porții Otomane. Iar astăzi ne trezim cu un război în sănul ortodoxiei, în sânul lumii slave, un război fratricid care se petrece în apropiata noastră vecinătate. Iată de ce este important să ne amintim de momente istorice în care s-a manifestat năzuința popoarelor spre Unire, năzuința de a construi un viitor comun, de a scrie pagini demne de istoria unui neam. Ar fi cazul să i se aducă în dar președintelui rus harta Rusiei Chievlene, ca amintire despre rădăcinile istorice a actualei Rusii, spiritul căreia s-a plăzmuit la margine, în provinciile sale, mai ales în Ucraina, cadoul fiind însoțit de sfatul de a se axa pe soluționarea acestui conflict dureros, căci nu ne dorim un vecin nefericit, la rându-ne am vrea să fim lăsați în pace să ne îndeplinim destinul național, până la urmă și lumii slave îi convine un vecin împăcat cu sine și lumea, mai ales că a fost implicată în prima persoană în rușinoasa dezbinare a neamului românesc.
24 ianuarie este o ocazie pentru noi de a-i comemora pe înaintemergătorii noștri, cărora le datorăm apariția pe harta Europei a statului România, această mare realizare a Micii Uniri din 1859 pe care o putem onora doar cu o muncă asiduă pentru transformarea realității existenții a două state românești într-o Țară Reîntregită.

Tatiana Ciobanu