”Universitățile pregătesc reîntoarcerea omului în peșteri!”

construim omul viitorului

Dintre cele aproape trei mii de cursuri trienale, deschise în peste 77 de universități italiene, peste 2000 au un nume original. Această ciudățenie poate fi explicată prin necesitatea de a veni în întâmpinarea studenților, oferindu-le ceva neobișnuit și atrăgător.

În Italia, de ajuns o cercetare în baza de date a Ministerului Educației (oferta educațională a Ministerului Universității și Cercetării Științifice) pentru a realiza abilitatea cu care cadrele universitare au reușit să evite cazurile de «omonimie» între cursurile care au o mare parte de conținut comun! Dar, efortul de originalitate a produs, în unele cazuri, rezultate destul de curioase și extravagante.

incotro umanitateaUniversitatea de astăzi s-a schimbat dramatic și, din zece programe de studii care erau odată, acum, oferta educațională a evoluat, firește, și în funcție de nevoile pieței forței de muncă. De fapt, cel mai important motiv al acestei extinderi a cursurilor universitare poate consta în cererea din ce în ce mai mare pentru profesioniști specializați de pe piața actuală a job-urilor. Deci, dacă o diplomă în economie vă pare prea explicită,  de ce să nu se devină și profesioniști în toaleta și pedichiura felină?! Nu, nu e glumă! Această specializare a fost activată recent la universități din Bari și din Milano, plus un curs de studii în «știința creșterii animalelor, sănătatea și bunăstarea câinilor și pisicilor», un curs realizat doar aici  în Italia! Mai mult decât atât, de la o idee autentic  italiană s-a născut un curs cu grad extrem de profesionism și, desigur, orientat spre o anumită industrie, și este „Știința și Tehnologia de ambalare“, unde vom putea studia ambalaje diferite și căuta soluții inovatoare pentru industrie. Desigur, acest curs ne-ar putea lăsa un pic derutați, dar este de fapt o chestiune serioasă și care cuprinde și  studiul chimiei industriale la un nivel din perspectiva protejării mediului. Acest lucru poate fi studiat la Parma.

Se spune că baza pentru succesul în viață este fericirea. În Sardinia au luat foarte în serios această chestiune! De fapt, un campus mirific, în mediul rural, s-a născut la Universitatea din Aristano. În această universitate, Facultatea de Științe ale Fericirii, este activă specializarea în Teorii și tehnici ale Salvării Umanității. Obiectivul urmărit de curs este de a ajuta elevii să obțină o creștere a FIB-ului (Indicele Fericirii Interne Brute – precum PIB-ul). Acest curs, de fapt, are ca obiectiv de a demonstra că studiatul poate fi purtător de bunăstare în loc de stres, plictiseală sau tristețe. Calificarea nu are forță juridică, dar, după cum a comentat savantul Gianluigi Gesso: „Nu contează dacă nu va produce cu adevărat fericirea dar cel puțin ajută pe tânăr să lupte cu urâțenia vieții“!

La Pavia există un curs de studii în Știința florilor și a spațiilor verzi, care a fost primit cu o anumită simpatie. În Perugia puteți obține o diplomă de licență în „producția de plante ornamentale, de agrement și de protecție“. Acest curs, cu toate acestea, nu a avut succesul scontat. În plus, în Bari, elevii pot obține o diplomă în „Protecția zonei forestiere.“ Deci, nu este totuna cu silvicultura? Alte cursuri, cu toate acestea, sunt de atât de lungi încât pot obține cu greu o bună carte de vizită! La fel precum cea deschisă de Universitatea din Catania, pentru a crea specialiști  în ”managementul îmbunătățirii produselor agricole mediteraneene și agroalimentare”.

Înainte de lăsa spațiul italian, trecem rapid în revistă și specializările în: clown, păpușari, artele culinare ale viitorului, psihologia peștilor, aceasta din urmă este extrem de stranie: deja ne imaginăm acest psiholog invitând peștele întins relaxat  pe canapea să își povestească frustrările și blocajele emoționale!

Un alt curs oarecum ciudat ba chiar  „sinistru“ este cel care pregătește viitorul Angliei:  … antreprenor de pompe funebre!

Ceea ce recomandă antreprenorul de pompe funebre este faptul că va fi mereu  unul dintre acele locuri de muncă pe care, probabil, nu va vedea curând o perioadă de criză! Astfel, în Anglia, universitățile au venit cu un program pentru a instrui profesioniști gropari, de a fi antreprenori reali într-ale industriei „deceselor.“ Pe scurt, el trebuie să fie un om de cultură și de clasă, cunoscător și admirator al evenimentului tragic, dar, de asemenea, un expert în cultura și sociologia riturilor funerare și capabil să organizeze o înmormântare privată sau o înmormântare de stat!

Dar chiar și cei din alte țări nu se dau în lături de la aberații: de peste zece ani în unele universități britanice și americane, se poate obține o diplomă de licență în Parapsihologie, dedicată celor care iubesc sau studiază fantomele si fenomenele paranormale! În 2008, în Statele Unite ale Americii, s-a născut un program de curs dedicat starului de fotbal David Beckham. În Australia există un curs universitar „filosofie în ufologie“, în timp ce la prestigioasa Universitate Georgetown, elevii pot lua un curs de  „Star Trek și Filosofie“ ! Vă par destul de ciudate? Asta nu e totul, spre sfârșitul anului 2010, la Universitatea din Carolina de Sud au avut ideea „genială“ să dedice un program de studii starului pop Lady Gaga! Încearcă să-ți imaginezi una sau unul care spune: „Știi, am absolvit Ladygagaismul”

Mergem mai departe: Universitatea de Magie – Frăția Internațională a Magicienilor (da, există!) a dezvoltat o curriculă de magie, care e alcătuită din 24 de lecții. Acestea sunt acompaniate de materiale printate, cărți și DVDuri. Cărțile sunt bogate în ilustrații și imagini, pentru a ajuta la asimilarea tehnicilor și exercițiilor de magie. Cursurile pot fi descărcate și urmate online. De asemenea, în universitățile din Marea Britanie există și numeroase societăți (grupări ale studenților interesați de un anumit subiect), în care participanții au cursuri și evenimente de magie, existând chiar o convenție națională, în care sunt prezenți magicieni din întreaga țară.

Facultatea McDonalds sau Starbucks – Pentru a pregăti mai bine viitori angajați în activitățile specifice lor, companii precum McDonalds, Starbucks sau Walmart au dezvoltat cursuri proprii, certificate de Consiliul American responsabil de aprobarea, acreditarea și evaluarea cursurilor universitare. Aceste cursuri organizate de companii au un număr de credite asociat, pe care facultățile hotărăsc dacă să le accepte sau nu. Astfel, Starbucks oferă cursuri numite Barista 101 (denumirea barmanilor din cafenele), în care aceștia învață și cum să prepare cafeaua, dar și abilități de management.

McDonalds a dezvoltat Hamburger University, în care se predau cunoștințe de business și leadership, iar cursurile pot fi recompensate cu până la 27 de credite. Universitatea Hamburger are sedii în Londra, Shangai, Sydney, Sao Paulo, Tokyo și Beijing.

Și în alte state s-au dezvoltat aceste facultăți ale companiilor, precum în India (unde compania tehnologică Infosys are un curs de pregătire de 23 de săptămâni la Centrul lor de Educație Globală), iar compania braziliană Petrobas are o universitate energetică în Rio De Janeiro. Universitatea Greenwich, din Londra, se desfășoară un program de master în Corupție, Conflict și Crimă Organizată.

Explorând alte domenii, la Wesminster University studenții pot urma un program în Terapii Complementare, precum aromaterapia sau acupunctura, iar la Coventry University se poate studia Ethical Hacking (cum să faci hacking într-un mod etic). Aici, fără îndoială, românii pot da lecții celor mai buni profesori ai lor!

Nici la meserii umanitatea nu mai este la nivelul de acum trei ori patru decenii. Au dispărut foarte multe meserii și au apărut unele noi pe care noi, cei din altă epocă, nu le-am cataloga ca meserii. Probabil vor mai apărea încă altele, deja ne jucăm cu imaginația și prorocim așa: master în facebook și twitter, doctor virtual, gropar virtual, polițist sau pompier virtual, și, de ce nu, zugrav sau gunoier desigur, tot virtual… fiindcă tot mai mult viața noastră se retrage în virtual precum ne-am reîntoarce în …peșteri.

Voi unde ați vrea să mergeți să studiați ori ce anume sau, ce ați recomanda copiilor voștri?