Unul dintre cei mai mari regizori ai tuturor timpurilor, Franco Zeffirelli, a murit astăzi

FIRENZE – Franco Zeffirelli a murit. Regizorul avea 96 de ani. „N-am vrut ca această zi să vină vreodată”. Franco Zeffirelli a plecat azi dimineață.

”Unul dintre cei mai mari oameni ai culturii mondiale. Ne alăturăm durerii celor dragi. Adio, dragă Maestre, Florence nu te va uita niciodată „, a scris primarul Dario Nardella pe Twitter.

Franco Zeffirelli a murit astăzi, sâmbătă, 15 iunie, la Roma, asistat de fiii săi Pippo și Luciano.

„El a murit senin”, declară membrii familiei, „după o lungă boală, care s-a înrăutățit în ultimele luni”.

Zeffirelli, va fi depus la Capitoliu și funeraliile vor avea loc în cimitirul Porte Sante din Florența, orașul în care s-a născut pe 12 februarie 1923.

Deși liberal și anti-comunist a lucrat cu Antonioni, De Sica, Rossellini și, în ’49, cu regizorul cel mai renumit, Visconti, ajungând la Scala împreună cu tânărul Crivelli și Tosi.

El a fost un asistent în „The Earth Trembles”, „Beautiful” și „Senso”; apoi regizor de spectacole celebre („Un tramvai numit dorință”, „Troilo” și „Cressida A Boboli”).

Zeffirelli, sau Scespirelli ca l-au poreclit dușmanii, pentru că el a frecventat Londra lui Sir William. Nu a fost un om ușor: „eu întotdeauna urmez instinctele mele”, a spus el. El a petrecut ani de zile fulgerând împotriva eșuării spre stânga și a ambițiilor populiste ale cinematografiei italiene, apreciind în același timp Fo și Benigni.

A culminat succesul său cu Isus din Nazaret  (76), un exemplu răsunător al manierismul său figurativ și impulsul spiritual contagios. Sursa il corriere.it

Facebook Comments