Unul dintre marile mistere ale arheologiei rezolvat – un calculator astronomic vechi de 2.000 de ani


Unul dintre marile mistere ale arheologiei aproape rezolvat – oamenii de știință au pus la punct un calculator astronomic vechi de 2.000 de ani

De când Mecanismul Antikythera a fost salvat din Marea Peloponezului în 1901, acesta a rămas unul dintre cele mai lungi mistere nerezolvate din arheologie.

Asemănător cu ceva descris în Codul lui Da Vinci sau în Temnițele și Dragonii, planetariul din alamă, cu ceas, acționat manual, i-a încurcat pe toți cei care l-au văzut.

Cu toate acestea, la mai bine de un secol după descoperire, este posibil ca cercetătorii să fi spart în cele din urmă codul și să creadă că înțeleg suficient despre cum funcționează toate roțile dințate pentru a construi o replică funcțională cu instrumente moderne.

„Au fost făcute multe încercări nereușite de a folosi dovezile cu afișarea vechiului cosmos grecesc al Soarelui, Lunii și tuturor celor cinci planete cunoscute în antichitate”, se arată în studiul descoperirilor, publicat în Nature.

Rehm, Price, Wright, Freeth, Jones, Carmen, Throndike, Evans: numele oamenilor de știință ale căror modele și încercări de a reproduce ceea ce este descris ca primul  computer analogic din lume, în timp ce autorii University College London explică istoria  acestui dispozitiv.

Mecanismul Antikythera este una dintre cele mai sofisticate descoperiri tehnologice din lumea antică: un observator ceresc computațional montat pe suport din alamă, alimentat de mai mult de 30 de elemente formate individual și montate.

Dispozitivul a urmărit mișcările întregului cosmos cunoscut la acea vreme, afișând poziția tuturor planetelor până la Saturn, fazele lunii și timpul eclipselor.

Codul Antikythera

82 de părți au fost pescuite de pe epava unei nave comerciale care s-a scufundat în largul coastei Antikythera, Grecia, piesele de alamă fiind corodate grav.

Scanările cu raze X și CT au relevat întinderea numeroaselor inscripții gravate în panourile de alamă din spate și din față, în esență un manual de utilizare.

Închis într-o cutie de lemn cu o înălțime de aproximativ un picior, dispozitivul va intra în acțiune odată cu rotirea unei manivele.

Modelul cosmosului din dispozitiv este în concordanță cu teoriile epiciclice ale unui astronom grec din secolul al III-lea î.Hr. numit Apollonius din Perga și altul numit Parmenide.

Pusă pe calcule astronomice babiloniene, echipa UCL a folosit aceste surse antice pentru a descifra cum fiecare elemnt ar fi trebuit să fie potrivit pentru a se asigura că totul se mișca în concordanță cu tiparele vremii.

Modelul lor sugerează că afișajul frontal al planetariului ar fi descris cosmosul în mișcare pe inele de alamă concentrice.

Din păcate, pentru ca modelul oamenilor de știință să fie corect, ei trebuiau să reprezinte mișcarea fiecărui corp ceresc cu Pământul în centru, așa cum susținea teoria antică, ceea ce făcea reproducerea mult mai dificilă decât dacă Soarele ar fi plasat în centru.

Mai mult, deși calculele lor sunt corecte și, în cadrul reproducerii lor, au reușit să încadreze toate elementele într-un spațiu extrem de limitat, s-au bazat pe abilitățile grecilor antici pentru a crea o componentă cu adevărat unică:

…o axă centrală goală, modulară, fiecare al cărui modul ar trebui să se cuibărească într-un alt element manual care nu a mai fost înregistrat niciodată din perioada anterioară.

„Tuburile concentrice din centrul planetariului sunt locul în care credința mea în tehnologia greacă se clatină și în care modelul poate, de asemenea, să se clatine”,

…a declarat Adam Wojcik pentru The Guardian, om de știință la UCL și care face parte din echipa de cercetare.

Cine a făcut planetariul, pentru ce a fost folosit: Fie că a fost un dispozitiv educațional sau ceva care să-i uimească pe stăpânii războiului. Potrivit goodnewsnetwork.org

„Rezolvarea acestui puzzle 3D complex dezvăluie o creație ingenioasă, care combină cicluri de astronomie babiloniană, matematica Academiei lui Platon și teorii astronomice antice grecești”, scriu autorii.

videoclipul … computerul antic:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.