V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă în mintea persoanei cu care ne certăm?

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă exact în mintea persoanei cu care ne certăm?

Într-un studiu recent publicat în Nature Neuroscience, cercetătorii au înregistrat activitatea creierului oamenilor în timpul …dezacordurilor.

În experiment au cerut la 21 de perechi de voluntari să ia decizii financiare. În special, fiecare dintre ei a trebuit să evalueze valoarea proprietăților și să parieze bani pe evaluările lor. Cu cât erau mai încrezători în evaluarea lor, cu atât mai mulți bani au pariat.

Fiecare voluntar se afla într-un scaner de imagistică a creierului în timp ce îndeplinea sarcina, astfel încât să i se poată înregistra activitatea creierului. Cele două scanere au fost despărțite de un perete de sticlă, iar voluntarii au putut vedea evaluările și pariurile celeilalte persoane pe ecranul lor.

Când voluntarii au fost de acord cu privire la prețul proprietăților, fiecare dintre ei a câștigat mai multă încredere în evaluarea lor și a pariat mai mulți bani.

Acest lucru are sens: dacă sunt de acord cu tine, atunci te simți mai încrezător că ai dreptate.

Activitatea creierului fiecărei persoane a reflectat, de asemenea, codificarea încrederii partenerului. În special, activitatea unei regiuni a creierului numită cortexul frontal medial posterior, despre care știm că este implicată în disonanța cognitivă, a monitorizat încrederea partenerului. S-a constatat faptul că, cu cât un voluntar era mai încrezător, cu atât partenerul era mai încrezător și invers.

Cu toate acestea – și aceasta este partea interesantă – când oamenii nu mai erau de acord, creierul lor a devenit mai puțin sensibil la puterea opiniilor celorlalți. După dezacord, cortexul frontal medial posterior nu mai putea urmări încrederea partenerului. Drept urmare, opinia partenerului în dezacord a avut un impact limitat asupra credinței oamenilor că sunt corecte, indiferent dacă partenerul în dezacord a fost foarte încrezător în evaluarea lor sau deloc.

Creierul poate dezvălui multe despre comportamentul nostru. 

Nu se întâmpla ca voluntarii să nu fi acordat atenție partenerului lor atunci când nu erau de acord cu aceștia. Știm acest lucru pentru că am testat memoria voluntarilor noștri cu privire la cotele și pariurile partenerilor lor. Mai degrabă, se pare că opiniile contradictorii sunt considerate greșite categoric și, prin urmare, puterea acestor opinii nu a fost importantă.

O societate polarizată

Bănuim că atunci când dezacordurile privesc subiecte aprinse, cum ar fi politica, oamenii vor fi cu atât mai puțin probabil să ia notă de puterea opiniilor contradictorii.

Descoperirile ar putea arunca lumină asupra unor tendințe derutante recente din societate. De exemplu, în ultimul deceniu, oamenii de știință climatici au exprimat o încredere mai mare că schimbările climatice sunt cauzate de oameni. Cu toate acestea, un sondaj realizat de centrul de cercetare Pew arată că procentul republicanilor care cred că această noțiune este adevărată a scăzut în aceeași perioadă de timp.

Deși există motive complexe și pe mai multe niveluri pentru această tendință specifică, ea poate fi, de asemenea, legată de o părtinire în modul în care puterea opiniilor altor persoane este codificată în creierul nostru.

Rezultatele pot fi extrapolate și din evenimentele politice actuale. Luați recentele audieri de condamnare împotriva președintelui american Donald Trump. Studiul sugerează că, dacă un martor apare „calm, încrezător și la comanda faptelor” (așa cum a fost descris oficialul guvernamental Bill Taylor în timpul mărturiei în timpul audierilor) sau „instabil și incert” (așa cum a fost descris șeful Robert Muller, din partea FBI, când a depus mărturie despre investigațiile sale în consiliile speciale din iulie), nu va importa prea mult pentru cei care se opun deja acțiunii preventive atunci când mărturiile nu îi susțin președintele. Dar ei vor influența credința celor în favoarea acuzației.

Deci, cum ne putem crește șansele de a fi auziți de membrii unui grup advers? Studiul oferă un nou sprijin pentru o „rețetă dovedită” (așa cum a spus recent regina Elisabeta a II-a în timp ce se adresa unei țări împărțite în Brexit) – găsirea unui teren comun.

Este mai puțin probabil ca puterea unei opinii motivate cu atenție să fie înregistrată atunci când nu este de acord cu o mulțime de dovezi solide care descrie de ce avem dreptate și cealaltă parte greșește. Dar, dacă pornim de la un motiv comun – aceasta este partea problemei asupra căreia suntem de acord – vom evita de la început să fim clasificați „disputanți”, făcând mai probabil ca puterea argumentelor noastre să conteze.

De exemplu, încercarea de a modifica credința părinților care refuză să-și vaccineze copiii, deoarece cred greșit că vaccinurile sunt legate de autism. S-a arătat că prezentarea unor dovezi puternice care resping legătura nu face prea mult pentru a vă schimba părerea. În schimb, concentrându-se doar pe faptul că vaccinurile îi protejează pe copii de boli care pot pune viață în pericol – o afirmație cu care părinții pot fi mai ușor de acord cu ea – își poate crește intenția de a-și vaccina copiii de trei ori. Sursa: theconversation.com

Așadar, în mijlocul acestui dezacord fierbinte, încercați să vă amintiți că cheia schimbării este adesea să găsiți o credință sau un motiv lesne de împărtășit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.