Vaccinarea aproape OBLIGATORIE prin condiționare

Modelul care este studiat, evaluându-i avantajele și dezavantajele și întrebându-se dacă poate fi aplicat și pe propriul teritoriu, este cel al Franței lui Macron.

Confruntat cu varianta Delta și cu riscul unor noi blocaje, Parisul a decis să joace cartea pe vaccin pentru a stăvili coronavirus:

– din august se va prelungi obligația unui permis de sănătate – care certifică vaccinarea sau un test negativ – pentru cei care intră în cafenele, restaurante, centre comerciale, dar și în avioane, trenuri, autobuze pe distanțe lungi și facilități medicale.

Vaccin obligatoriu indirect

Pe scurt, logica este: oportunități pentru cei care demonstrează că au adoptat toate soluțiile pentru a minimiza riscul transmiterii sau îmbolnăvirii de la Covid, dar ușile restricționate pentru toți ceilalți: pentru a utiliza principalele servicii vor trebui să aștepte.

O obligație de vaccinare nu este recunoscută în mod oficial, dar atunci când permisul de sănătate devine o cerință de a utiliza o serie întreagă de „servicii”, vaccinurile, care sunt o „componentă” fundamentală a permisului verde, dobândesc indirect un rol decisiv.

Poziția Comisiei Europene

Un scenariu care în Franța a dus deja la o grabă de a rezerva vaccinul împotriva Covid-19 după discursul de luni seară al președintelui, Emmanuel Macron.

Potrivit rapoartelor de la LCI, de alaltăieri s-au ajuns la aproximativ 2 milioane de rezervări pe platforme: 1,7 milioane pe Doctolib, peste 150 de mii pe Maiia și 100 de mii pe Keldoc.

Acesta este 9% din cei 22 de milioane de locuitori care au peste 12 ani și nu au fost încă vaccinați.

De asemenea, Parisul a decis să introducă obligația de vaccinare pentru personalul medical, care lucrează în contact cu persoane vulnerabile.

Comisia Europeană, la rândul său, a făcut un pas în lateral. Decizia în aceste domenii revine statului membru individual, a precizat el. Prin urmare, nu există o linie unitară a UE.

Italia

Green Pass-ul francez nu a trecut neobservat. În Italia, unde peste 4 din 10 persoane au finalizat ciclul de vaccinare, strategia face apel la unele regiuni (Lazio, Campania, Liguria), categorii și forțe politice (Pd și LeU și Italia Viva în favoarea, Lega și FdI împotriva, Cinci Stele spun DA extensiei Green Pass, atâta timp cât sunt cu tampoane gratuite).

Subsecretarul pentru sănătate Pierpaolo Sileri propune să se facă imediat ca în Franța. Guvernul ar trebui să evalueze această soluție în următoarele săptămâni. Permisul verde este deja utilizat în anumite zone, cum ar fi nunți, stadioane și evenimente.

Ministrul pentru afaceri regionale, Mariastella Gelmini, pe marginea unei reuniuni în Parlamentul European, a recunoscut că „varianta Delta ne îngrijorează”.

„Cred că trebuie găsită o cale italiană pentru utilizarea pe scară largă a permisului Green – a adăugat el -. Nu urmărim modele străine în acest sens, dar guvernul va lua în considerare cu siguranță extinderea utilizării permisului Green la alte servicii în logica încurajării vaccinărilor „.

Extinderea stării de urgență este, de asemenea, studiată de către executiv: ipoteza este evaluată timp de două luni.

Mulți în aceste ore urmăresc opinia comisarului pentru situații de urgență, Francesco Figliuolo, pentru care sistemul de trecere verde ar putea da un impuls celor nehotărâți a vaccinului, chiar dacă alternativa tamponului ar trebui totuși oferită pentru a respecta principiile protejate de Constituție.

Germania

Germania, cu 43% din populația care a finalizat procesul de vaccinare, cel puțin deocamdată, se oprește: cancelarul Angela Merkel, în timpul unei vizite la Institutul Robert Koch, a făcut cunoscut faptul că Berlinul, pe acest front, nu are nicio intenție spre a imita Parisul.

Obligația de vaccinare, a precizat ea cu acea ocazie, „ar risca să piardă încrederea” cetățenilor, în timp ce este de preferat să se promoveze în continuare campania de imunizare.

Merkel nu a închis complet ușa posibilității ca lucrurile să se poată schimba: „Nu exclud că putem vorbi despre asta diferit în câteva luni”, a explicat ea, „dar în acest moment am spus că nu vrem vaccinări obligatorii, vrem să promovăm vaccinările”.

Strategia Berlinului este să se concentreze pe disponibilitatea dozelor, chiar și în biserici, moschei, supermarketuri, parcări și facilități sportive, pentru a ajunge la cei care au ezitat până acum.

Permis de sănătate obligatoriu, Danemarca

Franța nu este singura țară din Europa care a decis să folosească permisul de sănătate pentru a accesa locuri interioare (restaurante, baruri, muzee și chiar coafori), mijloace de transport sau evenimente.

Printre cei care au mers deja în această direcție se află, de fapt, Danemarca, care în aprilie a lansat „Coronapas”, aplicația care certifică dacă o persoană a avut un rezultat negativ al testului anticovid în ultimele 72 de ore, vaccinarea sau o dovadă a infecție anterioară.

Austria

Și în Austria, pentru a accesa restaurante, hoteluri și cluburi de noapte, este necesar să se arate un test negativ sau dovada vaccinării sau recuperării de la Covid-19.

Letonia

În Letonia, doar persoanele vaccinate, recuperate de la Covid-19 în ultimele 6 luni sau cu teste negative în ultimele 24 de ore, pot accesa evenimente publice precum concerte, cinematografe, spectacole de teatru și în sălile interne ale serviciilor de catering, în timp ce toate vizitatorii pot folosi spațiile exterioare ale restaurantelor.

Cipru

În Cipru, multe activități în interior sunt limitate la deținătorii „SafePass”, care se obține cu un test negativ în ultimele 72 de ore, cel puțin o doză de vaccin cu cel puțin trei săptămâni înainte sau recuperarea de la coronavirus în ultimele șase luni.

Permisul este necesar pentru a vizita centre comerciale, biserici, cinematografe, unități turistice, în sălile interne ale locurilor de catering și pentru a participa la evenimente în locuri închise.

Luxemburg

În Luxemburg, unitățile comerciale precum restaurante, baruri sau săli de sport sau organizatorii de evenimente pot decide dacă participă sau nu la sistemul „CovidCheck”, care le permite să scape de restricțiile de sănătate în vigoare pentru activitățile lor, limitându-le la vaccinare, vindecat sau negativ la testul Covid.

Portugalia

În Portugalia, guvernul a impus o nouă măsură de sâmbătă, 10 iulie, care impune celor care doresc să ia masa în interior în 60 de municipalități cu rate ridicate de infecții, obligația de a prezenta un certificat de vaccinare, un test negativ sau o dovadă de recuperare.

Irlanda

În Irlanda, guvernul a aprobat planul de a permite redeschiderea pub-urilor, cafenelelor, restaurantelor și a altor locuri până la sfârșitul lunii, care, odată concediat de Parlament, va permite doar intrarea vaccinată și fără Covid în aceste activități.

Grecia

În Grecia, de vineri, 16 iulie până la sfârșitul lunii august, doar persoanele vaccinate vor putea intra în locuri închise, cum ar fi centrele de divertisment, baruri, cinematografe și teatre. Potrivit IlSole24ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.