Vaccinarea copiilor – amenzi de până la 10 mii de lei pentru părintii care refuză

Vaccinarea copiilor - amenzi de până la 10 mii de lei pentru părintii care refuză

Nu doar Italia se confruntă cu problema vaccinării copiilor. România aproape în aceleași situații. Și noi am fost vaccinați când eram copii și nu se făcea atâta caz. Probabil acum discuția este legată de afaceri cu produse farmaceutice, bani de la buget și mai ales riscurile epidemice. Adevărul este cumva pe toate părțile, este nevoie de vaccin, dar și să urmărim traseul banilor, așa aflăm cine dorește obligativitatea și de ce! Nu pentru că le-ar păsa atât de tare de copii!


Părinţiicarerefuzăîşi vaccineze copiii după ce vor fiinformaţiînlegătură cu riscurile, ar urmaprimească avertismente şi apoi amenzi care pot ajunge la 10 mii de lei, prevede formafinală a proiectului legii vaccinării, obţinută de TVR.

Vaccinurile careîiprotejează pe copii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului sau hepatitei B urmeazădevină obligatorii laintrareaîn colectivitate. Legea vaccinării ar urmaîntreîn vigoare în anul 2019 şi prevede sancţiuni similare şi pentru medici şiinstituţiilestatului, în cazul încareacestea nu respectă legea.

Laînscrierea copiilor laşcoală, grădiniţăsaucreșă, părinţii vor fi trebui prezinte adeverinţecare arate dacă cei mici au fost sau nu imunizaţi. În cazurile încareexistăcontraindicaţiila vaccinare, părinţii vor trebui aducă o scutire emisă de ComisiaJudeţeană de Vaccinare. Pentru cei care nu au probleme medicale va trebui adus un calendar de recuperare.

Conducerea şcoliivasesizaComisiaJudeţeană de Vaccinare în cazul părinţilorcare nu aduc adeverinţe. Dinaceastă comisie vor face parte medici specialişti, psihologi, reprezentanţiai DSP şiai Inspectoratului Şcolar. Membrii comisiei vor avea obligaţia de a consilia cel puţin o datăla trei luni părinţii pentru caaceştia accepte vaccinarea. Dacăîn 18 luni de laînscriereaîn colectivitate nu a început imunizarea, ar urmă fie sesizatăProtecţia Copilului. Larândulsau, Ministerul Sănătăţiivafi obligat asigure toate vaccinurile şi un stoc de rezervă. 32 de copii nevaccinati au murit dincauza rujeolei, iar alţi 8.300 s-au îmbolnăvitîn acest an. sursa:ziuanews

Articolul precedentQatar izolată – lumea arabă tot mai divizată și pe picior de război
Articolul următorRomânii plecați din țară trimit tot mai puțini bani în România – politicienii sunt îngrijorați
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno