Val polar peste România. Şosele blocate de ninsoare

„Drumarii mai mult au mângâiat zăpada, le-a fost milă de ea”

Valul de aer polar care a acoperit România a adus iarna la peste 1200 de metri altitudine. La munte a nins viscolit, așa că drumarii au intervenit de urgență în mai multe zone. Totuși, nu au lipsit incidentele.

De pildă, aseară, un autocar cu 46 de copii a rămas blocat în apropiere de staţiunea Păltiniş din cauza zăpezii. Autocarul în care se aflau cei 46 de elevi se îndrepta către staţiunea Păltiniş. Însă, cu doar câţiva kilometri înainte de destinaţie, din cauza zăpezii de pe şosea, şoferul nu a mai putut înainta.

Jandarmii montani şi pompierii i-au dus pe copii şi pe cei cinci adulţi care îi însoţeau la pensiunea la care îşi vor petrece vacanta plănuită. Şi cei care au pornit la drum cu autoturismele au avut probleme – unii au ajuns cu maşinile în şanţ.

„Întotdeauna mi-au dorit să rămân înzăpezit”, spune un şofer. „Drumarii au trecut de 2 3 ori, dar mai mult au mângâiat zăpada pentru că le-a fost milă de ea.”

Iarna şi-a făcut simţită prezenţa şi în județul Braşov. Pe DN1A, doua TIR-uri au ajuns de-a curmezişul pe şosea, iar în Fundata, un mastodont a derapat.

Aici, pe DN1 A, șoferii circulă foarte încet, iar pe alocuri se formează și blocaje, asta pentru că este o zonă cu foarte multe serpentine. Drumarii au intervenit și au împrăștiat sare pe carosabil.

Horia Stancu, Secţia de Drumuri Naţionale Braşov: „Sunt ceva probleme din partea colegilor noştri de la Prahova. Acolo sunt nişte serpentine foarte periculoase. Din câte ştiu s-a intervenit.”

Pe Transalpina a nins viscolit şi s-a aşternut un strat de zăpadă de câţiva centimetri. În plus, vântul a pus la pământ un brad.

În Bucegi, cinci turişti – printre care şi un copil de zece ani – au luat-o la pas de la Piatra Arsă spre Sfinx. Ajunşi la Babele, oamenii nu s-au mai putut orienta din cauza viscolului şi, disperaţi, au cerut ajutorul salvamontiştilor. Sus pe platou, vântul împrăştia zăpadă cu peste 80 de kilometri pe oră.

Turiştii salvaţi povestesc că rafalele erau atât de puternice încât abia reuşeau să stea în picioare.

Marcel Titianu, Salvamont Dâmboviţa: „Aş recomanda turiştilor să se informeze înainte să parcurgă un traseu montan, să se intereseze referitor la vreme. Erau neechipaţi, nu aveau nici cauciucuri de iarnă.”

Vremea rea a adus polei pe Drumul Naţional 1, spre Sinaia. Iar drumarii au ieşit să împrăştie sare pe carosabil. Şi pe şoseaua care leagă Transilvania de Moldova au fost probleme. Doar şoferii care şi-au echipat maşinile pentru iarnă au putut înainta cu uşurinţă.

S-a intervenit cu utilaje şi pe Transfăgăraşan. Rău este şi în munţii Gilău, Rodnei şi Parâng – aşa că autorităţile le recomandă oamenilor să nu se aventureze în drumeţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.