Valurile de căldură, estimări îngrijorătoare

estimări alarmante

Chiar săptămâna trecută Spania s-a confruntat cu temperaturi foarte mari. Un val de căldură a cuprins peninsula iberică iar în termometre au fost peste 42 de grade la umbră. Valul de căldură s-a extins și a ajuns până în Italia, unde temperaturile au urcat spre 40 de grade. Și în Marea Britanie temperaturile au sărit peste pragul de 32 de grade chiar ieri 21 iunie, o situație ieșită din tipare pentru această zonă. Încotro ne îndreptăm?

Valurile mortale de caniculă vor afecta aproape jumătate din populația lumii până în 2100.

Aproape una dintre trei persoane suferă din cauza valurilor mortale de caniculă, iar procentul riscă să crească astfel încât aproape jumătate din populația lumii va fi afectată de căldura extremă până în anul 2100 chiar dacă nivelul de emisii de gaze cu efect de seră ce stau la baza schimbărilor climaterice va fi redus în mod considerabil, informează Fundația Thomson Reuters care citează un studiu publicat luni de o echipă de oameni de știință din Statele Unite.

În plus, dacă ritmul emisiilor de gaze cu efect de seră se va menține la nivelul actual, trei din patru persoane din lume vor fi afectate de valurile mortale de caniculă până la sfârșitul secolului, se mai arată în cercetarea publicată în jurnalul „Nature Climate Change”.
„Oamenii vorbesc la timpul viitor despre schimbările climaterice, însă ceea ce am înțeles din această lucrare este că acest lucru se întâmplă deja — și în mod evident va fi mult mai rău”, susține Camilo Mora, autorul principal al studiului și profesor de geografie la Universitatea Manoa din Hawaii.

Potrivit unor exemple ale cercetătorilor, până în anul 2100, orașul New York riscă să se confrunte cu circa 50 de zile cu temperaturi și umiditate situate peste pragul la care au fost înregistrate anterior decese. De asemenea, în orașele din sudul Statelor Unite, precum Orlando și Houston, valurile mortale de caniculă s-ar putea prelungi pe aproape toată durata verii.

Zonele tropicale, însă, se vor confrunta cu cel mai mare risc. În aceste regiuni temperaturile se situează deja la limita de pericol, iar temperaturile sunt ridicate aproape pe toată perioada anului, nu doar în timpul verii. (ziaruldemediu.com)