Venezuela: Trump se grăbește să recunoască liderul opoziției ca președinte – De ce

Juan Guaidó recunoscut nu numai de Trump, dar, de asemenea, și de către Canada, Brazilia și Argentina- Maduro îndeamnă susținătorii săi să „reziste cu orice preț”

Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaidó, și-a asigurat un sprijin internațional semnificativ, după ce s-a declarat (auto-proclamat) președinte interimar într-o tentativă de expulzare a lui Nicolas Maduro, în timp ce două nopți de tulburări au răvășit țara, cauzând moartea a 14 oameni.

Guaidó a fost rapid recunoscut de Statele Unite, Canada, Brazilia, Columbia și alți aliați din SUA în sud, în timp ce Uniunea Europeană a susținut că vocea poporului „nu poate fi ignorată”.

Donald Trump a avertizat că „toate opțiunile sunt pregătite”, dacă Maduro, care a făcut să lunece țara în autoritarism și ruină economică, va răspunde cu forța împotriva opoziției.

Vice-președintele Mike Pence a clarificat mai târziu că Statele Unite vor folosi „greutatea deplină a presiunii diplomatice și economice”. Oficialii americani au declarat că Statele Unite vor căuta modalități de a transfera activele venezuelane și veniturile din petrol către Guaidó și Adunarea Națională condusă de opoziție.

Maduro a răspuns sfidător, perturbând relațiile cu Statele Unite și ordonând tuturor diplomaților din SUA să părăsească țara în termen de 72 de ore.

„Apărăm dreptul la însăși existența republicii noastre Bolivariană”, a declarat Maduro simpatizanților săi în timpul unui miting din fața palatului prezidențial de la Miraflores din Caracas.

El le-a cerut să reziste „cu orice preț” și a numit o încercare de lovitură de stat orchestrată de „imperiul gringo pucist și intervenționist” și a numit dreapta ca fiind ”fascistă”.

„Ei intenționează să guverneze Venezuela de la Washington”, a strigat Maduro de la balconul palatului. „Vrei un guvern marionetă controlat de Washington?”

Guaidó a lăsat o declarație, cerând ambasadelor străine să-și păstreze diplomații în țară.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat ulterior că Statele Unite au respectat directiva dată de Guaidó și a ignorat ordinul lui Maduro de a-și retrage diplomații.

Parlamentarii din Rusia, un important aliat venezuelan, au criticat acțiunile SUA împotriva lui Maduro.

Statele Unite încearcă să desfășoare o operațiune de organizare a următoarei „revoluții a culorilor” din Venezuela – a declarat Andrei Klimov, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a camerei superioare a Parlamentului, folosind un termen pentru revoltele populare, liderii excomunicați din Georgia, Ucraina și Kârgâzstan.

Un alt membru al Comisiei, Vladimir Dzhabrailov, a declarat: „nu cred că îl putem recunoaște pe Guaido – este, în esență, o lovitură de stat”. De asemenea, Turcia, Cuba și Bolivia Evo Morales a oferit sprijinul lor pentru Maduro.

Într-o declarație, 11 din cei 14 membri ai blocului regional al grupului de la Lima au susținut începerea unei tranziții democratice în Venezuela și „de a organiza noi alegeri cât mai curând posibil”. Cele trei puncte forte ale grupului includ și Mexic, care a păstrat un principiu de non-intervenție sub președintele de stânga Andres Manuel Lopez Obrador.

Reprezentantul politicii externe a UE, Federica Mogherini, a cerut ca lucrul să înceapă cu alegeri libere și credibile, afirmând: „oamenii din Venezuela au invocat în mod masiv democrația și posibilitatea de a-și determina liber soarta. Aceste voci nu pot fi ignorate.”

Miercuri, mii de protestatari au înfundat străzile capitalei, Caracas, cu demonstrații suplimentare în întreaga țară.

Protestele au început când Guaidó, șeful Adunării Naționale, și-a ridicat mâna dreaptă și a spus: „Jur să-mi asum toate puterile președinției pentru a asigura sfârșitul uzurpării.”

”Venezuela protestează în timp ce doi lideri concurează pentru a deveni președinte-legislator”, a declarat că mutarea lui surpriză a fost singura modalitate de a salva Venezuela de la „dictatură” și de a restabili ordinea constituțională.

„Știm că acest lucru va avea consecințe”, a declarat Guaidó mulțimii triumfătoare. „Pentru a realiza această sarcină și pentru a restabili Constituția, avem nevoie de acordul tuturor oamenilor Venezuelei”.

Venezuela, bogată în petrol, este o pradă turbulențelor economice și politice, cu o inflație care face ca moneda Bolivar practic lipsită de valoare. Penuria de alimente și medicamente de bază de primă necesitate este accentuată, iar infracțiunile sunt larg răspândite.

Peste 3.000.000 de venezuelani au fugit, provocând consternare pe tot continentul.

Opoziția țării s-a luptat să găsească o strategie împotriva lui Maduro, cu toate acestea, și analizele experților au avertizat că mișcarea curajoasă a lui Guaidó a fost potențial periculoasă: opoziția poate să fi obținut recunoașterea internațională, dar nu are deloc controlul asupra organismelor de stat sau a forțelor de securitate.

________________________________________

Este un punct de cotitură pentru oamenii din Venezuela. Este foarte dificil să accepți dictatura lui Maduro, dar este la fel de dificil să vezi posibilul salvator de la ciuma dictaturii că te aruncă în brațele Statelor Unite lacome și ale aliaților săi, la fel de lacomi, pe resursele naturale ale țării.

O țară bogată și un popor tot mai sărac – asta pentru că unii vecini și geopolitica, sprijină ferm destabilizarea țării, anume, să-l sărăcească.

Este ușor de văzut de ce Trump se grăbește să recunoască auto-proclamatul președinte, știe că el va fi slujitorul său, de a servi interesele Statelor Unite.

Bunul samaritean al democrației, Trump-ipocritul, îi pasă puțin și deloc de popoarele lumii, vrea doar resurse pentru Statele Unite, de dragul unui dictator mascat în sinea-i! Unul care visează să fie președintele lumii!

Adevărat că nimeni nu vrea ca acest popor venezuelan să aibă o dictatură, și este sarcina doar a lui de a alege cine merge la putere și cine nu. Dar la fel de adevărat rămâne faptul că petrolul și resursele țării nu le poate poporul lăsa să iasă din țară la prețul impus de Statele Unite. Statele Unite trebuie să se îmbogățească cu propriile resurse, nu ale celorlalte țări!

Cineva va trebui să spună poporului american că nici un alt popor din lume nu-l vrea pe el drept gardian planetar, jandarmul lumii, să se hrănească din propriul său pământ, cu propriile mâini și să lase alte popoare să-și facă viața pe care o doresc, fără să susțină că numai ei știu ce e aia democrație. Lumea a văzut deja ce fel de democrație se află în SUA, o democrație fără drepturi și cu dreptatea mereu de partea celor bogați. O mascaradă!

Nu trebuie un Maduro poporului din Venezuela, dar nici atât un trădător al patriei un pupincurist al puterilor străine. Oamenii au nevoie de  un șef de stat patriot și cu adevărat democrat, care să asigură bunăstarea Venezuelei, nu a lui Trump! (sursa: constant report)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.