Viaţa este frumoasă când are culoare

Viaţa e scurtă, dar zilelele sunt lungi –  spunea Tatiana Stepa. Fiecare zi e o nouă viaţă, de unde poate şi hedonismul sau cultul lui Horaţiu ’’carpe diem’’. Cum reuşim ne păstrăm zâmbetul, când mulţi din jurul nostru plâng, de unde speranţă şi rezistenţă, într-o ţară plină de prejudecăţi, de superficialitate?
Cînd am întrebat prima dată o doamna de etnie romă de ce poartă încă straiele astea ciudate, colorate maxim, mi-a zis ’’Ca filtrăm lumina mîncaț’’.
Strămoşii noştri erau convinşi lumina, la care se adaugă mulţimea infinită de nuanţe ale celor şapte culori de baza, ne pot modifica atât starea psihică, dar şi echilibrul organic. Ştiau de atunci de cromoterapie, deşi nu o numeau aşa.
Cercetătorii şi-au pus şi ei întrebări cu privire la culori şi au ajuns la concluzia ’’întradevăr culorile au efecte puternice asupra psihicului”, căci, pînă la urmă, de la cap pleacă totul
Apropo de astenia de toamnă, roşul este culoarea recomandată, fiind asociată cu energia şi puterea; la nivelul circulaţiei o stimulează pe cea arterială, îmbunătăţeşte nivelul hemoglobinei din sânge.
Pe lîngă roşu, culori binefăcătoare sunt considerate, oranjul, violetul albastrul, galbenul şi verdele. Albastrul relaxează, scade tensiunea arterială, iar suferinzii de gripă se pot abona de pe acum la cumpărarea de lămpi cu lumina albastrăsau măcar purtarea de haine albastre, care reduc temperatura corpului în cazul febrei.

Deşi se povesteşte galbenul ar simboliza gelozia, ’’vracii’’ opinează îmbunătăţeşte tensiunea, digestia, ficatul, rinichii; o însănătoşire a acestor organe se face şi prin lumina galbenă.
Culoarea regală violet combate reumatismul, simplă vizionare a violetului echilibrează sărurile, elimina agresivitatea, frica, stimulează sistemul nervos şi face ca gelozia fie un sentiment uitat.
Verdele care e cel mai răspîndit şi la care ar trebui ajungem din “cutiile noastre” în 15 min de mers pe jos… reechilibrează organismul, fizicul cu psihicul, diminuează stresul, ce mai, calmant prin definiţie
Oranjul stimulează activitatea mentală, are efecte de revigorare a organismului, efecte benefice asupra rinichilor şi vezicii urinare, dar şi în bolile de inimă sau endocrine.
Suntem înconjuraţi de culori. De la maşina pe care o conducem, la pereţii casei în care locuim, de la hainele pe care le purtăm predominant la culorile preferate pentru hârtia de cadouri. O bluza în culori vii, o lampa într-o culoare potrivită, un perete mai fistichiu …24 de ore pe zi culorile sunt în jurul nostru. Şi e bine ştim ce efecte au şi profităm.
Nu plecaţi încă la cumpărături, staţi ne uităm pe lista, rămîn accesoriile de culori diferite şi, da, foarte bine, eşarfă de culoare roşie. Nu uitaţi treceţi şi dorinţele celor dragi, asortaţi-le cu un zîmbet cald şi o culoare cu efecte pentru împlinirea lor.