Video: Experiențe sau experimente inexplicabile – între parapsihologie și știință

parapsihologie

Fenomene paranormale sau trucuri? Probabil știința, pe zice ce trece, ne va servi noi și noi descoperiri prin care tot ceea ce astăzi pare paranormal să devină normal. Până atunci, vă invităm să vă delectați cu un material video creat de canalul youtube Teorii Incredibile, la care vă puteți abona aici:teorii incredibile

 

Termenul de parapsihologie (potrivit wikipedia) a fost utilizat pentru prima oară de germanul Max Dessoir în 1889. După americanul Joseph Banks Rhine (1895-1980) parapsihologia se definește ca o ramură a științei care detectează și analizează facultățile datorită cărora o ființă umană (chiar un animal) intră în contact cu mediul, sau chiar îl modifică, fără ajutorul simțurilor sau al mușchilor săi. Parapsihologia nu are suport în realitate, până acum nimic din ceea ce susține nefiind demonstrat științific.

Unele cercetări paranormale satisfac aceleași standarde de rigurozitate și publicabilitate ca și cercetările psihologice (de exemplu o semnificanță sub 0,05), cum ar fi cercetările prof.dr. Dick J. Bierman, care este în același timp doctor în fizică (specializat în mecanică cuantică), profesor universitar de psihologie (psihonomie, la Universitatea din Amsterdam), profesor universitar de parapsihologie (la Universitatea din Utrecht) și expert în tehnică de calcul (a elaborat programe de învățare asistată de calculator). De exemplu în de Boer și Bierman, „The roots of paranormal belief: Divergent associations or real paranormal experiences?” a scos în evidență un efect paranormal semnificant (și anume precogniție) prin mijloace de cercetare consacrate în psihologie, concluzia fiind că credința în paranormal se poate datora nu unor defecte de gândire sau anomalii psihice (cum cred psihologii mainstream) ci unor experiențe paranormale reale.

În această situație eticheta de pseudoștiință este aplicată parapsihologiei din convingere filosofică și nu din rigoare științifică.

Parapsihologia este subîmpărțită în două mari ramuri:

1. Percepțiile extra-senzoriale:

telepatia,
clarviziunea,
claraudiția,
precogniția,
postcogniția,
psihometria.

2. Capacitățile paranormale

psihokinezia (telekiezia),
pirokinezia,
experiențele extracorporale,
experiențele în apropierea morții,
reîncarnarea
capacitățile mediumice.

Fenomene predominant bioinformaționale, extra-senzoriale

1. telepatia – transmisia la distanță a gândului ca mesaj extrasenzorial

2. clarviziunea – „ceva” de natura unui vector necunoscut părăsește individul (în timp și spațiu) pentru a lua contact și cunoștință despre „altceva” și, reîntorcându-se, aduce mesajul informațional.

3. precogniția – ghicirea viitorului sau a unor fapte și lucruri ascunse.

4. retrocogniția (postcognitia) – ghicirea trecutului.

5. percepția dermato – optică – impresia senzorială transmisă de la distanță, telestezie

6. extracorporalitatea

7. radiestezia – capacitatea de a identifica resurse subterane.

8. interacțiuni om – plante, om – animale

9. înregistrarea gândurilor

10. fenomene la limita vieții

Fenomene predominant energetice

1. Transmutația atomică de slabă energie ( efectul Kervran)

2. poltergeist – mișcarea în spațiu a obiectelor fără o cauză depistabilă de oameni. Ar putea exista o legătură între fenomenul de poltergeism și comportarea anormală a câmpului magnetic înconjurător (observație rezultată din experimentări / observații /supraveghere efectuate de cercetători acreditați).

3. teleportația

4. levitația – ridicarea în spațiu prin alte forțe decât cele convențional – cunoscute (hipnoză, sugestie, telepatie, alte fenomene PSI).

5. telekinezia

6. raps

7. materializări

8. dematerializări

9. fotografii induse mental – efectul Fukuray –Ted Serious (tauthografie)

C. fenomene după pragul morții

1. transcomunicație (efectul Raudive)

2. mediumitate (spiritism)

3. apariții

4. fotografii ale spiritelor

5. fenomenul „déjà vu”

În psihiatrie clarviziunea este considerată drept halucinație. Același lucru este valabil pentru claraudiție.

Așteptăm să ne mărturisiți propriile voastre experiențe sau experimente ori întâmplări trăite dar …inexplicabile.