viitorul a fost deja?

Cultura este ceva mutabil… se îmbogățește dar se și subțiază, se transformă, în funcție de societatea în care se naște și evoluează.
După cum este definită în dicționare, cultura este: ,,totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoștințe universale temeinice. (Arheol.) Totalitatea vestigiilor vieții materiale și spirituale prin intermediul cărora se reconstituie imaginea unei comunități omenești din trecut. Ansamblu de activități și modele de comportament proprii unui grup social dat, transmisibile prin educație,, după dicționarul român sau  ,,complexul de cunoștințe intelectuale și al cunoașterii, necesar pentru formarea personalității individului, intelectual și moral; Educație, bogăție de cunoștințe și experiență dobândită prin studiu, scopul unei formări specifice într-unul sau mai multe domenii de cunoaștere, a obține o educație | au o cultură bună | o persoană de mare cultură | au o cultură literară solidă… …achiziții complexe, experiențe, comportamente care caracterizează tipul și gradul de dezvoltare a calității intelectuale și morale ale unui anumit mediu, unui anumit grup social, într-o anumită arie temporală | Cultura medievală | Cultura chineză | cultura greco-romană… …prin extensie, toți oamenii care sunt cu cele mai avansate intelectual, grup dintr-o societate dată ca fiind lumea culturii… … complex de cunoștințe referitoare la un domeniu al cunoașterii sau a unei culturi artistice, disciplină | Cultura științifică | Cultura clasică | culturii umaniste… …set de credințe, tradiții, norme sociale, practici, cunoștințe, produse literare și științifice, pe care le deține un întreg popor într-o anumită perioadă istorică și complexe instituții colective ale unui grup etnic – cultură patriarhală | Cultura industrială | cultura țărănească | culturi preistorice | culturi culturi scrise și orale…,, conform dicționarului italian.


Cultura este deci, caracteristica unei civilizații în care includem absolut toate obiceiurile, chiar și ceea ce consumăm sau cum.

Am folosit această introducere pentru a mă ajuta în cele ce urmează. Cultura actuală trăiește o nouă etapă evolutivă, post-industrială, virtualizată, super-tehnologizată, globalizată.
Oameni de știință atrag atenția și asupra mutațiilor pe care le suportă aspectul uman, oamenii de astăzi fiind sensibil diferiți de oamenii secolelor trecute, când corpul uman era expus diferit naturii și muncii, supraviețuirii. Se spune chiar faptul că, foarte curând, vom semăna cu acei aliens pe care îi vedem astăzi în filmele de science fiction.

Dar haideți să ne imaginăm cum va fi alimentația viitorului, vestimentația, coafura, relațiile dintre oameni și interacțiunile cu mediul. Și fiindcă am spus mediu, iată că noua morală se îndreaptă spre recăpătarea paradisului pierdut, salvarea ecosistemului, revitalizarea naturii. Oare așa o fi?
Chimizarea excesivă a solului, aerului, apelor, a produs mutații genetice, a dus la dispariția unor viețuitoare sau transformarea acestora. Chimizarea ne ajută să imagină alimentația de mâine unde probabil se va crea o pastă unică de bază compusă prin sinteză chimică din toate elementele nutritive necesare omului. Din această ,,pastă unică de bază,, se vor confecționa sute și mii de produse alimentare, dându-le forma, gustul, dorit. De la salata banală, fructele sau pulpele de pui, până la cotletele sau brânzeturile atât de savuroase… toate vor fi fabricate din acestă pastă, dându-li-se aspectul și gustul aferent, fiind nealterabile, ne mai necesitând conservare, fiind suficientă doar controlarea presiunii și a umidității, ori poate că nici atât.
Microorganismele, bacteriile, virușii, vor suferi mutații genetice, fiind nevoite să stea departe de mediul uman sau, cine știe, purtând un război crunt și decisiv umanității, căpătând ceea ce numim noi astăzi inteligență și mijloace moderne de luptă. O astfel de alimentație va produce schimbări inevitabile și corpului, determinând schimbări majore, de exemplu, micșorarea excesivă a abdomenului, a întregului aparat digestiv.
Alimentația viitorului astfel ,,rezolvată, care,  deși suficientă pentru toți, va schimba și relațiile dintre oameni care vor trăi  doar ca entități planetare, nicidecum cetățeni sau popoare. Populația planetei fiind împărțită pe caste,  generând acei paria care vor trăi izolați, răspândiți în afara ariilor locuibile, așa-zis civilizate, nutrindu-se cu reziduri… dar oare pasta unică de bază amintită mai sus, va lăsa și reziduri? Oare mediul, chipurile salvat, va avea funcțiile producerii de fructe, legume, vânat… necesare celor ziși paria? Probabil natura, astfel evoluată, va fi ostilă omului. Sau omul nu va mai face parte din ecosistem, din circuitul biologic cunoscut astăzi…

Îmbrăcămintea o putem imagina ca pe o pungă vidată și antiseptică, fiecare posedând o mașină de vidat și de plastifiat corpul său. Ori, tot atât de bine, posibil să apară îmbrăcămintea spot luminos, fiecare posedând un generator de lumină în care să se îmbrace, simulând holografic hainele…
Mutațiile pe care le vom suferi vor aduce cu ele și soluțiile adaptative, necesare supraviețuirii.
Cu un astfel de scenariu probabil lumea de mâine se poate considera dispărută. Apocalipsele se succed cu repeziciune. Am trăit chiar noi apusul generațiilor pe care le-am apucat din copilărie, lumea de atunci nu mai este.

(va urma)