Viitorul se întâmplă acum – s-a inventat o cască pentru ”scanat” creierul

O cască neobișnuită care poate fi purtată, și care „scanează” creierul, permițând efectuarea unor examene, altfel imposibile: este rezultatul unei cercetări coordonate de către Universitatea din Nottingham și descrisă în revista Nature. Dispozitivul este capabil să analizeze câmpul magnetic generat de neuroni chiar și atunci când pacienții, inclusiv copiii, sunt în mișcare. Potrivit oamenilor de știință, studiul deschide o nouă frontieră pentru diagnosticarea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinson.

Un studiu revoluționar – Scopul cercetătorilor este de a identifica mecanismele care permit neuronilor să „vorbească” unii altora, atunci când ne mișcăm. Până în prezent, echipamentul folosit pentru imagistica cerebrală a fost foarte greoi și a forțat subiectul să rămână complet nemișcat în timpul examinării. Noua cască ar cântări doar câteva kilograme și poate fi purtată în timpul oricărei activități, inclusiv somn și sport.

Pentru cei care suferă de epilepsie și Parkinson – marea noutate a tehnologiei, o colaborare între instituțiile britanice și americane, ca oportunitate fără precedent de a analiza oamenii care sufera de epilepsie si Parkinson. ”Până în prezent, au existat căști relativ confortabile pentru a măsura activitatea electrică a creierului, dar nu și magnetice“, a declarat Gareth Barnes, University College din Londra.

Senzorii pot fi plasați direct pe scalp, lângă cortexul cerebral. Principala dificultate tehnică pentru cercetători a fost anularea efectului „concurențial” al câmpului magnetic al Pământului. O provocare a fost câștigată datorită utilizării pulsațiilor laser și a unei structuri care „se descompune” atunci când întâlnește câmpurile magnetice ale neuronilor. Rezultatul? O sensibilitate de patru ori mai mare decât aparatele tradiționale.