Vineri 17 – Mafia: Totò Riina, boss al grupării Cosa Nostra, mort la spitalul din Parma

A murit în noaptea de joi spre vineri, 17 Noiembrie, Totò Riina, capomafia, bolnav de mult timp, în comă, la câteva zile după două intervenții chirurgicale. Ministrul Orlando a semnat joi un permis de vizită pentru copiii și soția acestuia.

De mult timp, șeful Cosa Nostra, originar din Sicilia, Corleone (Palermo) a fost spitalizat în unitatea de detenție a spitalului din Parma. Capomafia, care avea 87 de ani, a fost în comă la câteva zile după două intervenții chirurgicale. Arestat la 15 ianuarie 1993, după 24 de ani, cât a stat ascuns, Riina a fost considerat de anchetatori drept liderul necontestat al Cosa Nostra.

Riina săvârșea 26 de condamnări pe viață pentru zeci de crime și masacre, cum ar fi cea din New York Avenue, atacurile din ’92 în care au fost uciși Falcone și Borsellino și cele din ’93, pe continent.

Lui îi era atribuită alegerea de a lansa o ofensivă armată împotriva statului la începutul anilor 90. El nu a manifestat niciodată vreo formă de părere de rău pentru crimele comise. Chiar mai mult, cum trei ani, vorbind în închisoare cu un deținut, s-a lăudat cu uciderea lui Falcone și a continuat să amenințe magistrații. Ultimul proces în desfășurare, aflat încă în curs de desfășurare, a fost acela al așa-numitului stat mafiot, în care a fost acuzat că amenința organismul politic de stat.

Pentru judecători diagnosticul a fost declarat compatibil cu închisoarea – În iulie, tribunalul judecătoresc din Bologna a respins cererea de amânare a pedepselor de către avocații lui Riina. „capo dei capi” de la Cosa Nostra a rămas astfel în unitatea de detenție a spitalului din Parma. Judecătorii au considerat că deținutul de 87 de ani ar putea fi tratat în cel mai bun mod în spitalul amintit.

Abia joi, cu avizul pozitiv al procurorului național antimafia, și al administrației închisorii, ministrul justiției, Andrea Orlando, a semnat permisiunea de a fi vizitat de către copiii și soția lui Riina, știindu-se probabil că nu mai are mult de trăit. De fapt, la ora 03.37, în fatidica zi de vineri 17, zi considerată cu ghinion în Italia, Totò Riina și-a dat duhul și cine știe dacă ,,acolo,, unde merge se va întâlni cu sufletele celor răpuși de el!

Articolul precedentUn produs apicol uitat de lume
Articolul următorStop traficul auto la Roma, duminică, 19 noiembrie – sunt oprite chiar și mașinile euro 6
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno