Visul – experienţa plină de mister din viaţa noastră

A visa este una dintre experienţele cele mai misterioase şi interesante din viaţa noastră. În timpul erei romane unele vise au fost chiar prezentate Senatului Roman pentru analiză şi interpretare. Ei considerau că erau mesaje de la zei. În afară de aceasta este cunoscut faptul că mulţi artişti au primit idei creative în vise.

90% din vise le uităm

În termen de 5 minute de la trezire, jumătate din vis este uitat. În termen de 10 minute, 90% din vis poate fi uitat. Nu are importanţă că ne trezim cu faţa la fereastră sau ne trezeşte telefonul, creierul nostru este responsabil cu amintirea visului. Trebuie să stăm în linişte şi să ne concentrăm pe acea parte din vis care ne-o aducem aminte şi apoi ne va reveni în minte mult mai mult din tot visul.

Şi nevăzătorii visează

Oamenii care au devenit orbi după naştere pot vedea imagini în visele lor. Cei care se nasc orbi nu văd nici o imagine, dar au vise care implică alte simţuri: sunet, miros, atingere şi emoţie.

Toata lumea visează

Fiecare om visează (cu excepţia cazurilor de extremă tulburare psihologică). Dacă credeţi că nu visaţi – înseamnă pur şi simplu că deja aţi uitat ce aţi visat.

În visele noastre vedem multe chipuri cunoscute

Mintea noastră nu inventează chipuri – în visele noastre vedem chipuri reale ale oamenilor reali pe care i-am văzut în timpul vieţii noastre. Am văzut cu toţii sute de mii de chipuri de-a lungul vieţii, aşa că avem o sursă nesfîrşită de caractere pentru creierul nostru.

Nu toata lumea visează în culori

12% din oameni visează numai în alb şi negru. Restul visează în culori. Studiile făcute între anii 1915 -1950 au susţinut că majoritatea viselor erau în alb şi negru, dar aceste rezultate au început să se schimbe în anii 1960. În prezent numai 4,4% din visele celor sub vîrsta de 25 de ani sunt în alb şi negru. Cercetările recente au sugerat faptul că aceste rezultate schimbătoare pot fi legate de trecerea de la filmele alb-negru şi televiziune la
mass-media în culoare.

Visele sunt simbolice

Dacă visezi despre un anumit subiect, nu înseamnă de multe ori acelaşi lucru şi în realitate. Visele vorbesc într-o limbă profund simbolică.

Emoţiile

Cea mai frecventă emoţie a viselor este anxietatea. Emoţiile negative sunt mai frecvente decît cele pozitive.

Puteţi avea patru pînă la şapte vise doar într-o singură noapte

În medie, puteţi visa în fiecare noapte timp de 1-2 ore dar cu pauze şi în reprize. Se poate să vă treziţi din vis şi apoi să vă culcaţi la loc şi să aveţi imediat continuarea aceluiaşi vis. Sau puteţi visa mai multe lucruri diferite ca subiecte de viaţă.

Şi animalele visează

Studiile care au fost efectuate pe animale diferite, arată că şi ele visează. Un căţel cînd doarme, visează că aleargă. El îşi mişcă lăbuţele şi scoate sunete.

Mişcarea rapidă a ochilor (REM) în timpul somnului este o etapă normală a somnului caracterizată prin mişcări rapide ale ochilor. Somnul REM la adulţi ocupă de obicei 20-25% din totalul somnului, circa 90-120 de minute de somn pe noapte.

În timpul somnului REM corpul este paralizat printr-un mecanism din creier, în scopul de a preveni mişcările care au loc în vis. Cu toate acestea, este posibil ca acest mecanism să fie declanşat înainte, în timpul sau după somnul normal, în timp ce creierul se trezeşte.

Vis constitutiv

Uneori, în visele noastre auzim un sunet din realitate şi îl includem într-un fel în visul nostru. De exemplu, aţi putea visa că vă aflaţi într-un concert în timp ce fratele vostru se joacă la chitara în realitate.

Bărbaţii şi femeile visează diferit

Bărbaţii tind să viseze mai mult despre alţi bărbaţi. Aproximativ 70% dintre personajele din visul unui om sunt alţi oameni. Pe de altă parte, visul unei femei conţine aproape un număr egal de bărbaţi şi femei. În general, bărbaţii au mai multe emoţii agresive în visele lor decît lotul feminin.

Vis precognitiv

Rezultatele sondajelor indică faptul că între 18% şi 38% dintre oameni au avut cel puţin un vis precognitiv şi 70% au experimentat un deja vu. Ponderea persoanelor care cred în visul precognitiv este chiar mai mare – variind de la 63% la 98%.

Visele premonitorii

Mai sunt şi vise premonitorii. Cu cît nivelul nostru de credinţă este mai mare, cu atît primim semnale de sus în visele noastre. Putem visa lucruri de care să ne ferim sau unele lucruri care se pot întîmpla a doua zi, atît despre noi cît şi despre cei din jurul nostru. Dumnezeu ne trimite semne în vis şi putem şti exact ce ni se întîmplă. Dar, relaţia noastră cu divinul trebuie să fie una foarte bună. Putem fi ajutaţi deseori să nu facem un anumit lucru şi asta ni se arată în vis; să nu semnăm un act, să nu urcăm într-un avion pentru că se poate prăbuşi etc. sau putem afla sexul copilului care se va naşte, ori pe cel/cea cu care ne vom căsători ş.a.m.d.