vitamine varsta a treia
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

După vârsta de 50 de ani, vitaminele și suplimentele alimentare vă ajută să vă mențineți vigoarea și energia și chiar să trăiți mai mult, scrie prevention.com.

«Există unele substanțe nutritive, cum ar fi calciul și vitamina D, care sunt esențiale pentru femeile de peste 50 de ani», spune purtătorul de cuvânt al Asociației Americane de Dietetică, Roberta Anding.

Totuși, unele suplimente pot fi dăunătoare dacă luați mai mult decât doză recomandată. Excesul de calciu din organism poate crește riscul să faceți pietre la rinichi, iar tensiunea arterială poate scădea periculos de mult din cauza unor cantități prea mari de magneziu în corp.

Vitamina D
Puteți reduce riscul de îmbolnăvire de cancer esofagian, de colon, sau de cancer la sân cu 30-50% doar printr-un consum suficient de vitamină D, spune doctorul Michael F. Holick, profesor la Școală de Medicină de la Universitatea din Boston. Vitamina D inhiba creșterea celulelor canceroase și, de asemenea, activează sistemul imunitar astfel încât acesta să poată luptă împotrivă infecțiilor.

Mai puțin de 10% din femeile peste 50 de ani își iau doză recomandată de vitamina D din alimente, spune Holick. Surse bune sunt gălbenușurile de ou, peștele gras (somonul sălbatic) și produsele alimentare fortificate, cum ar fi laptele și cerealele. Puteți, de asemenea, crește nivelul de expunere la soare, care este transformat în vitamina D la nivelul pielii, dar odată cu trecerea timpului, capacitatea organismului de a produce vitamina D de la lumina soarelui scade.

Doza corectă este de 1000 micrograme pe zi. Doza zilnică recomandată de vitamina D întărește mușchii și alină semnificativ durerile de oase și musculare la aproximativ jumătate din femeile care au aceste simptome.

Calciu
Mineralele mențin oasele puternice și sunt vitale pentru funcționarea normală a mușchilor și a nervilor. Țesutul osos se descompune mai repede decât se poate construi, de aceea aveți nevoie de suplimente de calciu.

Doza recomandată  este de până la 500 mg de două ori pe zi, chiar dacă luați deja un medicament pentru osteoporoză. Studiile privind eficiența medicamentelor împotriva osteoporozei (Fosamax, Actonel și altele) au fost realizate pe femei care luau și suplimente de calciu. Medicii nu știu încă dacă aceste medicamente funcționează dacă nu sunt asociate cu calciu, a spus profesorul Adriane Fugh-Berman de la Georgetown University Medical Center.

În plus, unele studii arată că suplimentele de calciu reduc riscul de a dezvoltă polipi care pot duce la cancerul de colon.

 Magneziu
Un studiu pe care îl fac în prezent cercetătorii de a Harvard a descoperit că, în cazul femeilor care au un nivel adecvat de magneziu, riscul de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2 scade semnificativ.

Cercetările în domeniul sănătății au constatat că deficiența de magneziu fost mult mai frecventă la persoanele în vârstă decât la tineri, deoarece, odată cu vârsta, corpul absoarbe mai greu aceste suplimente din alimente. În plus, medicamentele diuretice și antibioticele afectează capacitatea organismului de a fixa această substanță în corp.

Luați zilnic până la 350 miligrame de multivitamine. În cantități mai mari, aceste suplimente pot provocă diaree la unele persoane. Cercetări preliminare arată că suplimentele de magneziu pot ajută, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale.

 Vitamina B
Unele studii sugerează că vitaminele B6, B12 și acidul folic pot reduce riscul bolilor de inimă și de accident vascular cerebral, spune doctorul David L. Katz, directorul Centrului de cercetare de la Universitatea Yale.

Între 10 și 20% din americani mai în vârstă nu pot absorbi bine vitamina B12 din alimente, arată studii recente. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, cantitatea de acid din stomac se diminuează și trebuie înlocuită cu vitamina B12 din alimente.

Doză corectă: 400 micrograme de acid folic, 1,5 miligrame de vitamină B6 și 2,4 micrograme de vitamină B12. Bătrânii care prezintă semne de demența ar trebui să își facă analize că să observe care este nivelul de vitamină B12 din sânge. «Este rar, dar uneori demența poate fi cauzată de un deficit de vitamină B12 și în aceste cazuri ea se poate vindeca», spune doctorul Susan S. Percival, profesor de științe nutriționale la Universitatea din Florida.

 Suplimente alimentare care trebuie evitate

 Fierul
După o anumită vârstă, femeile nu mai pierd fier în fiecare luna atunci când sunt în perioadă de menstruație. Astfel, pentru femeile de peste 50 de ani se recomanda să nu consume mai mult de opt miligrame de fier pe zi. Această cantitate poate să fie luată din alimente precum carnea, ouăle, peștele, fructele uscate sau fasolea.

Excesul de fier din organism poate provocă greață, oboseală și dificultăți în respirație. Mai rău, depozite de fier cresc riscul bolilor de inimă.

 Vitamina A
Beta-caroten-ul, substanță care se găsește în legumele colorate (morcovi, suc de fructe, broccoli, roșii)  este transformat de organism în vitamina A. Doza zilnică recomandată de vitamina A poate fi obținută dintr-o cană de legume fierte, de aceea cazurile de deficiență de beta-caroten sunt rare.

Experții avertizează oamenii să nu ia suplimente de vitamina A sub formă de pastile, ci să consume fructe și legume. Studiile arată că suplimentele pot crește riscul de cancer, în special la fumători.

Este bine să luați până la 10000 micrograme de vitamina A pe zi, deoarece o cantitate mai mare poate provocă leziuni hepatice.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •