VREMEA: 28 februarie – 6 martie, BURIAN ”atinge” și Italia

EVOLUȚIA PROBABILĂ în perioada 28 FEBRUARIE-06 MARTIE – În ultimul timp, am renunțat, nu pentru că nu erau importante, scenariile propuse de modelele matematice de prognoză, și ne-am concentrat pe identificarea scenariilor meteorologice legate de manevrele atmosferice complexe. Acum, bine,  trebuie să luăm ca fiind necesare hărțile prognozate.

Vorbim despre îngheț, vorbim despre gerul tipic Rusiei și al Europei de Est, care, în plus, fusese deja previzionat. Va fi implicată direct Italia?

În acest moment vă putem spune că, de aici până în prima săptămână a lunii martie, confirmăm ”scenarii de iarnă adevărată” purtate în majoritatea regiunilor noastre. Va fi rece, chiar foarte frig, probabil că vom avea vreme rea și nu va fi lipsă de zăpadă chiar și la altitudine mică, până și în câmpie.

În ultimii ani, situațiile de vreme extremă par să se înmulțească. Iarna trecută a fost ușoară și uscată, apoi, în primăvară, am resimțit câteva valuri de frig, în timp ce în vara trecută, undele de căldură repetate au produs seceta cu efectele pe care le știm.

Apoi, am avut o toamnă și… o iarnă (încă în desfășurare) care au prezentat diverse anomalii climatice și aici, acum, este prognoza a ceea ce ar putea fi un eveniment meteorologic extraordinar, ca intensitate și extindere.

Cele două ipoteze nu se schimbă: Ger la nord de Alpi, îngheț în mai toată Italia. Practic, acestea pot fi rezumate după cum urmează, ținând seama de rolul principal al presiunilor înalte. Vom resimți structurile anticiclonale la latitudini nordice, forțând masele de aer rece să se extindă și pe longitudine.

Una dintre aceste structuri ar fi trebuit normal să se fi poziționat între Scandinavia și Regatul Unit, prin amplitudinea sa și eventuala joncțiune cu masele de curenți ale Insulelor Azore de care, acum, va depinde traiectoria masei de aer rece, coborând spre zonele mediteraneene.

TENDINȚA CLIMATICĂ DE PE TERMEN LUNG – Ce să ne așteptăm atunci? Să presupunem că Italia se va lupta cu o structură de depresiune, însă va fi alimentată de aer rece care ar putea deveni geroasă și ar produce zăpadă și la altitudine mai mică. Regiunile cele mai expuse riscului, în momentul de față, ar părea a fi cele situate în Nord și Centru, în timp ce Sudul ar putea, totuși, să fie mai blând afectat. Dar… cum aerul înghețat va fi împins mai mult spre sud, atunci, firește, și Sudul va fi atins, chiar dacă nu în aceeași măsură.

ÎN CONCLUZIE: Ceea ce este prezentat de elaborările previzionale este ceva cu adevărat impresionant, rar în felul lui. În Italia, valul înghețului de la sfârșitul lunii februarie 2018 va fi citat în următorii ani ca fiind drept unul dintre cele mai intense și mai extinse.

Pentru meteo pe întreaga planetă în timp real puteți accesa legătura pe care o avem permanent atașată paginii VREMEA a ziarului nostru Vocativ Plus: ÎN TIMP REAL