Web hosting sau găzduirea unui site – ”experimente” sau experiență, bine de știut”

italia

Astăzi m-am decis să vă destăinui o experiență personală legată de găzduirea web.

Hosting-ul sau găzduirea web este firma care deține serverul pe care este instalat și propagat pe internet site-ul, blogul sau magazinul tău online, de altfel, orice site găsim accesibil pe net are o gazdă.

Vi s-a întâmplat să doriți să intrați pe un site și vi s-a semnalat din browser (chrome, mozilla, opera, safari, IE sau altele) că site-ul nu este accesibil sau cu mesaje de eroare cifrate? Ori că acel site este ”periculos” sau certificatul SSL de neîncredere? Ei bine, cum nu toți ne pricepem la nivel profesionist la toți limbajul lumii virtuale, să nu mai vorbim de cel IT, tindem să credem că site-ul dorit chiar este dispărut sau periculos când, de fapt, problema stă adesea în hosting, în server.

Haideți să intrăm în tema de astăzi:

Dacă vreți să vă deschideți un blog simplu, fără pretenția să fie foarte accesat, un mic magazin online unde să vă vindeți cartea de autor sau micile obiecte create artizanal în casa voastră ori alte obiecte, sau dacă vreți doar o pagină de prezentare, nu este nevoie să vă alegeți o găzduire scumpă și cu toate utilitățile  dobândite de avansul tehnologic al IT-ului, deci nu cheltuiți prea mult, ba chiar puteți folosi găzduiri free, gratuite, ori platforme gen wordpress.com

Însă, dacă doriți să deschideți un site pentru ziar sau revistă online, platforme sociale, forum, jocuri online, filme, muzică, radio sau tv online, vreun blog de mare impact sau un magazin online cu game vaste de produse adresându-se unui public larg sau unei teritorialități globale, altfel stă treaba cu găzduirea, aveți nevoie de un host de înalt profesionalism și capacitate.

Inițial am deschis o serie de site-uri, începând cu bloguri, apoi am trecut la librărie online, radiouri online, ajungând la reviste și ziare online.

Am preferat găzduire în România, dat fiind faptul că site-urile mele se adresau preponderent utilizatorilor (vizitatorilor) din România.

Am parcurs diverse etape, învățând ce înseamnă să ai hostul potrivit nevoilor tale.

Am folosit găzduire la firme intermediare, mici și fără multă experiență sau capacitate pe server ori servicii și, desigur, la un preț modic fiindcă …nici nu îmi trebuia mai mult!

Dar când am trecut la ziarul online care a devenit foarte traficat, concomitent cu dezvoltarea radioului online pe trei canale simultane, am trăit ”disperarea” faptului că vizitatorii îmi semnalau inaccesibilitatea pe site-uri sau că radiourile se întrerupeau frecvent ori că realizatorii radio întâmpinau dificultăți de emisie ceea ce îi dezamăgea și îi mâna să renunțe la radio!… Mai mult, un mic atac la server a dat peste cap nu doar ziarul, ci și alte site-uri găzduite pe server împreună.

Un vizitator care accesează site-ul tău o dată și îl găsește închis ori blocat sau cu avertizări de ”site periculos”,  o a doua oara greu te mai poți aștepta că se va întoarce să mai clicheze pe link-ul tău! Are și dreptate!

Astfel, am apelat la ”zeul” Google pentru a afla cât mai multe despre servere, găzduire, și tot ce presupune tehnologia propagării site-urilor și parametrii necesari în funcție de ceea ce aș avea de făcut pentru fiecare site în parte. Cum s-ar spune, am trecut la învățat!

Am avut norocul să întâlnesc tineri care se ocupă cu hosting-ul în România care, chiar dacă nu au capacitate hard, adică bani să-și cumpere aparatura performantă, au însă seriozitate și se pricep la treabă, sunt amabili și răbdători. Astfel de tineri am întâlnit fie la ForceSP.ro sau la HZone.ro

Însă aceste două firme, chiar dacă au personal foarte de treabă, nu au încă forța găzduirii unui ziar online de foarte mare trafic și astfel, am apelat la una dintre cele mai mari firme din lume, Siteground, deja lucrurile stau altfel, nu doar că au aparatură de ultimă generație și o capacitate fantastică, nu doar gama completă de servicii în ce ține de profilul hosting, au și echipă foarte numeroasă de profesioniști gata să-ți ofere asistența necesară nonstop. Iar dacă se ivește vreo problemă pe care asistentul de serviciu să nu o mai fi întâlnit, are cu cine să se consulte și să afle soluția, fiindcă face parte dintr-o echipă foarte mare. Dar, mai întâi de toate, are cu ce!… Tehnica implementată, partea hard dar și cea soft, sunt la nivel maxim și firma se adaptează imediat când apare ceva și mai performant, fiindcă au bani!

De când am mutat acele site-uri care necesitau putere de trafic pe Siteground, s-a resimțit imediat forța și, finalmente, ziarul meu online putea fi nonstop accesat de sute de mii de vizitatori simultan. Așa da treabă!…

Celelalte site-uri, care nu nu cer o solicitare de vârf, le-am păstrat găzduirile din România, fiindcă acei tineri români merită respectul, chiar dacă se află la început de drum, vor crește prin încrederea pe care le-o acordăm, notabilă este seriozitatea muncii lor și asta ne face încrezători că în România nu este chiar totul pierdut și că generațiile viitoare își conștientizează resursele, moștenirea primită (aici mă refer și la belele lăsate de generațiile trecute sau ”pe trecutele”!) și vor face un drum în viață așa cum merită.

După cum vedeți, am evitat să vă arunc în noianul de expresii specifice IT, limitându-mă la cele inevitabile, asta pentru că nu pe toți vă interesează argumentul iar pe cine chiar interesează îl sfătuiesc să își facă un plan serios asupra a ceea ce dorește să facă prin deschiderea unui site: ce va conține, cărei categorii se încadrează, cui i se adresează, cât de traficat și-l dorește și astfel să opteze pentru cel mai potrivit host. Pentru mine hostul cel mai bun este acesta a cărui reclamă o tot vedeți pe ziar. Nu uitați, informați-vă temeinic ori de câte ori porniți nu doar un site, ci și un drum, o afacere, o acțiune… Informația corectă și uneltele sunt trei sferturi din meserie! Hai să aveți spor în cele bune… (Apropo de reclamă, încă nu m-a plătit siteground să îi fac publicitate, ce am zis aici este din entuziasmul pentru serviciile găsite la ei.)