WhatsApp – descoperit un virus periculos care spiona utilizatorii

Hackerii au reușit să instaleze de la distanță un software de supraveghere pe telefoane și alte dispozitive, folosind o vulnerabilitate majoră în aplicația de mesagerie WhatsApp.

WhatsApp, care este deținut de Facebook, a declarat că atacul a vizat un număr anume selectat de utilizatori și a fost orchestrat de „un actor cibernetic avansat”.

Atacul a fost dezvoltat de firma de securitate israeliană NSO Group, potrivit unui raport în Financial Times.

Luni WhatsApp a îndemnat toți utilizatorii săi să-și actualizeze aplicațiile ca o măsură de precauție suplimentară. Atacul a fost descoperit pentru prima dată la începutul acestei luni.

Atacatorii au folosit funcția de apelare vocală a aplicației WhatsApp pentru a suna dispozitivul unei ținte. Chiar dacă apelul nu a fost preluat, software-ul de supraveghere s-ar fi instalat iar apelul ar fi dispărut de la sine din jurnalul dispozitivului.

„Atacul are toate semnele distinctive ale unei companii private care funcționează guvernelor serviciile spyware”, a declarat compania luni într-o notă document de informare pentru jurnaliști.

Într-o declarație, grupul israelian a spus: „tehnologia NSO este licențiată la agențiile guvernamentale autorizate pentru unicul scop de combatere a criminalității și terorismului”.

„În nici un caz nu s-ar implica NSO în operarea sau identificarea obiectivelor de spyware prin intermediul tehnologiei sale, care este folosită exclusiv de către agențiile de informații și de aplicare a legii. NSO nu ar putea folosi tehnologia sa pentru a ataca o persoană sau organizație.”

Cine a fost vizat?
WhatsApp a spus că este prea devreme pentru a ști cât de mulți utilizatori au fost afectați de vulnerabilitatea, deși a adăugat că atacurile suspectate au fost extrem de bine țintite.

Potrivit celor mai recente cifre ale Facebook, WhatsApp are în jur de 1,5 miliarde de utilizatori din întreaga lume.

„Ei sunt capabili de a infecta telefonul dvs.”, a spus Danna Ingleton, director adjunct al programului pentru Amnesty Tech. Ea a spus că au fost dovezi că instrumentele au fost utilizate de unele regimuri pentru a spiona activiști proeminenți și jurnaliști aflați sub supraveghere.

Marți, un tribunal din Tel Aviv va audia denunțul făcut de Amnesty International care solicită Ministerului Apărării din Israel să revoce licența grupului NSO pentru exportul produselor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.