Wi-fi gratuit într-un program european

WiFi4EU: Internet wireless gratis în piețe, parcuri, spitale din România și celelalte state UE, într-un program european de 120 de milioane de euro
Uniunea Europeană ar urmă să bage 120 de milioane de euro într-un program în programul WiFi4EU, prin care își propune să ofere acces gratuit la internet wireless în piețe, parcuri, spitale și alte spații publice de pe întreg cuprinsul Uniunii Europene, inclusiv România.

Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană au ajuns luni seară la un acord politic privind inițiativă WiFi4EU și finanțarea acesteia care sprijină instalarea hotspoturilor publice gratuite în comunitățile locale din UE-a informat executivul comunitar, într-un comunicat remis StartupCafe.ro

„Fiecare sat european și fiecare oraș vor avea acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre ale vieții publice, până în 2020”-a afirmat președintele CE, Jean Claude Juncker.

Vicepreședintele CE responsabil cu piață unică digitală, Andrus Ansip, a spus că inițiativă WiFi4EU va îmbunătăți în special conectivitatea acolo unde accesul la internet este limitat.

„WiFi4EU este un prim pas binevenit, dar este nevoie de mult mai mult pentru a realiză conectivitate de mare viteză pe întreg teritoriul UE-cum ar fi îmbunătățirea coordonării la nivel european a spectrului și stimularea investițiilor în rețelele de capacitate mare, de care Europa are nevoie”, a spus Ansip.

Acordul politic include un angajament al celor trei instituții decidente în UE, de a garanta că o sumă totală de 120 de milioane de euro va fi alocată pentru a finanță echipamentul pentru servicii gratuite Wi-Fi în 6.000-8.000 de localități din toate statele membre. Sursele specifice ale finanțării vor fi finalizate în cadrul discuțiilor legislative actuale privind revizuirea actualului cadru financiar multianual al UE.

Autoritățile locale vor putea solicita finanțare odată ce sistemul va fi pus în funcțiune, a subliniat CE.

În practică, autoritățile publice locale (municipalități sau grupuri de municipalități) care doresc să ofere Wi-Fi în zone în care nu există încă o ofertă publică sau privată similară vor putea solicita finanțare printr-un proces simplu și non-birocratic, mai promite CE.

O subvenție alocată sub formă de vouchere va fi utilizată pentru achiziționarea și instalarea echipamentului de ultima oră, adică puncte locale de acces fără fir, în timp ce autoritatea publică va acoperi costurile de funcționare ale conexiunii în șine.

Anunțata de președintele Juncker, în septembrie 2016, inițiativă WiFi4EU face parte din revizuirea ambițioasă a normelor UE în domeniul telecomunicațiilor, care include noi măsuri pentru a răspunde nevoilor de conectivitate din ce în ce mai mari ale cetățenilor europeni și pentru a stimula competitivitatea Europei. (ziuanews.ro)