Wildlife Photographer of the Year la Muzeul de istorie naturală din Londra

13

Muzeul de istorie naturală din Londra este un muzeu care prezintă o gamă largă de exemplare din diferite segmente ale istoriei naturale. Muzeul găzduiește specimene de viață și pămînt, cu o vastă colecţie, însumînd aproximativ 80 de milioane de articole în cadrul a cinci colecții principale: botanică, entomologie, mineralogie, paleontologie şi zoologie.

Muzeul este un centru de cercetare de renume mondial, specializat în taxonomie, identificare și conservare. Instituţia de renume mondial, cu o activitate de cîteva sute de ani, a strîns multe colecții de o mare valoare istorică și științifică, cum ar fi exemplarele colectate de Charles Darwin.

Muzeul de istorie naturală organizează în fiecare an un concurs de fotografie, numit Wildlife Photographer of the Year, la care invită fotografi din toată lumea să pună natura în cadru. Indiferent dacă sînt tineri, bătrîni, profesioniști sau amatori, se doreşte să se vadă o muncă care ridică gradul de conștientizare a frumuseții și fragilității lumii naturale.

Concursul din 2016 a fost cel mai competitiv faţă de cele din alţi ani, atrăgînd aproape 50 000 de înscrieri, profesioniști și amatori din 95 de țări.

Judecată de un grup de experți internaționali, imaginile cîștigătoare sînt selectate pentru creativitatea, originalitatea și excelența tehnică.

Wildlife Photographer of the Year l-a avut pe primul loc pe Tim Laman din SUA

Tim este un biolog și un fotojurnalist al faunei sălbatice. El are reputația că se întoarce din sălbăticie cu fotografii aproape imposibile. Cercetarea sa de pionierat în baldachinul tropical a condus la un doctorat la Universitatea Harvard și la primul din multe articole pentru revista National Geographic. Opera sa a adunat numeroase premii, mulțe dintre ele ca Wildlife Photographer of the Year.

Fotografia care a luat premiul cel mare are o poveste. Ea se numeşte

Viaţa intrinsecă

Urcînd în copac, un tînăr orangutan se întoarce de pe o recoltă de smochine. Tim știa că se va întoarce. După trei zile de cățărare în sus și în jos, el a ascuns mai multe camere în baldachin, declanșîndu-le de la distanță de la sol, cînd a văzut că apare orangutanul.
Cunoscuţi şi ca grădinarii pădurii, orangutanii din Borneo sînt extrem de inteligenți. La fel ca și oamenii, aceștia formează grupuri diferite care prezintă comportamente și tradiții unice. Orangutanii din Borneo au fost văzuți folosind frunze drept şerveţele pentru a-şi șterge bărbiiile, şi-au construit apărători de soare, chiar şi umbrele din frunze pentru ca locul lor de dormit să rămînă uscat atunci cînd vin ploile tropicale.

„O poveste vitală este capturată într-un cadru remarcabil, pe măsură ce acest orangutan urcă în copac, în habitatul său, care este în continuă scădere. Povestea este binecunoscută, dar aveam nevoie de o fotografie extraordinară, ca aceasta, pentru a aduce povestea în prin plan. Ea ne atinge inimile și mințile – și ar putea ajuta la susținerea acțiunilor de stopare a distrugerii”, a comentat Lewis Blackwell, președintele juriului.

Alte fotografii din portofoliul lui Tim Laman

Wildlife Photographer of the Year l-a avut pe primul loc la secţiunea Tînăr Fotograf ,15-17 ani pe Gideon Knight, Marea Britanie.

Interesul lui Gideon pentru natură a început în grădina sa de acasă și s-a dezvoltat în parcul său local și mai departe. Din primul moment el a acordat atenție naturii. Lumea naturală a reușit să îl uimească. El speră să aibă un viitor în conservare, ca fotograf de viață sălbatică, care să contribuie la creșterea gradului de conștientizare prin fotografie.

Şi această fotografie are o poveste. Ea se numeşte

Luna şi cioara

Stînd pe o bancă în parc şi privind copacul din faţa lui, a simţit puterea naturii în crengile lui şi „l-au făcut să se simtă aproape supranatural, ca într-un basm”. Pasărea se mișca, şi astfel se mişca şi silueta Lunii. În cele din urmă, Gideon a transformat un moment obișnuit în ceva magic.
Ciorile îşi construiesc cuiburi împreună cu partenerul de viaţă şi îşi îngrijesc puii împreună. Nefiind păsări sociabile, ele sînt extrem de teritoriale. Foarte inteligente, s-au adaptat bine pentru a trăi pe lîngă oameni, jucînd un rol important în ecosistemul urban.

„Dacă o imagine ar putea fi o poezie, ar fi așa. Cioara foarte inteligentă și foarte utilă este o creatură rar iubită. Aici se transformă într-o imagine a frumuseții, într-o compoziție perfectă. Imaginea descrie ceea ce caută judecătorii – o nouă observație asupra lumii noastre naturale, însoțită de fler artistic” , a comentat Lewis Blackwell, președintele juriului.

Alte fotografii din portofoliul lui Gideon Knight

Alţi fotografi care au participat la Wildlife Photographer of the Year şi au luat premii:

Daisy Gilardini – Elvetia

Simon Tassell – Marea Britanie

Marsel van Oosten – Olanda

Audun Rikardsen – Norvegia

Carlos Perez Naval – Spania

Michael AW – Australia

Yongkang Zhu, China

Jérémie Villet – Franţa

Etienne Francey – Elveţia

Zsolt Kudich – Ungaria

Sergey Gorshkov – Rusia

Sursa foto:nhm.ac.uk/wpy

 

Facebook Comments