Zăpada sângerie invadează Antarctica – un fenomen neobișnuit?

„Zăpada sângerie” invadează Antarctica

Algele roșii din spatele fenomenului este perceput ca un  feedback al încălzirii, au avertizat cercetătorii.

Este vara în Antarctica, ceea ce înseamnă că se înregistrează temperaturi ridicate, se topește calota glaciară și – într-un simbol foarte dur al schimbării climatului nostru – niște zăpadă roșie ca de sânge a fost pulverizată peste peninsula Antarctică.

În ultimele săptămâni, gheața din jurul bazei de cercetare Vernadsky a Ucrainei (situată pe insula Galindez, în largul celei mai nordice peninsule a Antarcticii) a fost acoperită de ceea ce cercetătorii numesc „zăpadă de zmeură”.

O postare pe Facebook a Ministerului Educației și Științei din Ucraina arată scena în detaliu: fâșii de roșu și roz care sfâșie marginile ghețarilor și se întrepătrund în câmpiile înghețate.

Acest sânge (sau „gem” cum îl numesc bizarii) este de fapt un tip de alge cu pigment roșu numit Chlamydomonas Chlamydomonas nivalis, care se ascunde pe câmpurile de zăpadă și munți din întreaga lume. Algele prosperă în înghețarea apei și petrec iernile latente în zăpadă și gheață; când vine vara și zăpada se topește, algele înfloresc, răspândind spori roșii similare cu florile.

Acest fenomen, pe care Aristotel l-a observat încă din secolul al III-lea î.e.n., este cunoscut sub numele de „zăpadă de pepene verde”, „zăpadă de sânge” și o serie de alte nume mai puțin poetice.

Culoarea roșie a fenomenului provine din carotenoizi (aceiași pigmenți care fac dovleceii și morcovii portocalii) în cloroplastele algelor. În plus față de nuanța lor însângerată, acești pigmenți absorb și căldura și protejează algele de lumina ultravioletă, permițând organismelor să se adune sub efectul razelor soarelui de vară, fără riscul de mutații genetice.

Este bun pentru alge, dar nu excepțional pentru gheață. Potrivit cercetătorilor ucraineni, este ușor pentru aceste înflorituri să dea drumul unei bucle de feedback încălzirii și topirii.

„Florile de zăpadă contribuie la schimbările climatice”, a scris echipa în postarea de pe Facebook. „Datorită culorii roșii crimson, zăpada reflectă mai puțin lumina soarelui și se topește mai repede. Drept urmare, produce alge din ce în ce mai strălucitoare.”

Cu cât mai multă căldură absoarbe algele, cu atât se va topi mai rapid gheața din jur. Cu cât se topește mai multă gheață, cu atât algele se pot răspândi mai repede. La rândul său, aceasta duce la o încălzire mai mare, mai multă topire și mai multă înflorire a algelor.

Un proces de feedback similar duce la înflorirea algelor mai ales în oceanele din întreaga lume, dând naștere unor scene suprarealiste, cum ar fi o invazie de spumă de mare în Spania și „lacrimi” bioluminescente albastre care se agață de coasta chineză.

În timp ce zăpada de pepene verde există de milioane de ani, algele înfloresc la căldură, ceea ce înseamnă că, probabil, ne putem aștepta să vedem mai multe evenimente ca aceasta în timp ce schimbările climatice se desfășoară vertiginos. Sursa: livescience.com

Antarctica este regiunea polară din sudul Pământului care cuprinde continentul Antarctida și porțiunile sudice din oceanele limitrofe. Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, aproape în întregime la sud de cercul polar antarctic și este înconjurată de Oceanul Antarctic.

Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață, după Asia, Africa, America de Nord și America de Sud. Aproximativ 98 % din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km. Potrivit wikipedia.

Conform unei estimări făcute de NASA în 2015, gheața Antarcticii s-ar putea topi în cel mult 20 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.