Zeci de mii de maghiari au protestat împotriva lui Viktor Orbán

Zeci de mii de maghiari au protestat împotriva lui Viktor Orbán, la numai câteva săptămâni după ce partidul său populist Fidesz a obținut o majoritate puternică, reînnoind puterea sa până în 2022. Acești militanți pro-democrație merită cu siguranță solidaritate și sprijin practic din partea oamenilor care se ocupă de Europa. În același timp, este important să ne uităm mai îndeaproape la ambițiile regionale mai largi ale lui Orbán.

Încă nu știm cât de departe va merge Orbán în politicile sale. Semnele de presiune mai mare asupra ONG-urilor sunt puțin liniștitoare. Orbán, de asemenea, are unele viziuni asupra geopoliticilor schimbătoare ale Europei și notăm faptul că politicienii de extremă dreaptă de pe întreg continentul l-au salutat pentru reînnoirea mandatului.

Orbán va căuta să profite de Brexit. Unul dintre paradoxurile Brexit este faptul că, construirea de alianțe în cadrul clubului european devine tot mai importantă decât înainte. Multe state membre ale UE, în special cele mai mici își dau seama acum că vor trebui să depună mai multe eforturi pentru a alimenta grupuri de aliați.

După Brexit înseamnă că Germania și Franța vor fi singurele state cu greutate ale UE. Între timp, întoarcerea mișcărilor naționaliste a erodat respectul pentru normele sale în anumite părți ale Europei Centrale, favorizând tensiunile cu Bruxelles. O victorie electorală covârșitoare a lui Orbán a făcut, fără îndoială, ca el să fie principalul provocator politic al continentului în viziunea francezul Emmanuel Macron, care își construiește profilul ca o voce democratică liberală a Europei. Orbán pariază pe retorica anti-imigrație pentru a obține sprijin în alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.

Orbán speră în mod clar că un proces de realiniere pe continent va fi generat de el. Surse guvernamentale din Budapesta indică faptul că acum vrea să construiască un bloc eurosceptic mai larg în jurul Ungariei și Poloniei – unul care ar prelua rolul jucat anterior de Regatul Unit. Acest bloc ar contrabalansa agendele integraționiste stabilite de cuplul franco-german.

Nimeni nu trebuie să subestimeze natură explozivă a problemei naționale în Ungaria și în unele țări vecine. Din 2014, Ungaria a acordat cetățenia unui număr de aproximativ un milion de etnici maghiari care trăiesc în România, Serbia, Slovacia și Ucraina. Relațiile cu Ucraina au devenit încordate pe subiectul statutului minorității sale maghiare. Guvernul lui Orbán a blocat recent apropierea Ucrainei de cooperarea UE și NATO, într-o mișcare care place Rusiei.

Adaptare the guardian unde puteți citi detalii