Ziua Africii – 25 mai

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

În fiecare an, pe 25 mai, este sărbătorită Ziua Africii. Ea evocă crearea, la 25 mai 1963, în cadrul Consiliului șefilor de stat și de guvern desfășurat la Addis Abeba (Etiopia), a Organizației Unității Africane (OUA), devenită, în 2002, Uniunea Africană. Centrul festivităţilor este capitala administrativă a Africii de Sud, Pretoria. Aflat într-un proces de treptată democratizare, continentul african se confruntă în continuare cu provocări importante, dar dispune de numeroase oportunităţi şi de un considerabil potenţial economic. Sărbătoarea este un prilej pentru a celebra diversitatea culturală africană în ansamblu.

De asemenea, reprezintă o oportunitate pentru sud-africani de a reconfirma sprijinirea intervențiilor guvernamentale pentru dezvoltarea Africii și, în general, construirea unei lumi mai bune. Nu în ultimul rând, de Ziua Africii sunt celebrate diversitatea culturală africană și integrarea acesteia în diversitatea culturală a civilizațiilor de pe tot globul.

Tema pentru 2017 este „The Year of OR Tambo: Building a Better Africa and a Better World” potrivit allafrica.com. În acest an, președintele Africii de Sud, Jacob Zuma, va conduce manifestările de celebrare a Zilei Africii la Sefako Makgatho Presidential Guesthouse în Pretoria. Această zi marchează, totodată, crearea la 25 mai 1963, în cadrul Consiliului șefilor de stat și de guvern desfășurat la Addis Abeba (Etiopia), a Organizației Unității Africane, devenită, în 2002, Uniunea Africană, potrivit aceleași surse.

Aflată într-un proces de treptată democratizare, Africa se confruntă în continuare cu provocări importante, dar dispune de numeroase oportunități și de un considerabil potențial economic. Majoritatea țărilor africane se află într-un amplu proces de dezvoltare economică, în vederea trecerii spre o economie de piață. Prin potențialul imens de resurse naturale și umane dar și din punct de vedere strategic, Africa prezintă un mare interes atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru întreaga comunitate internațională.

Misiunea inițială a OAU (Organizația pentru Unitatea Africană) a fost să aducă libertate țărilor africane care erau încă sub dominația coloniilor în anii ’60, să-și apere suveranitatea, să susțină drepturile omului și să restabilească demnitatea poporului african.

Înapoi la rădăcinile voastre

Obed Kabutey și soția sa Keiziah, doi oameni simpli, ambii născuți în Ghana, în vestul Africii, au declarat că Ziua Africii a ajutat oamenii din diferite țări să se unească pentru a-și împărtăși cultura și pentru a sărbători prin bucurie și dans.

„Copiii noștri se amestecă cu alți copii africani și sunt multiculturali”, a spus Kabutey.

„Învățați despre diferite culturi și credințe. Merită să sărbătoriți.”

Doamna Kabutey a declarat că Ziua Africii a fost deosebit de benefică pentru copiii lor, care s-au născut în Australia, să-și înțeleagă rădăcinile.

„Aceasta îi va ajuta să înțeleagă Africa, poporul său și diversitatea din acel continent”, a spus ea.

Dar domnul Kabutey a spus că: „în timp ce multe țări africane au îmbrățișat ideea de unitate, altele nu au făcut acest lucru.

„Unitatea a fost principalul obiectiv, dar este trist să vedem unele țări care au încă atitudini xenofobe”, a spus el.

„Părinții fondatori ai Zilei Africii ar fi trişti trist să o vadă pentru că principala idee a fost aceea de a vedea Africa unită”.

Promovarea păcii și a armoniei

Cercetătorul de la CSIRO, Dr. Samia Elfekih, a declarat că: „Africa este un continent sfâşiat de războaie și colonialism care încă mai poartă trecutul cu el”.

Ea a spus că Africa ar putea merge mai departe dacă ar face pace cu trecutul și va fi unită.

Dr. Elfekih a spus că, deși nu a făcut prea multe pentru a sărbători Ziua Africii, ea a fost mîndră toată viaţa de originea sa tunisiană.”

Și a găsit un prilej să îşi exprime bucuria că, conceptul națiunilor africane, cu propriile lor culturi individuale,  se reunesc sub un banner neobișnuit.

„Tunisia se află la vârful nordic al Africii, deci este foarte diversă”, a spus ea.

„Pentru mine, Ziua Africii înseamnă pace și armonie și merită sărbătorită pentru că este o realizare pe care a format-o Uniunea Africană, iar țările africane lucrează împreună într-un mod pașnic”.

Împuternicirea tineretului Africii

Tema din acest an pentru sărbătorirea Zilei Africane se concentrează pe împuternicirea tinerilor, dar expertul în studii internaționale de la Universitatea Princeton, David Kiwuwa, a declarat că este în contradicție cu președinții îmbătrâniți și de lungă durată ai continentului.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, zece dintre cele mai tinere națiuni ale lumii sunt în Africa, iar Dr. Kiwuwa a afirmat că Africa are o „deconectare a vârstei de vârstă între lideri și conducători”.

„Pentru a o pune în context, 85% din angolani nu s-au născut când Dos Santos a venit la putere în 1979″, a spus el.

„83% din zimbabweani s-au născut după ce Mugabe a intrat pentru prima dată în funcția de prim-ministru în 1980, în timp ce 79% din ugandani s-au născut după ce Museveni a preluat puterea în 1986″.

Lilian Neuman din Botswana a spus că are credință că dezechilibrul se va schimba.

„În Botswana, de exemplu, în ultimii 10-15 ani constituția a fost schimbată, astfel încât un președinte să poată rămâne în funcție doar pentru două mandate”, a spus ea.

La un eveniment oficial de aseară, ambasadorul și decanul tunisian al grupului african Nabil Lakhal a declarat că este optimist cu privire la viitorul Africii.

„Avem capacități și avem resurse. Trebuie să ne consolidăm relațiile și integrarea economică”, a spus el.

„Nu avem nevoie de ajutor… avem nevoie de parteneriat din țări dezvoltate precum Australia.”

„În Africa au fost multe schimbări. La început a fost doar lupta pentru independență, dar acum ne luptăm pentru dezvoltarea noastră”.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •